1. Cel i zakres:
Celem procedury jest:
- zagwarantowanie, że produkty, które na jakimkolwiek z etapów, przekroczyły wartości krytyczne w Krytycznych Punktach Kontroli (CCP) są zabezpieczone przed niezamierzonym użyciem,
- zapewnienie odpowiedniego postępowania z takimi produktami (użycie do innych celów, przeróbka, zniszczenie lub akceptację jako produkt zależnie od natury i zakresu niezgodności)
Procedura obowiązuje wszystkie osoby objęte systemem HACCP.
2. Dokumenty związane:
Załącznik - Z.4.7.2 Karta niezgodności
Procedura - P.4.3 Procedura nadzoru nad dokumentacją i danymi
Procedura - P.4.7.4 Procedura nadzoru nad metodami wykorzystywanymi do
monitorowania Krytycznych Punktów Kontroli (CCP).
Procedura - P.4.8.2 Procedura komunikacji z Zespołem HACCP
Procedura - P.4.8.3 Procedura weryfikacji systemu HACCP
3. Definicje:
Zgodne z definicjami zawartymi w zakładowej księdze HACCP.
4. Odpowiedzialność
Przewodniczący zespołu HACCP – odpowiedzialny za nadzorowanie prawidłowości postępowania z produktem niezgodnym oraz niedopuszczenie do wydania produktu uznanego za niezgodny.
Zastępca przewodniczącego zespołu HACCP – nadzorowanie surowców używanych do produkcji, w tym za zabezpieczenie surowców uznanych za niespełniające wymagań bezpieczeństwa żywnościowego. Dokumentowanie niezgodności, oznakowanie surowców i produktów uznanych za niezgodne.
5. Postępowanie:
Surowce
1. Wstrzymanie wprowadzania do obrotu wyrobu o przekroczonym terminie ważności,
2. Utylizacja towaru przez wynajętą wyspecjalizowaną firmę,
3. Sporządzenie dokumentu wycofania wyrobu niezgodnego (załącznik Z.4.7.2)
1. Wstrzymanie wprowadzania do obrotu wyrobu niewłaściwie przechowywanego bądź przewożonego;
2. Utylizacja towaru przez wyspecjalizowaną firmę,
3. Sporządzenie dokumentu wycofania wyrobu niezgodnego (Załącznik Z.4.7.2.)
1. Zidentyfikowanie uszkodzenia opakowania w trakcie przyjmowania, wydawania lub w trakcie bieżącej kontroli stanu opakowań,
2. W przypadku stwierdzenia uszkodzenia na etapie przyjmowania – odmowa przyjęcia, w innych przypadkach zabezpieczenie produktów przed wydaniem,
3. Uszkodzenie opakowania powodujące jego dekompresję pociąga za sobą konieczność utylizacji produktu, w innych sytuacjach decyzję w sprawie dalszego postępowania podejmowana jest przez Przewodniczącego zespołu HACCP.
4. Sporządzenie dokumentu wycofania wyrobu niezgodnego (Załącznik Z.4.7.2.);
1. Każda dostawa podlega oględzinom i/lub badaniom Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.
2. W razie negatywnych wyników oględzin - odesłanie towaru do producenta;
3. Sporządzenie dokumentu wycofania wyrobu niezgodnego (Załącznik Z.4.7.2.);
Każdy produkt przynajmniej raz w roku poddawany jest dokładnym badaniom przez Wojewódzką Stację Sanitarno – Epidemiologiczną. Próbki pobierane są z trzech różnych pojemników.
Produkty reklamowane przez odbiorców jako niespełniające warunków bezpieczeństwa żywnościowego po przeprowadzeniu procedury reklamacyjnej (P.4.7.3) zostają utylizowane na koszt Zakładu lub pozostawiane do dyspozycji producenta.
W celu uniknięcia pomyłek produkty uznane za niezgodne przechowuje się oddzielnie i oznacza się dodatkowo przyklejając na opakowanie czerwoną kartkę bądź naklejkę z napisem „produkt niezgodny”. Osobą odpowiedzialną za znakowanie jest Zastępca przewodniczącego zespołu HACCP.
Mario1968