Jak wyhodować kiełki.pdf

(44 KB) Pobierz
Jak wyhodować kiełki
Jak wyhodować kiełki?
Białka, zdrowe tłuszcze i cukry, witaminy: B, A, C, E, H, pierwiastki
wapnia, żelaza, siarki, cynku, magnezu, potasu, selenu, chromu, litu
– takie bogactwo skrywa się w maleńkich kiełkach. Prawdziwa
bomba witaminowa , przy tym niskokaloryczna. Można je jeść
same na surowo lub dodawać np. do surówek, kanapek.
Jakie kiełki wybrać?
Kiełki różnią się smakiem, więc warto popróbować różnych i uprawiać
ulubione. A do wyboru mamy kiełki: rzodkiewki, rzeżuchy, jęczmienia,
pszenicy, żyta, owsa, słonecznika, dyni, grochu, migdałów, orzeszków
zimnych, fasoli mung, soi, lucerny, soczewicy, brokuła, kapusty,
sezamu…
Trzeba tu jednak wspomnieć, że do uprawy kiełków nadają się
jedynie nasionka specjalnie do tego przeznaczone , czyli na
opakowaniu powinno być zaznaczone, że są to nasiona lub ziarna na
kiełki – dostaniemy je w sklepie ze zdrową żywnością, duży wybór
jest też w sklepach internetowych. Są też dostępne mieszanki
kiełków, skomponowane w smaki np. łagodne czy pikantne.
Jak wyhodować?
W kiełkownicy , czyli w specjalnym naczyniu do kiełkowania,
dostępnym w sklepach ogrodniczych lub np. na allegro (koszt ok.
26zł).W skład naczynia wchodzą trzy przeźroczyste pojemniki – co
umożliwia hodowlę trzech różnych rodzajów kiełków, zbiornik na
wodę oraz pokrywka. Do kiełkownicy jest zazwyczaj dołączona
instrukcja jak dokładnie jej używać oraz przydatne informacje
dotyczące kiełków.
W słoiku . Nasionka trzeba najpierw wypłukać, po czym zalać w
jakimś naczynku letnią, przegotowaną wodą i odstawić: małe nasiona
na 5 godzin, większe na 8. Po tym czasie opłukujemy nasiona pod
letnią wodą i wsypujemy do małego słoiczka na wysokość 1 – 2cm
1
(podczas kiełkowania powiększą swą objętość). Na słoik zakładamy
gazę i przymocowujemy ją obwiązując sznurkiem lub grubą nicią.
Ziarna zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 8 godzin. Po tym czasie
wylewamy wodę i stawiamy ukośnie do góry denkiem mały słoik na
słoiku o większej średnicy – tak, aby resztki wody mogły swobodnie
spłynąć do dużego słoja, ale jednocześnie był dostęp świeżego
powietrza. 2 -3 razy dziennie trzeba kiełki przepłukać, czyli zalać
wodą i ją odsączyć na drugim słoju, tak, aby były ciągle wilgotne.
Raz dziennie podczas płukania trzeba kiełki przebrać i odrzucić jeśli
są nadgnite (w tym celu trzeba gazę odwiązać i przeglądnąć
wszystkie kiełki). Na pierwszym zdjęciu widać jak to powinno
wyglądać.
Na talerzyku . Talerzyk trzeba wyłożyć mokrą gazą lub ligniną,
posypać nasionkami i podlewać lub zraszać wodą 2 – 3 razy dziennie.
Na drugim zdjęciu widać świeżo posiane nasionka rzeżuchy.
Optymalna temperatura do wyhodowania kiełków to między 18 – 22
stopni C . Kiełki są gotowe do spożycia po 3 – 7 dniach – zależy od
rodzaju kiełków (informacja kiedy dane kiełki są gotowe do jedzenia
zazwyczaj jest na opakowaniu). Najlepsze są zdecydowanie do
drugiego dnia po wykiełkowaniu. Jeśli w tym czasie nie zjesz
wszystkich to przez dwa dni możesz je przechować w lodówce,
potem są już niezdatne do spożycia.
2
3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin