Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 45 dag wiórków kokosowych, 8 jaj, szklanka cukru, 2 łyżki winiaku, 10 dag margaryny,
sól, 3 łyżki wody, tłuszcz do formy.
Masa: 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego, 1 kg moreli, 6 jaj, 3/4 szklanki cukru, szklanka śmietanki, 2 łyżki kaszy manny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wiórki uprażyć na patelni na kolor złotobrązowy, ostudzić, trzy czubate
łyżki odłożyć. Z białek ubić pianę, żółtka zmiksować z trzema łyżkami ciepłej wody, a następnie dodawać stopniowo cukier i winiak. Ubijać tak długo, aż masa będzie miała konsystencję kremu. Wtedy dodać wymieszane
obie mąki, wiórki kokosowe, roztopioną chłodną margarynę oraz ubić pianę. Wysmarować formę tłuszczem i wyłożyć ciasto. Morele umyć, wyjąć
pestki. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlać śmietanę, wsypać
kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną, połączyć z serem, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Na ciasto wyłożyć połowę masy serowej, poukładać morele i przykryć pozostałą częścią masy. Wstawić do piekarnika i piec około godziny w temperaturze 180°C. Upieczone gorące ciasto lekko oprószyć cukrem pudrem a następnie wiórkami kokosowymi.
bjlink