CIASTO KOKOSOWE Z MORELAMI.doc

(103 KB) Pobierz
CIASTO KOKOSOWE Z MORELAMI

 

CIASTO  KOKOSOWE  Z  MORELAMI

Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 45 dag wiórków kokosowych,  8 jaj, szklanka cukru, 2 łyżki winiaku, 10 dag margaryny,

sól, 3 łyżki wody, tłuszcz do formy.

Masa: 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego, 1 kg moreli, 6 jaj, 3/4 szklanki cukru, szklanka śmietanki, 2 łyżki kaszy manny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Wiórki uprażyć na patelni na kolor złotobrązowy, ostudzić, trzy czubate

łyżki odłożyć. Z białek ubić pianę, żółtka zmiksować z trzema łyżkami ciepłej wody, a następnie dodawać stopniowo cukier i winiak. Ubijać tak długo, aż masa będzie miała konsystencję kremu. Wtedy dodać wymieszane

obie mąki, wiórki kokosowe, roztopioną chłodną margarynę oraz ubić pianę. Wysmarować formę tłuszczem i wyłożyć ciasto. Morele umyć, wyjąć

pestki. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlać śmietanę, wsypać

kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną, połączyć z serem, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Na ciasto wyłożyć połowę masy serowej, poukładać morele i przykryć pozostałą częścią masy. Wstawić do piekarnika i piec około godziny w temperaturze 180°C. Upieczone gorące ciasto lekko oprószyć cukrem pudrem a następnie wiórkami kokosowymi.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin