Bigos staropolski80 dag kapusty kwaszonej,20 dag wieprzowiny bez kości,10 dag boczku wędzonego,15 dag kiełbasy,tłuszcz,2 dag mąki,50 ml czerwonego wytrawnego wina,4 dag ketchupu,sól, pieprz,czosnek Kapustę odcisnąć, posiekać, dodać namoczone i pokrojone grzyby (niekoniecznie), zalać wrzącą wodą, gotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować około 50 min na małym ogniu pod przykryciem. Mięso umyć, wyżyłować, pokroić w kostkę razem z boczkiem oraz obraną i opłukaną cebulą. Boczek częściowo stopić, dodać mięso, podsmażyć, włożyć cebulę, lekko zrumienić, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w półplasterki, podsmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z kapustą, mięsem, kiełbasą, ketchupem, winem i przyprawami, dusić kilka minut, doprawić.
plesewa