3 żółtka
70 g cukru
1 łyżka rozpuszczalnej kawy espresso
20 ml likieru Tia Maria
1 filiżanka espresso
375 ml (3/8 I) śmietanki kremowej
kakao w proszku
W gorącej kąpieli wodnej ubić żółtka z cukrem, kawą w proszku i likierem. Następnie masę ubijać na zimno.250 ml (1/4 l) śmietanę ubić na sztywno i podzielić na dwie porcje. Napełnić masą w 3/4 duże filiżanki do kawy i wstawić do zamrażalnika, żeby się dobrze zamroziły. w 3/4 duże filiżanki do kawy i wstawić do zamrażalnika, żeby się dobrze Parfait wyjąć z zamrażalnika około 15 minut przed podaniem. Pozostałą śmietanę ubić na pół sztywno i położyć na wierzchu filiżanek. Serwować lekko posypane kakao.
Mniecio