Tiramisu
autor: Agnieszka Kręglicka
Fot. Szymon Rogiński / AG, stylizacja: Katarzyna Korzeniecka
· Czas: powyżej 60 minut
· Poziom trudności: łatwe
· Koszty: tanie
· Dla ilu osób: powyżej 4
· wegetariańskie
Tiramisu - składniki
· 1 kg mascarpone
· 8-10 żółtek
· 200 g cukru pudru
· 150 ml amaretto
· 400 g biszkoptów (2 opakowania firmy San)
· 800 ml mocnej ostudzonej kawy
Tiramisu - sposób przygotowania
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć krótko w kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały. Ułożyć je na dnie formy, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu, posypać lekko kakao, znów warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu. Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypać kakao na wierzchu.
Skejtulek