Tiramisu.docx

(29 KB) Pobierz

Tiramisu

autor: Agnieszka Kręglicka

Tiramisu
Fot. Szymon Rogiński / AG, stylizacja: Katarzyna Korzeniecka

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Poziom trudności: łatwe

·         Koszty: tanie

·         Dla ilu osób: powyżej 4

·         wegetariańskie

Tiramisu - składniki

·         1 kg mascarpone

·         8-10 żółtek

·         200 g cukru pudru

·         150 ml amaretto

·         400 g biszkoptów (2 opakowania firmy San)

·         800 ml mocnej ostudzonej kawy

Tiramisu - sposób przygotowania

Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć krótko w kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały. Ułożyć je na dnie formy, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu, posypać lekko kakao, znów warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu.
Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypać kakao na wierzchu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin