Homar ziolowyPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.1 homar,100 g obranych krewetek,2 cebulki dymki,1 mala marchewka,1 maly korzen kolendry lub pietruszki,1 jajko,1 lodyga trawki cytrynowej lub 1/2 lyzeczki utartej skorki cytrynowej,1 lyzeczka maki ziemniaczanej,2 lyzeczki sosu sojowego,1 lyzeczka brazowego cukru,5 listkow swiezej bazylii,do przybrania swieze czerwone papryczki chilli, cebulka dymka,galazka swiezej miety.1. Homara wlozyc do wrzacej wody i gotowac 30 min. Wyjac mieso ze szczypiec ize skorupy korpusu. Skorupe oczyscic dokladnie i wymyc szczoteczka.2. Cebule, czosnek, marchew, korzen kolendry obrac, umyc i posiekac. Trawke cytrynowa, bazylie i chilli umyc i pokrajac jak najdokladniej. Wszystkie skladniki wymieszac z jajkiem, krewetkami, sosem sojowym, maka ziemniaczana icukrem. Dodac grubo pokrajane mieso homara i posiekana bazylie, wymieszacdokladnie.3. Skorupe homara napelnic farszem, ulozyc w naczyniu do gotowania na parze igotowac 30 min.4. Przelozyc na polmisek i udekorowac mieta, kwiatami z chilli i palemkami zdymki. Podawac z sosem ogorkowym.- W ten sposob mozna przyrzadzic kraby, biorac po jednym na osobe.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 38.
Mniecio