Krewetki w pikantnym sosiePorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz +8 godz1 kg krewetek w skorupkach,2 l wody,2 liscie laurowe,1 cebula,3 zabki czosnku,po 1/2 lyzeczki tymianku i majeranku,1 lyzka soli gruboziarnistej.Sos:1 pomidor,3 zabki czosnku,2 cebula,400 g zielonych pomidorow,3 gozdziki,6 papryczek chilli,1 laska cynamonu (2,5 cm),po 1 lyzeczce tymianku i majeranku,3 lyzki brazowego cukru,500 ml wody,1/8 lyzeczki galki muszkatolowej.1. Cebule i czosnek obrac, oplukac. Pomidory sparzyc, zdjac skorke. Cebule pokroic w plastry.2. Do garnka wlac 2 l wody. Wlozyc 1 pokrojona cebule, sol, liscie laurowe, 3zabki czosnku i po 1/2 lyzeczki tymianku i majeranku. Zagotowac, wlozyc krewetki i trzymac we wrzatku 1 min. Osaczyc, ostudzic, usunac glowy, skorupkii czarne zylki.3. Zrobic sos: pomidory, 2 cebule i 3 zabki czosnku opiec na patelni bez tluszczu na duzym ogniu. Przelozyc do duzego garnka. Chilli opiec na patelni lubnad plomieniem, usunac nasiona i wlozyc do garnka z pomidorami. Dodac gozdziki, cynamon, galke muszkatolowa, tymianek i majeranek. Wlac 500 ml wody.Nakryc i dusic na malym ogniu 1 godz. Dodac cukier, gotowac jeszcze 1 godz.Ostudzic i zmiksowac na jednolita mase.4. Krewetki pokroic na kawalki 2,5 cm. Ulozyc w naczyniu, w ktorym chcemy podac, zalac sosem, przykryc i wstawic do lodowki na 8 godz.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 42.
Mniecio