Muszle sw. jacka z grzybamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.12 muszli sw. Jacka,200 g pieczarek,200 g masla,2 lyzki tartej bulki,2 zoltka,1 lyzka maki.Wywar:100 ml bialego wytrawnego wina,250 ml wody,1 cebula,1/2 lyzeczki tymianku,1 lisc laurowy, sol, pieprz.1. Muszle sw. Jacka umyc pod biezaca woda. Zachowac tylko twarde czesci malzy:biala i pomaranczowa. Skorupki z muszli dokladnie wyszorowac szczoteczka,odlozyc.2. Pieczarki obrac, oplukac, pokroic w plasterki. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac.3. Przygotowac wywar: zagotowac wode z winem. Dodac cebule, lisc laurowy, tymianek, sol i pieprz. Gotowac na malym ogniu. Po 20 min wrzucic malze i gotowac 4 min. Wywar przecedzic, malze przeciac na pol.4. Na patelni rozgrzac 50 g masla, wlozyc pieczarki i malze. Smazyc kilka minut5. Zoltka wymieszac z 2 lyzkami przecedzonego wywaru. Na drugiej patelni rozgrzac 50 g masla, dodac make, wymieszac, rozprowadzic pozostalym wywarem.Dodac zoltka i po kawalku pozostale maslo. Doprawic sos sola i pieprzem.6. W naczyniu do zapiekania ulozyc 4 muszle. Do kazdej muszli wlac 1 lyzke sosu. Wlozyc grzyby i 3 malze, wlac reszte sosu, posypac tarta bulka, wstawicdo goracego piekarnika na 10 min.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 38.
Mniecio