YAKITORI.doc

(22 KB) Pobierz

Yakitori - grilowane szaszłyki drobiowe

 

Czas przygotowania: 1 godz

Czas marynowania: min. 30 min

Proporcje: 8 szaszłyków

 

Yakitori to marynowane kawałki kurczaka nadziane na patyk, grilowane z różnymi dodatkami. Do ich przygotowania można użyć różnych części kurczaka: udka, skórę, wątróbkę itd. Ja prezentuję prostą odmianę z udek i porów. Na zdjęciu pokazana jest także wersja bez porów. Do ich przygotowania najlepiej nadają się filety z udek kurczaka, ich użycie oszczędza wiele pracy, jednak są dosyć trudno dostępne.

 

Składniki:

1,5 kg udek (1 kg filetu z udek kurczaka)

2-3 cienkie pory

patyczki do szaszłyków

 

Marynata:

4 łyżki sosu sojowego (najlepiej japońskiego)

3 łyżki cukru

1 łyżka miodu

1 łyżka mirinu*, można je zastąpić łyżką białego wina lub sherry wymieszanego z 1 łyżeczką cukru

1 łyżka wody

* mirin to japońskie, bardzo słodkie wino do gotowania

 

Przygotowanie:

Udka wyfiletować i pociąć na kawałki mniej więcej w kształcie kostki 3x2x2 cm. Pora pociąć na 3 cm kawałki.

Na patelni, na niewielkim ogniu wymieszać składniki marynaty, odstawić do ostygnięcia.

Zalać marynatą pociętego kurczaka i odstawić na min. 30 min (najlepiej jest włożyć go na całą noc do lodówki).

Nabijać na patyki na przemian kurczaka, pora, kurczaka itd.

Rozgrzać piekarnik do 200 st. (jeżeli jest to piekarnik elektryczny ustawić na górny rożen z obiegiem powietrza), i piec ok. 20-25 minut, od czasu do czasu obracając, można też polewać szaszłyki pozostałą marynatą. Zamiast pieczenia w piekarniku Yakitori można też ugrilować. Można je stosować jako przekąskę lub jako składnik dania z ryżem. Yakitori najlepiej podobno smakują z ciepłą sake.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin