pyt.34jaja.doc

(31 KB) Pobierz

34. Czynniki zagrożeń występujące w fermowych jajach spożywczych i źródła ich występowania/ powstawania?

Czynniki zagrożeń występujące w jajach fermowych będą  uzależnione od;

§         rodzaju:

·         fizyczne

·         chemiczne

·         mikrobiologiczne

§         miejsca występowania/przechodzenia do jaja;

·         endogenne –  wewnątrz jaja, przechodzące z krwioobiegu przez jajnik lub jajowód do jaja w trakcie jego tworzenia , skażenia z paszy i wody oraz czynniki chorobotwórcze  z toczących się procesów chorobowych,

·         egzogenne -  znajdujące się na skorupie jaj , mogą pochodzić z układu pokarmowego kury (nosicielstwo) lub środowiska

Czynniki fizyczne:

·         endogenne – „ciała obce” które mogą znaleźć się w jaju

¨       plamki krwiste

¨       plamki mięsne -  strzępki błony śluzowej,

¨       skoagulowane białko-  stany zapalne błony śluzowej

¨       pasożyty -  przywry (wybiegi) i glisty kurze  przy nasilonej inwazji

·         egzogenne -  zanieczyszczenie skorupy

¨       kałomoczem ze steku lub środowiska

¨       ziemią – hodowla wybiegowa

Czynniki chemiczne:

§         endogenne

·         pozostałości kokcydiostatyków i leków

¨       podawanie leków i nieprzestrzeganie okresów karencji

¨       zbyt wysokie dawki, inny sposób zadawania, zwiększona częstotliwość podawania

¨       interakcje z innymi lekami – spowolnienie metabolizmu i wydłużenie okresu karencji

¨       różnice osobnicze – wiek, płeć

¨       hodowla ściółkowa – wtórne krążenie leków na skutek pobierania ze ściółki wydalonych wcześniej w znacznych ilościach aktywnych metabolitów leków

¨       zanieczyszczenie krzyżowe kokcydiostatykami  pasz i premiksów  dla kur niosek lub podawanie pasz przeznaczonych dla brojlerów kurom nioskom

·         metale ciężkie (Hg, Cd, Pb, Cu), pestycydy chloroorganiczne, PCB

¨       skażenie paszy oraz wody

¨       zagrożenie w chowie wybiegowym związane ze skażeniem gleby, roślinności

·         dioksyny – skażenie pasz tłuszczami zawierającymi dioksyny

 

Czynniki mikrobiologiczne;

§         endogenne (wiremia lub bakteriemia) i egzogenne ( nosicielstwo w przewodzie pokarmowym lub zanieczyszczenie ze środowiska) czynniki chorobotwórcze -

·         Bakterie ; Salmonella Enteritidis i Salmonella Typhimurium

·         Wirusy grypy (ptasiej)  A H7 N1 (potencjalnie)

§         Egzogenne bakterie chorobotwórcze (nosicielstwo lub zanieczyszczenie ze środowiska)

·         Campylobacter jejuni

·         Yersinia Enterocolitica

·         Shigella

·         Staphylococcus aureus

·         Listeria  Monocytogenes

             

Zgłoś jeśli naruszono regulamin