34. Czynniki zagrożeń występujące w fermowych jajach spożywczych i źródła ich występowania/ powstawania?
Czynniki zagrożeń występujące w jajach fermowych będą uzależnione od;
§ rodzaju:
· fizyczne
· chemiczne
· mikrobiologiczne
§ miejsca występowania/przechodzenia do jaja;
· endogenne – wewnątrz jaja, przechodzące z krwioobiegu przez jajnik lub jajowód do jaja w trakcie jego tworzenia , skażenia z paszy i wody oraz czynniki chorobotwórcze z toczących się procesów chorobowych,
· egzogenne - znajdujące się na skorupie jaj , mogą pochodzić z układu pokarmowego kury (nosicielstwo) lub środowiska
Czynniki fizyczne:
· endogenne – „ciała obce” które mogą znaleźć się w jaju
¨ plamki krwiste
¨ plamki mięsne - strzępki błony śluzowej,
¨ skoagulowane białko- stany zapalne błony śluzowej
¨ pasożyty - przywry (wybiegi) i glisty kurze przy nasilonej inwazji
· egzogenne - zanieczyszczenie skorupy
¨ kałomoczem ze steku lub środowiska
¨ ziemią – hodowla wybiegowa
Czynniki chemiczne:
§ endogenne
· pozostałości kokcydiostatyków i leków
¨ podawanie leków i nieprzestrzeganie okresów karencji
¨ zbyt wysokie dawki, inny sposób zadawania, zwiększona częstotliwość podawania
¨ interakcje z innymi lekami – spowolnienie metabolizmu i wydłużenie okresu karencji
¨ różnice osobnicze – wiek, płeć
¨ hodowla ściółkowa – wtórne krążenie leków na skutek pobierania ze ściółki wydalonych wcześniej w znacznych ilościach aktywnych metabolitów leków
¨ zanieczyszczenie krzyżowe kokcydiostatykami pasz i premiksów dla kur niosek lub podawanie pasz przeznaczonych dla brojlerów kurom nioskom
· metale ciężkie (Hg, Cd, Pb, Cu), pestycydy chloroorganiczne, PCB
¨ skażenie paszy oraz wody
¨ zagrożenie w chowie wybiegowym związane ze skażeniem gleby, roślinności
· dioksyny – skażenie pasz tłuszczami zawierającymi dioksyny
Czynniki mikrobiologiczne;
§ endogenne (wiremia lub bakteriemia) i egzogenne ( nosicielstwo w przewodzie pokarmowym lub zanieczyszczenie ze środowiska) czynniki chorobotwórcze -
· Bakterie ; Salmonella Enteritidis i Salmonella Typhimurium
· Wirusy grypy (ptasiej) A H7 N1 (potencjalnie)
§ Egzogenne bakterie chorobotwórcze (nosicielstwo lub zanieczyszczenie ze środowiska)
· Campylobacter jejuni
· Yersinia Enterocolitica
· Shigella
· Staphylococcus aureus
· Listeria Monocytogenes
Vingar