Makaron z karmelizowanym fenkułem i krewetkami
Składniki, 2 porcje: • 200 g makaronu • 10 krewetek • 1 fenkuł • 1/2 cebuli • 1/2 sera camembert • 1 łyżka masła • 2 łyżki oleju • 1/2 szklanki białego wina • 1 łyżeczka brązowego cukru • sól, pieprz Przygotowanie: W rondelku rozpuszczam camembert bez zewnętrznej skórki. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozpuszczam masło i olej. Smażę pokrojoną i posoloną cebulkę na złoto. Dodaję wino i odparowuję 2 minuty. Układam pokrojonego i doprawionego solą i pieprzem fenkuła, posypuję cukrem i przykrywam folią. Duszę ok 10 minut do miękkości, aż całość płynu odparuje, ewentualnie podlewając dodatkowym winem, gdyby fenkuł był jeszcze twardy. Ostatecznie cebulka i fenkuł powinny być lekko zrumienione, karmelizowane, a cały płyn odparowany. Pod koniec dodaję posolone i doprawione pieprzem krewetki i smażę je na odrobinie oliwy, z boku patelni, ok 4 minut. Makaron ugotowany al dente polewam na talerzach rozpuszczonym camembertem, układam fenkuł, krewetki i cebulkę. Doprawiam solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Ten rodzaj makaronu w postaci łatek nazywa się Sagnarelli i należy do moich ulubionych kształtów pasty! Najlepiej smakuje przysmażony na patelni, jest wtedy chrupiący i taki dobry, że palce lizać!
Natalia-UK