Żurek z chrzanem i śmietaną.pdf
(
73 KB
)
Pobierz
4243841 UNPDF
Źródła:
·
Irena Dobrowolska - "Koszerne i trefne"
·
Podróże Kulinarne Roberta Makłowicz "Koszerny smak"
·
Małgorzata Krasucka Słowo Żydowskie 12-14.12.1997, 10.01.1997
Zbigniew Podgórzec "Księga Toastów" 1996 - Przepisy mistrza
Szafrańca z koszernej restauracji "Na Kazimierzu" w Krakowie
Żurek z chrzanem i śmietaną
Składniki Przepis
litr wywaru mięsnego albo z
kostki instant
dwie szklanki zakwasu na żur
250 gram kiełbasy
podwawelskiej
3-4 łyżki śmietany 12 albo 18 %
4 jajka
ziemniaki
sól, pieprz
listek laurowy
ziele angielskie, majeranek
olej
Do gorącego wywaru
wlać zakwas, wrzucić
listek laurowy, pieprz,
odrobinę ziela
angielskiego i pogotować
kilka minut.
Ziemniaki i jajka
ugotować. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć
na rumiano na patelni. Wrzucić do żurku.
Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną
(śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi
zupami), dodać chrzan, suszony majeranek,
doprawić do smaku.
Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka.
Ziemniaki można też podać osobno okraszone
skwareczkami.
Plik z chomika:
aos.artur2
Inne pliki z tego folderu:
Rififi po sześćdziesiątce 1989.rmvb
(330707 KB)
Wielka większa i największa 1962.rmvb
(342110 KB)
Awans 1974(1).rmvb
(342692 KB)
Awans 1974.rmvb
(342692 KB)
Awans - Film Polski 1974.mp4
(292106 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 16.11.2022
Pliki dostępne do 21.01.2024
[★ SYMULATORY★ ]
++GRY-WYŚCIGI
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin