PRZEPISY NA CHLEB.odt

(15 KB) Pobierz

Chleb pszenno-żytni

 

2 1/4 szklanki mąki pszennej (650pszenna)

1 1/3 szklanki mąki żytniej razowej

opakowanie drożdży instant (lub 2,5 dag świeżych)

kilka łyżek oliwy

1 łyżeczka soli

1 1/4 szklanki wody

 

1 1/2 szklanki mąki pszennej wymieszać z mąką żytnią, solą i drożdżami instant, dodać ciepłą wodę, oliwę i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.

Powtórnie wyrobić dodając resztę mąki pszennej, podzielić na dwie części i uformować podłużne chlebki. Piec na pergaminie około 20-25 minut w temperaturze 225°C. Studzić na kratce.

 

Chleb wiejski pszenny

 

na bochenek 950g potrzeba:

 

350 ml mleka

30g margaryny lub masła

1,5 łyżeczki soli (ja daję ciut więcej bo lubię )

1,5 łyżeczki cukru

560 g mąki typ 1050

drożdże suche 1 opakowanie 7g

 

Składniki wrzucamy do maszyny wg podanej kolejności i ustawiamy program NORMAL (u mnie 3'58'')

Gdy wyjmiemy chleb tuż po zakończeniu pieczenia, będziemy cieszyć się cudownie chrupiącą skórką.

 

Chleb pszenno-żyni na piwie

 

składniki

4-4,5 szklanki maki pszennej tortowej

1 szklanka maki żytniej razowej

1 szklanka mąki pszennej razowej (650pszenna)

1 szklanka wrzącej wody

1 szklanka jasnego piwa

2 łyżki miodu

4 dag drożdży

1 łyżka soli

Chleb należy zrobic z połowy porcji. Jeśli miód jest gęsty należy go stopić. Woda może być zimna. Włozyć wszytkie składniki do maszyny. Program Normal

 

Chleb z ziarnami z maszyny

 

Pyszny do kanapek, najlepszy z maselkiem  Ziarna wg upodoban. Ja daje prazone: slonecznik, sezam, siemie, dynie i mak. Wszystkich razem tak okolo 6-7 lyzek.

 

320 ml wody

1 i 1/4 lyzeczki soli

25 g masla

lyzeczka cukru

475 g maki chlebowej9 lub mąka 650pszenna)

1 lyzeczka drozdzy instant

 

Wszystko wrzucic do maszyny w kolejnosci zalecanej przez producenta. Ustawic program podstawowy i ulubione zrumienienie skorki. W razie potrzeby wyregulowac konsystencje ciasta. Ma byc miekka, zwarta kulka, nietworzaca rozmazow na dnie foremki.

 

 

Chleb powszedni

 

Wrzucic w odpowiedniej kolejnosci (u mnie jest to tak, jak podaje)

 

2 szkl wody

1 lyzka soli (zawsze uzywam morska)

2 szkl maki pszennej zwyklej

1 (+) szkl maki pszennej razowej

1/2 (-) szkl maki zytniej (nie wiem czy ona razowa czy zwykla - tylko taka tu jest)

1/2 szkl platkow osianych

1 lyzka cukru

2 lyzeczki drozdzy

 

slonecznik luskany surowy - na oko

 

program: podstawowy (podgrzewanie, wyrabianie, wyrastanie, pieczenie)

skorka: przypieczona

 

make zytnia odmierzam razem z pszenna razowa. Razem ma byc 1 i 1/2 szkl, ale zaleznie od proporcji chleb jest lzejszy, gdy zytniej mniej.

Platki owsiane zwykle lub blyskawiczne. Ze zwyklymi jest bardziej wilgotny.

 

Chleb błonnikowy

 

200 ml mleka (na poczatek)

3 lyzki plynnego miodu

3/4 lyzeczki soli

200g maki pszennej razowej

200g maki pszennej zwyklej

paczuszka suchych drozdzy

 

80-100 g platkow All Brans/albo owsianych/albo innych

garsc suszonych sliwek/moreli/rodzynek

 

Chleb razowy

 

6 szklanek mąki pszennej razowej

2 i 1/4 do 2 i 1/2 szklanki wody

4 łyżeczki drożdży w proszku

3 płaskie łyżeczki soli

2-3 łyżki ciemnego cukru, miodu lub melasy

ew. łyżeczka czarnuszki

Duży bochenek. Pieczemy na programie "pełnoziarnisty". Polecam z czarnuszką.

CHLEB ŻYTNI ŻURKOWY (do maszyny)

 

150 ml zakwasu żurkowego z butelki

ok.170 ml wody mineralnej niegazowanej

1,5 łyżeczki soli

500 g mąki żurkowej zmieszanej z pszenną typ 650 lub 405

ja preferuję 300 g żurkowej i 200 g pszennej

1,5 łyżeczki cukru

1 łyzeczka drożdży instant dr. Oetkera

1,5 łyzki oliwy z oliwek

 

niepełna filizanka (ok. 50-60 g dowolnej mieszanki ziaren - ja zawsze daję sezam, siemię lniane, platki górskie owsiane i kminek)

Te skladniki wsypuje po sygnale dźwiękowym, zeby się nie zmieliły , tylko zostały w calości

 

 

Program: Vollkorn, czyli pieczywko razowe

3 godz. 20 min.

 

Chleb sezamowy

 

220 ml wody

150g maślanki

500g mąki pszennej chlebowej ( lub 650 pszenna)

100g mąki żytniej chlebowej

1,5 łyżeczki soli

1,5 łyżeczki cukru

1,5 łyżeczki suszonych drożdży

1,5 łyżki oleju

80g sezamu (W przepise radzono, aby sezam uprażyć, tak też zrobiłem)

 

Pszenno-żytni chleb maślankowy

 

100 ml maslanki (robiłam też z jogurtem i też pychotka),

150 ml cieplej wody,

1/2 lyzeczki cukru,

1 lyzeczka soli,

300g gladkiej maki (typ 450),

150 g zytniej maki,

1 opakowanie suszonych drozdzy 10g.

 

W maszynie nastawiamy program podstawowy.

 

Chleb mleczny

 

Przepis oryginalny / wg Cindy z www.coquinaria.it /

300 g mleka pelnego

75 g oleju

50 g cukru

10 g soli

400 g maki pszennej

180 g semoliny

20 g swiezych drozdzy

Maszyna Bifinett, program numer 1, wielkosc 750 g, czas programu 3:20, stopien wypieczenia najwyzszy

W czasie rosniecia nalezy dwukrotnie posmarowac wierzch mlekiem.

 

 

chleb biały z otrębami i innymi zdrowymi rzeczami

 

woda ok 2 1/8 kubka (tak na oko, troche więcej niż 2 kubki)

odtłuszczone mleko w proszku 3 3/4 łyżki stołowej

olej słonecznikowy 3 3/4 łyżki stołowej

cukier 3 1/2 łyżki stołowej

sól 1 3/4 łyzeczki do herbaty

mąka przenna typ 550 4 1/2 kubka

otręby 1/2 kubka

siemie lniane 1/2 kubka

ziarna słonecznika 2 garście

płatki jęczmienne + owsiane 1/2 kubka

drożdze 1 3/4 łyzeczki do herbaty

 

program podstawowy, wielkość chleba bochenek duży

uwagi: chleb wychodzi taki zbity, ja taki bardzo lubie, ale niektórzy wola pulchniejsze chleby wtedy można dodać więcej drożdzy i powinno być ok

 

CHLEB CODZIENNY JASNY MASZYNA CLACTRONIC BBA 2867

 

DANE DO WYPIEKU :

 

program 1

medium (średnio wypieczony)

small (mały)

 

składniki:

3 łyżki stołowe oliwy (wlać na sam dół foremki)

650 g mąki białej pszennej typ 550 (przesiać przez sitko)

50 g mąka pszenna typu 1050 (połączyc razem z przesianą i wsypać do foremki)

3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego

16 g/ 14 g drożdże piekarskie (rozpuścić w odrobinie letniego mleka z cukrem brązowym) dodać na samym końcu

2 małe miarki soli morskiej na boku foremki

szczypta kminu mielonego i tymianku - lub inne

 

 

Chleb na miodzie i zakwasie

 

Pomniejszyć proporcje do maszyny

1 szkl żytniego zakwasu ( wykonanie poniżej)

2/3 szkl wody źródlanej

1 szkl mąki żytniej

1,5 szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki pszennej razowej

2 łyżki oliwy z oliwek

1,5 łyżki miodu

1,5 -2 łyżeczki soli gruboziarnistej

1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant

1 łyżeczka czarnuszki

1 łyżeczka kminku

1/2 łyżeczki kopru włoskiego

1 łyżka glutenu (opcjonalnie)

 

Chleb z miodem z maszyny na zakwasie

Chleb

zakwas oczywiscie

3/4 szkl wody

2 lyzki miodu

niepelna lyzka soli

1 szkl maki bialej

1do 1 i 1/2 szkl maki pelnej pszennej

1/2 lyzeczki suchych drozdzy

Program normalny

 

Chleb ze słonecznikiem na zakwasie

 

Składniki:

1,5        miarki    wody

2,5        ł-ki    oliwy z oliwek               

2        ł-czka    soli

2         miarki mąki żytniej

2,5     miarki mąki pszennej

0,5        ł-czka    pieprzu

1,5        ł-czka   cukru      

1 miarka słonecznika

4,5 ł -ki zakwasu

 

1 op suszonych drożdży

 

Razowiec na zakwasie

 

Ten chleb pieke 2 razy w tygodniu...

400g zakwasu (uzywam zakwasu z maki zytniej razowej)

150ml wody

100g maki zytniej razowej

300g maki pszennej chlebowej

1 lyzka grubej soli

1/2 lyzeczki demerary

(jesli zakwas jest mlody, mozna dodac 1 lyzeczke suchych drozdzy)

Ilosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu.

 

Chleb powszedni na zakwasie

 

250 g zakwasu żytniego lub pszennego

300 g mąki pszennej białej

150 g mąki pszennej razowej lub grahamkowej

50 g mąki żytniej

1 i 1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie)

1 łyżka oliwy z oliwek

50 g siemienia lnianego (opcjonalnie, ja używam złocistego siemienia lnianego)

250-300 ml wody

 

Chleb wiejski na zakwasie z dodatkiem drożdży

 

woda zimna 305 ml w tym 100 ml żurku/ ja dałam 3 łyżki zakwasu żytniego

wymieszać w automacie

na to mąka pszenna 650- 415g/w tym 50 g mąki pszennej razowej/

dodałam trochę namoczonych otrębów pszennych

na to mąka żytnia żurkowa 720 -95g

na to po rogach pojemnika sól 2 miarki małe

cukier 1/4 miarki d€żej

drożdże suche 1,5 miarki małe

 

program 2 waga 750g

 

Chleb mieszany na zakwasie z dodatkiem drożdży

 

Mój ukochany chleb, który robie najczęściej:

1 szklanka zakwasu- tego długoterminowego Bajaderki, 1,5 szklanki wody, 1 łyżka soku cytrynowego lub octu, 4 łyżki oleju, 1 łyżka miodu, 250 g mąki żytniej, 400 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli i 1łyżeczka drożdży, 2 łyżki siemienia lnianego i pół szklanki ziaren słonecznika. Oczywiście piekę w maszynie kolejność wrzucania składników tak jak podałam, chyba, że ktoś w swojej maszynie ma inaczej. Ziarenka dodaję różnie w zależności od tego na jakie mam ochotę.

Pozdrawiam- Alina

 

Delikatny mleczny chleb na zakwasie

 

Mięciutki i wilgotny miąższ, chrupiąca cienka skórka.

liczba porcji: 2 okrągłe bochenki

 

1 szkl zakwasu pszennego lub żytniego

2/3 szkl mleka

1/4 szkl wody źródlanej

2 łyżki roztopionego masła

1 płaska łyżka cukru

1 łyżka soli gruboziarnistej

3 i 1/4 szkl mąki pszennej

1 łyżeczka drożdży

 

Na wierzch:

1 jajko

2 łyżki słodkiej śmietanki

pestki dyni i słonecznika

 

 

 

 

 

Chleb zytnio-razowy na zakwasie

 

1/2 lyzki suchych drozdzy

1 szkalnka mleka

3-4 szklanki maki chlebowej

1 szklanka zakwasu (zytniego lub pszennego)

1 lyzka brazowego cukru

1 1/2 lyzeczki soli

1/2 szklanki maki zytniej

1/2 szklanki maki razowej

1/2 lyzki kminku (niekoniecznie, ja pominelam)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin