BIZNES PLAN RESTAURACJI LACONA.doc

(1464 KB) Pobierz
BIZNES PLAN

BIZNES PLAN

 

 

 

RESTAURACJA



Lacona

Mariola Marzec

Edyta Niebudek

Wydział Zarządzania

Semestr III, Grupa V

 

 

POLITECHNIKA CZĘSTOCHOWSKA

 

 

 

Spis treści:

 

1.     Konspekt projektu.

2.     Charakterystyka ogólna przedsięwzięcia.

2.1.         Lokalizacja przedsiębiorstwa.

2.2.         Logo firmy.

2.3.         Dane firmy..

2.4.         Dane o właścicielach.

2.5.         Zakres oferowanych przez nas usług

2.6.         Wystrój restauracji.

3.     Cele i misja firmy.

3.1.         Podstawowe cele restauracji Lacona.

3.2.         Misja restauracji Lacona.

4.     Charakterystyka rynku i plan działalności marketingowej.

4.1.         Podmioty działające w branży, w tym główni konkurenci.

4.2.         Klienci (odbiorcy)

4.3. Strategia cenowa.

4.4. Dostawcy.

4.5. Działania promocyjno-reklamowe.

5. Analiza SWOT.

5.1. Mocne strony.

5.2. Słabe strony.

5.3. Szanse.

5.4. Zagrożenia.

6. Struktura organizacyjna i plan zatrudnienia.

6.1. Kadra zarządzająca.

6.2. Kadra pracownicza.

6.3. Wynagrodzenia.

6.4. Schemat organizacyjny.

6.5. Rekrutacja i selekcja pracowników.

6.6. Przykłady ogłoszeń o pracę.

7. Wprowadzenie do organizacji.

7.1. Szkolenia pracownicze.

7.2. Ocena pracowników.

7.3. Motywowanie pracowników.

7.4. Kultura organizacyjna.

8. Styl kierowania.

8.1. Style kierowania zastosowane w naszej firmie.

9. Konflikty i sposoby ich przezwyciężania.

9.1. Metody przezwyciężania konfliktów w naszej firmie.

10. Podsumowanie.

 

 

 

 

 

 

 

 

1.      Konspekt projektu.

 

Jesteśmy osobami, które zawsze wyznaczają sobie konkretne cele i staramy się dążyć do ich realizacji. Celem, który przed sobą postawiłyśmy, a zarazem jednym z naszych największych życiowych marzeń było otworzenie i prowadzenie własnej działalności gospodarczej w formie dobrze prosperującej i cieszącej się renomą oraz uznaniem klientów restauracji. Wybór właśnie takiego rodzaju działalności wynikało z naszych zainteresowań. Od wielu lat pasjonujemy się, bowiem gotowaniem i poznawaniem kuchni różnych krajów i narodowości. Dotychczas swoje pasje realizowałyśmy jedynie w domu dla potrzeb własnych. Postanowiłyśmy, więc uczynić nasze hobby także sposobem na życie i stąd wziął się właśnie pomysł na otwarcie własnej restauracji. I tak 8 marca 2007 roku Mariola Marzec, czyli obecny Prezes i Edyta Niebudek obecny Wiceprezes oficjalnie otworzyłyśmy naszą działalność.

Nasza restauracja Lacona kieruje do swoich klientów niezwykle bogatą i zróżnicowaną ofertę konsumpcyjną, a nasza oferta skierowana jest zarówno do osób zamożnych jak i tych o niższym statusie społecznym. W naszym menu znajdują się potrawy charakterystyczne dla wielu różnych kuchni z całego świata, w tym między innymi: kuchni włoskiej, francuskiej, greckiej, śródziemnomorskiej, tradycyjne potrawy kuchni polskiej oraz dania regionalne. Nasza działalność oprócz tradycyjnej obsługi klientów indywidualnych obejmuje również organizowanie różnego rodzaju imprez okolicznościowych, takich jak: komunie, wesela, studniówki, osiemnastki, rocznice, komersy oraz innych imprez o charakterze tanecznym. Naszym klientom zapewniamy w tym zakresie kompleksową obsługę, gdyż oprócz pełnego wyżywienia posiadamy w lokalu parkiet o powierzchni 25m na 30m., a także dysponujemy bardzo dobrej jakości sprzętem grającym, nagłaśniającym i dającym efekty specjalne w postaci gry świateł.

W odróżnieniu do innych restauracji Nasza firma prowadzi wnikliwe badania marketingowe a także przeprowadza sondy z klientami na temat obsługi klienta, jakości i oczekiwań z wiązanych z oferowanymi potrawami naszej lokalizacji oraz nastroju panującego w naszej restauracji. Jako początkujące przedsiębiorstwo proponujemy Naszym klientom wysoką jakość naszych ofert, niskie ceny oraz liczne, interesujące promocje.

Niniejszy biznes plan został sporządzony z podziałem na pewne zasadnicze części. Wśród nich wymienić można:

- przedstawienie ogólnej charakterystyki naszego przedsięwzięcia,

- cele i misje naszej restauracji,

- przedstawienie aktualnej sytuacji na rynku i planowanie działalności marketingowej (zapoznałyśmy się z panującą obecnie na rynku sytuacją oraz zwróciłyśmy uwagę na najbardziej zagrażających naszemu przedsięwzięciu konkurentów; przed otwarciem restauracji przeprowadziłyśmy badanie w formie ankiety skierowanej do mieszkańców Gdańska, które miało na celu zorientowanie się w aktualnych potrzebach i oczekiwaniach potencjalnych klientów),

- przedstawienie słabych i mocnych stron naszej działalności oraz szans i zagrożeń,

- przedstawienie struktury organizacyjnej i planu zatrudnienia,

- wprowadzenie do organizacji oraz sposoby rozwiązywania konfliktów w naszej firmie.

 

 

 

 

 

 

2. Charakterystyka ogólna przedsięwzięcia.

 

 

2.1. Lokalizacja przedsiębiorstwa.

 

 

 

 

 

 

 

Restauracja mieści się w Gdańsku w bardzo pięknej, kolorowej i czystej dzielnicy Żabianka. Gwarantujemy, że:

·         Dojazd do naszej restauracji nie sprawi państwu żadnych problemów, gdyż na terenie Gdańska umieszczone są banery i plakaty ukazujące lokalizację naszej restauracji;

·         Jeśli chcą się Państwo dostać do naszej restauracji samochodem, to nie sprawi to wam żadnego kłopotu, gdyż posiadamy dość duży, bezpłatny i strzeżony parking

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2. Logo firmy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.3. Dane firmy.

·         Pełna nazwa firmy: Lacona

·         Forma prawna firmy: spółka jawna

·         Zakres działalności: działalność gastronomiczna

·         Branża: przedsiębiorstwo handlowo-usługowe

·         Siedziba firmy:

 

Gdańsk – Żabianka

Ul. Pomorska 96
80-761 Gdańsk

Woj. Pomorskie

 

·         Tel./fax: 058-556-22-44  

·         Tel. kom. 513-174-430

·         Strona internetowa firmy: www.lacona.com.pl

·         Adres E-Mail: Lacona@poczta.wp.pl

 

v     Godziny otwarcia Restauracji Lacona:

 

Poniedziałek-Piątek: 9:00-24:00

Sobota: 10:00- do ostatniego klienta.

Niedziela: 10:00-24:00

 

2.4. Dane o właścicielach.

 

Imię i nazwisko

Adres zamieszkania

Stanowisko.

Mariola Marzec

Ul. Władysława Łokietka 10

80-761 Gdańsk

Prezes

Edyta Niebudek

UL.Piastowska 7

80-761 Gdańsk

Wiceprezes

 

2.5. Zakres oferowanych przez nas usług.

 

Restauracja Lacona oferuje Państwu takie usługi, jak:

·         Imprezy- organizowanie wesel, chrzcin, osiemnastek, studniówek oraz innych imprez okolicznościowych o charakterze tanecznym na 250 osób.

·         Szeroki wybór dań w naszym menu (oferujemy potrawy charakterystyczne dla wielu różnych kuchni z całego świata, w tym między innymi: kuchni włoskiej, francuskiej, greckiej, śródziemnomorskiej, tradycyjne potrawy kuchni polskiej oraz dania regionalne)

·         Restauracja- posiłki (śniadania, obiady, kolacja); kuchnia włoska, francuska, grecka, śródziemnomorska, tradycyjne potrawy kuchni polskiej, dania regionalne.

·         Bar- serwowanie napojów alkoholowych i bezalkoholowych, fast-food’y.

·         Szkolenia – szkolenie w zakresie barmana i kelnera

·         Praktyki i staże- organizowanie praktyk dla uczniów oraz stażów dla absolwentów szkół średnich.

 

PRZYKŁADOWE MENU RESTAURACJI Z PRZEWAGĄ KUCHNI GRECKIEJ.

1

 


 

MEZEDAKIA- NA DOBRY POCZ ĄTEK

1. Scordalia (150g)                                                                             
pasta ziemniaczana z dodatkiem czosnku                                                        


2. Pita z gyrosem z kurczaka (200g)                                                                                                                                                                                  ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin