nowe kotlety.docx

(31 KB) Pobierz

szybkie kotlety z białej fasolki

kotlety sa szybkie, bo wykorzystuje sie do nich fasolke z puszki. warzywa i majeranek nadaja im fajny aromat :)

Rodzaj diety: wegańska

* Kategorie: dania gorące

Brak ocen punktowych

Początek formularza

Oceń przepis:
 

Dół formularza


Składniki:

fasolka biała z puszki
płatki owsiane - 2 łyzki
cebula
pietruszka (korzeń)
seler (korzeń)
majeranek
sól, ew. pieprz ziołowy
olej
sezam lub płatki zbozowe lub bułka tarta.

Przygotowanie:

fasolke odsączyć, rozgnieść lub zmielić. płatki zaparzyć wrzatkiem. w tym czasie warzywa oczyścić i zetrzeć na tarce. wszystko razem wymieszać, dodac majeranku i doprawić. jesli masa będzie za gęsta można dodac odrobine zalewy lub oleju.

formowac kotlety i obtoczone smażyć na rozgżanym oleju.

Kotlety z kapusty

Podawać z surówką, jeszcze nie mam pomysłu z jaką :P Jakieś sugestie?

Rodzaj diety: wegańska

* Kategorie: dania gorące


Składniki: http://puszka.pl/img/servings.gifdla 3 osób

kapusta (pół główki)
cebula (sztuk dwie)
natka pietruszki (może być suszona)
mąka sojowa - łyżka (da radę bez)
mąka kukurydziana
mąka grochowa albo jeszcze jakaś (nie koniecznie)
sól
pieprz ziołowy
ew. inne przyprawy - jakie kto lubi
sezam (można bez ale się rozwalają)
olej sojowy albo inny - do smażenia

Przygotowanie: http://puszka.pl/img/clock.gif30-60 min.

Kapuchę wrzucamy w osolony wrzątek i gotujemy do miękkości. W międzyczasie podsmażamy posiekaną cebulkę na oleju.

Ugotowaną kapuchę odcedzamy starannie, żeby było jak najmniej wody i przepuszczamy przez maszynkę po uprzednim pokrojeniu. Dodajemy cebulkę, pietruszkę, sól, pieprz i przyprawy jakie tam lubimy, mąkę sojową rozmieszaną w dwóch łyżkach wody i tyle mąki (głównie kukurydzianej, ale ja lubię też z grochową) żeby się dało formować kulki. Można dolać oleju.

Kulki obtaczamy w sezamie (ja lubię bez sezamu, ale się trudniej smaży), rozpłaszczamy na kotlety i smażymy na oleju. Mniam.

Nadesłał(a) Lilala, dnia: 2005-04-12

Kotlety ciecierzycowo-warzywne

Również dla dorosłych. Pyszne danie, jak wszystko z ciecierzycy :-)

Rodzaj diety: wegańska

* Kategorie: dania gorące
* Dla dzieci po 12 mies. życia

Średnia ocena: http://puszka.pl/img/star.gifhttp://puszka.pl/img/star.gifhttp://puszka.pl/img/star.gifhttp://puszka.pl/img/star_grey.gif
(liczba głosów: 1)

Początek formularza

Oceń przepis:
 

Dół formularza


Składniki: http://puszka.pl/img/servings.gifdla 4 osób

1 op. ugotowanej ciecierzycy (400 g)
2 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
mąka pszenna razowa do zagęszczenia - ok. 0,5 szklanki
sól
papryka ostra
cząber (np., można spróbowac z innymi ziołami)

Przygotowanie: http://puszka.pl/img/clock.gifponad 60 min.

Ciecierzycę namoczyć na noc. Ugotować na drugi dzień (ok. 1,5 h). Wystudzić, zmielić (można też ubić jak ziemniaki lub zmiksować).
Marchewki, pietruszkę i cebule zetrzeć za tarce lub w melakserze. Zmieszać z ciecierzycą, dodać mąki, zmiażdżonego czosnku, zsiekanej natki. Przyprawić solą, papryką i ziołami.

Formować z masy kule, spłaszczać i smażyć na oleju (np. z pestek winogron). Pyszne!!

Wskazówki i uwagi:

Ilość mąki czasem okazuje się niewystarczająca. Trzeba stosować metodę "na oko" :-)) Podawać z ryżem, ziemniakami, kaszami. Do wszystkiego pasuje. Z sosem pieczarkowym, pomidorowym, koperkowym.

Nadesłał(a) magda firlit, dnia: 2002-01-17

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin