szybkie kotlety z białej fasolki
kotlety sa szybkie, bo wykorzystuje sie do nich fasolke z puszki. warzywa i majeranek nadaja im fajny aromat :)Rodzaj diety: wegańska
* Kategorie: dania gorące
Brak ocen punktowych
Początek formularza
Oceń przepis:
Dół formularza
Składniki:
fasolka biała z puszki płatki owsiane - 2 łyzki cebula pietruszka (korzeń) seler (korzeń) majeranek sól, ew. pieprz ziołowy olej sezam lub płatki zbozowe lub bułka tarta.
Przygotowanie:
fasolke odsączyć, rozgnieść lub zmielić. płatki zaparzyć wrzatkiem. w tym czasie warzywa oczyścić i zetrzeć na tarce. wszystko razem wymieszać, dodac majeranku i doprawić. jesli masa będzie za gęsta można dodac odrobine zalewy lub oleju. formowac kotlety i obtoczone smażyć na rozgżanym oleju.
Kotlety z kapusty
Podawać z surówką, jeszcze nie mam pomysłu z jaką :P Jakieś sugestie?Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 3 osób
kapusta (pół główki) cebula (sztuk dwie) natka pietruszki (może być suszona) mąka sojowa - łyżka (da radę bez) mąka kukurydziana mąka grochowa albo jeszcze jakaś (nie koniecznie) sól pieprz ziołowy ew. inne przyprawy - jakie kto lubi sezam (można bez ale się rozwalają) olej sojowy albo inny - do smażenia
Przygotowanie: 30-60 min.
Kapuchę wrzucamy w osolony wrzątek i gotujemy do miękkości. W międzyczasie podsmażamy posiekaną cebulkę na oleju. Ugotowaną kapuchę odcedzamy starannie, żeby było jak najmniej wody i przepuszczamy przez maszynkę po uprzednim pokrojeniu. Dodajemy cebulkę, pietruszkę, sól, pieprz i przyprawy jakie tam lubimy, mąkę sojową rozmieszaną w dwóch łyżkach wody i tyle mąki (głównie kukurydzianej, ale ja lubię też z grochową) żeby się dało formować kulki. Można dolać oleju. Kulki obtaczamy w sezamie (ja lubię bez sezamu, ale się trudniej smaży), rozpłaszczamy na kotlety i smażymy na oleju. Mniam.
Nadesłał(a) Lilala, dnia: 2005-04-12
Kotlety ciecierzycowo-warzywne
Również dla dorosłych. Pyszne danie, jak wszystko z ciecierzycy :-)Rodzaj diety: wegańska
* Kategorie: dania gorące* Dla dzieci po 12 mies. życia
Średnia ocena: (liczba głosów: 1)
Składniki: dla 4 osób
1 op. ugotowanej ciecierzycy (400 g) 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki mąka pszenna razowa do zagęszczenia - ok. 0,5 szklanki sól papryka ostra cząber (np., można spróbowac z innymi ziołami)
Przygotowanie: ponad 60 min.
Ciecierzycę namoczyć na noc. Ugotować na drugi dzień (ok. 1,5 h). Wystudzić, zmielić (można też ubić jak ziemniaki lub zmiksować). Marchewki, pietruszkę i cebule zetrzeć za tarce lub w melakserze. Zmieszać z ciecierzycą, dodać mąki, zmiażdżonego czosnku, zsiekanej natki. Przyprawić solą, papryką i ziołami. Formować z masy kule, spłaszczać i smażyć na oleju (np. z pestek winogron). Pyszne!!
Wskazówki i uwagi:
Ilość mąki czasem okazuje się niewystarczająca. Trzeba stosować metodę "na oko" :-)) Podawać z ryżem, ziemniakami, kaszami. Do wszystkiego pasuje. Z sosem pieczarkowym, pomidorowym, koperkowym.
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: 2002-01-17
ZlotaLwica-666