Czastuszka kładniki:
1 banan pół szklanki sezamu 1 szklanka mąki (białej albo kukurydzianej) 2 łyżeczki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej ze 3 łyżki oleju ok. pół szklanki wody rodzynki ewentualnie cukier kokos, jeśli ktoś lubi sól
Przygotowanie:
* 2/3 sezamu zmielić w młynku albo zmiksować w blenderze (cudowne urządzenie) * banana dołożyć do blendera albo rozgnieść w dowolny sposób i wymieszać ze zmielonym sezamem * powoli dodawać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier, troszkę soli, dolewając olej, a potem wodę * dodać do masy (niezmieloną) resztę sezamu i kokos i wymieszać * posmarować blachę tłuszczem * uformować na niej ciasteczka * piec ok. 20 minut w temp. ok. 220 stopni
Wskazówki i uwagi:
Murzyn
Składniki:
2 szklanki mąki, 1 szklanka oleju, pół szklanki mleka sojowego (może być olej w wersji tańszej :), 1 i 1/2 szklanki cukru, 6 łyżeczek proszku do pieczenia, 100 g kakao, 2 tabliczki czarnej czekolady, duża garść orzechów, 2 małe banany
Czekoladę połamać, wymieszać wszystkie składniki, wlać do foremki, piec w temperaturze 200 stopni C. Smacznego!
Nal
1 szklanka mleka sojowego (zrobiona z mleka w proszku) 2/3 szklanki mąki pszennej kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wymieszać wszystkie składniki, na rozgrzaną teflonową patelnię wlać troszeczkę oleju, chochelką nakładać ciasto, smażyć z obu stron i zajadać np. z dżemikiem domowej roboty.
To zroub
kładniki:
300 g oleju 300 g cukru 510 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 450 ml mleka sojowego (może być zrobione z mleka w proszku) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kakao
1. Olej zmiksować z cukrem 2. Zmieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki 3. Dodawać do oleju z cukrem na przemian mleko soj. i sypkie. 4. Piec ok. godz. w 180 st.
Pyszne z polewą czekoladową.
ZlotaLwica-666