kluski zz makiem.rtf

(2 KB) Pobierz

kluski z makiem

 

ęłęóSkładniki
Ciasto na kluski
1,5 szklanki mąki pszennej zwykłej
3/4 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
(typy mąki można mieszać, w zależności od upodobań)
2 pełne łyżki oliwy z oliwek
szklanka gorącej wody
łyżeczka grubej soli
4 łyżki maku
Ponadto
5 łyżek oliwy z oliwek
2 szklanki orzechów
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki (jeżeli dostępna)
3 łyżki sosu sojowego
2 średnie cebule


Wykonanie
Mieszam mąki, mak i sól. Dolewam stopniowo wodę (ważne jest by była gorąca, jeśli macie problem- w początkowej fazie ciasto można siekać nożem), wyrabiając ciasto. Nie należy nigdy się trzymać proporcji mąki do wody, tylko zakończyć dozowanie jednego lub drugiego składnika aż ciasto nabierze odpowiedniej- plastycznej konsystencji. Gdy ciasto elastyczne, dolewam oliwę i jeszcze chwilę wyrabiam.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną dość drobną cebulę i smażę chwilę, następnie dodaję posiekaną natkę i orzechy , smażę kolejne 2-3 minuty, dolewam sos sojowy, mieszam i wyłączam gaz. Powstałym sosem należy przekładać w żaroodpornym naczyniu kluski.
Z ciasta, na podsypanym mąką blacie, wałkuję cienkie arkusze i wycinam dowolne kształty: mogą to być trójkąty, romby, kwadraty, nitki, wstążki. W garnku zagotowuję wodę, solę i wrzucam po kilka sztuk gotując kilka minut od wypłynięcia. Po wyjęciu wrzucam na sitko i przelewam zimną wodą, przekładam do przygotowanych w międzyczasie orzechów z oliwą. Każdą dodaną porcję należy wmieszać w orzechy, by się nie posklejały w trakcie przygotowania posiłku. Gdy całość już gotowa, wstawiam naczynie na kilka minut do piekarnika by podgrzać przed podaniem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin