Królewiec.doc

(27 KB) Pobierz
Królewiec

 

 

Królewiec

 

Składniki Na ciasto :

 

·       300 g mąki

·       150 g cukru

·       2 łyżeczki ciepłego miodu

·       1 łyżeczka sody

·       1 jako

·       150 g margaryny

 

Na biszkopt:

 

·       4 jajka

·       200 g cukru pudru

·       2 łyżki wody

·       80 g mąki pszennej

·       80 g mąki ziemniaczanej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Na krem:

 

·       200 g cukru

·       ½ l mleka

·       1 łyżka mąki pszennej

·       1 łyżka mąki ziemniaczanej

·       200 g masła

·         2 opakowania cukru waniliowego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na polewę:

 

·       100 g cukru

·       50 g margaryny

·       1,5 łyżki kakao

·       1,5 łyżki wody

 

Sposób przyrządzenia:

 

1.    Na ciasto miodowe mąkę przesiać z sodą, dodać margarynę, posiekać nożem, dodać cukier, jajko, miód, wodę i wyrobić ciasto.

2.    Włożyć je na 15 min do lodówki do schłodzenia. Następnie ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki.

3.    Na biszkopt ubić całe jajka z cukrem i wodą, a następnie dodać do nich obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać.

4.    Biszkopt upiec w tej samej formie co ciasto miodowe. Piec ok. 30 min w temp. 180°C.

5.    Przygotować krem. Odlać ½ szklanki mleka i wymieszać z łyżką mąki pszennej i łyżką mąki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, wlać mleko rozrobione z mąką i ugotować jak budyń. Masło utrzeć i dodawać powoli schłodzony budyń stale mieszając.

6.    Gotowym kremem smarować placki w następującej kolejności: placek miodowy, krem, biszkopt, krem, placek miodowy. Wszystkie składniki polewy zagotować i jeszcze ciepłą polać ciasto.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin