Składniki Na ciasto :
· 300 g mąki
· 150 g cukru
· 2 łyżeczki ciepłego miodu
· 1 łyżeczka sody
· 1 jako
· 150 g margaryny
Na biszkopt:
· 4 jajka
· 200 g cukru pudru
· 2 łyżki wody
· 80 g mąki pszennej
· 80 g mąki ziemniaczanej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
· 200 g cukru
· ½ l mleka
· 1 łyżka mąki pszennej
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 200 g masła
· 2 opakowania cukru waniliowego
Na polewę:
· 100 g cukru
· 50 g margaryny
· 1,5 łyżki kakao
· 1,5 łyżki wody
Sposób przyrządzenia:
1. Na ciasto miodowe mąkę przesiać z sodą, dodać margarynę, posiekać nożem, dodać cukier, jajko, miód, wodę i wyrobić ciasto.
2. Włożyć je na 15 min do lodówki do schłodzenia. Następnie ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki.
3. Na biszkopt ubić całe jajka z cukrem i wodą, a następnie dodać do nich obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać.
4. Biszkopt upiec w tej samej formie co ciasto miodowe. Piec ok. 30 min w temp. 180°C.
5. Przygotować krem. Odlać ½ szklanki mleka i wymieszać z łyżką mąki pszennej i łyżką mąki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, wlać mleko rozrobione z mąką i ugotować jak budyń. Masło utrzeć i dodawać powoli schłodzony budyń stale mieszając.
6. Gotowym kremem smarować placki w następującej kolejności: placek miodowy, krem, biszkopt, krem, placek miodowy. Wszystkie składniki polewy zagotować i jeszcze ciepłą polać ciasto.
kalina745