Krem pomarańczowy.doc

(20 KB) Pobierz
Krem pomarańczowy

 

 

 

 

Krem pomarańczowy

 

Składniki:

 

·       2 duże pomarańcze

·       2 jajka

·       3/4 szkl. mąki

·       2 łyżki cukru

 

Pomarańcze umyć, obrać. Wycisnąć sok z obu pomarańczy. Ubić 2 żółtka i białko, dodać mąkę, cukier i sok pomarańczowy (ewentualnie kilka łyżek wody). Krem umieścić w rondlu i powoli odgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, należy go ostudzić ciągle mieszając. Ubić białko na sztywną pianę, zmieszać ją z kremem, dodając po łyżce i mieszając z dołu do góry. Krem umieścić w lodówce.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin