Ciasto miodowe.doc

(21 KB) Pobierz
Ciasto miodowe

 

 

 

 

Ciasto miodowe

 

Ciasto:

60 dkg mąki

22 dkg cukru

11 dkg miodu

3 jajka

łyżeczka sody

 

Masa:

1 litr mleka

2 torebki cukru waniliowego

1 szklanka kaszy manny

25 dkg cukru pudru

25 dkg masła roślinnego

3 żółtka

 

Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski, po czym wstawić do lodówki na 20 min. Podzielić ciasto na 5 części. Rozwałkować je na placki o średnicy 21 cm, posypać mąką i upiec osobno na jasnozłoty kolor (15 min). Pozostawić do wystygnięcia. Przygotować masę. Ugotować kaszę mannę na mleku i odstawić by wystygła. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie ciągle ucierając dodawać po łyżeczce zimnej kaszy. Masą posmarować 4 placki i ułożyć jeden na drugim. 5 placek rozdrobnić na kruszonkę i posypać nią masę.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin