Ciasto:
60 dkg mąki
22 dkg cukru
11 dkg miodu
3 jajka
łyżeczka sody
Masa:
1 litr mleka
2 torebki cukru waniliowego
1 szklanka kaszy manny
25 dkg cukru pudru
25 dkg masła roślinnego
3 żółtka
Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski, po czym wstawić do lodówki na 20 min. Podzielić ciasto na 5 części. Rozwałkować je na placki o średnicy 21 cm, posypać mąką i upiec osobno na jasnozłoty kolor (15 min). Pozostawić do wystygnięcia. Przygotować masę. Ugotować kaszę mannę na mleku i odstawić by wystygła. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie ciągle ucierając dodawać po łyżeczce zimnej kaszy. Masą posmarować 4 placki i ułożyć jeden na drugim. 5 placek rozdrobnić na kruszonkę i posypać nią masę.
kalina745