· 6 jajek
· 200g cukru
· 1 cukier waniliowy
· sok i starta skórka z 1 cytryny
· 125g kaszy manny
· 75g zmielonych migdałów, szczypta soli
·
Polewa:
· 3 białka,
· 200 g cukru,
· 1 łyżka soku z cytryny,
· 250g wiórków kokosowych
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, sokiem i skórką na gęstą pulchną masę. Kaszę i migdały dodawać do masy, nie przerywając ucierania. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Wymieszać z masą żółtkowo- migdałową.
Przygotować polewę. Z białek ubić sztywną pianę. Ubijając dosypywać po łyżce cukier puder. Na końcu wlać sok z cytryny i wsypać wiórki. Delikatnie wymieszać i pianę wyłożyć na ciasto. Piec 40 min.(175º).
kalina745