Ciasto kokosowe.doc

(22 KB) Pobierz
Ciasto kokosowe

 

 

 

 

 

                     Ciasto kokosowe

 

·       6 jajek

·       200g cukru

·       1 cukier waniliowy

·       sok i starta skórka z 1 cytryny

·       125g kaszy manny

·       75g zmielonych migdałów, szczypta soli

·        

Polewa:

 

·         3 białka,

·         200 g cukru,

·         1 łyżka soku z cytryny,

·       250g wiórków kokosowych

 

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, sokiem i skórką na gęstą pulchną masę. Kaszę i migdały dodawać do masy, nie przerywając ucierania. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Wymieszać z masą żółtkowo- migdałową.

Przygotować polewę. Z białek ubić sztywną pianę. Ubijając dosypywać po łyżce cukier puder. Na końcu wlać sok z cytryny i wsypać wiórki. Delikatnie wymieszać i pianę wyłożyć na ciasto. Piec 40 min.(175º).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin