Biszkopt orzechowy z polewą czekoladową
Składniki:
· 25 dag orzechów włoskich (łuskanych)
· 5 jaj
· 3/4 szklanki cukru
· 2 łyżki tartych, suchych biszkoptów
· 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki polewy:
· 1 tabliczka twardej czekolady
· 2 łyżki masła
· 10 orzechów do przybrania
Sposób wykonania:
Orzechy zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem.
Z białek ubić pianę. Połączyć orzechy z tartą bułką lub biszkoptami, żółtkami oraz ubitą pianą. Wszystkie składniki lekko wymieszać.
Masę wlać do wysmarowanego prodiża. Po upieczeniu biszkopt polać rozpuszczoną czekoladą utartą z masłem. Przybrać połówkami orzecha (biszkopt można przekroić i przełożyć masą czekoladową). Wydajność 0.9kg. Czas pieczenia: 35 min.
kalina745