Biszkopt orzechowy z polewą czekoladową.doc

(23 KB) Pobierz
Biszkopt orzechowy z polewą czekoladową

Biszkopt orzechowy z polewą czekoladową

       

 

Składniki:

 

·       25 dag orzechów włoskich (łuskanych)

·       5 jaj

·       3/4 szklanki cukru

·       2 łyżki tartych, suchych biszkoptów

·     2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Składniki polewy:

 

·       1 tabliczka twardej czekolady

·       2 łyżki masła

·       10 orzechów do przybrania

 

Sposób wykonania:

 

Orzechy zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem.

Z białek ubić pianę. Połączyć orzechy z tartą bułką lub biszkoptami, żółtkami oraz ubitą pianą. Wszystkie składniki lekko wymieszać.

Masę wlać do wysmarowanego prodiża. Po upieczeniu biszkopt polać rozpuszczoną czekoladą utartą z masłem. Przybrać połówkami orzecha (biszkopt można przekroić i przełożyć masą czekoladową). Wydajność 0.9kg. Czas pieczenia: 35 min.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin