zdrowe,smaczne,tanie,niepracochłonne jedzonko
dla 4-6 osób
pół kurczaka, cała włoszczyzna,3 ząki czosnku, sól,pieprz, żelatyna na 1 litr, 3-4 jajka ugotowane na twardo, 3 łyżki groszku lub kukurydzy konserwowej,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 90 min
1. kurczka umyć ,podzielić na pół,włożyć do garnka,zalać wodą 1 litr i dodatkowo szklanka na wyparowanie.Jak się zagotuje zdjąć powstały szum i dodać całą obraną włoszczyznę ,obrany czosnek .Posolić i niech się gotuje,aż kurczak będzie mięciutki.2. wyjąć kurczaka i po ostygnięciu obrać za skóry i kości,pokroić na większe lub mniejsze kawałki (zależy jak kto lubi).3. wywar odcedzić ,doprawić do smaku solą,pieprzem i magi pamiętając że wywar powinien mieć wyrazisty smak.Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i połączyć z wywarem.4. do miseczek lub salaterek nakładać :pół jajka ugotowanego na twardo,kawałki kurczaka,groszek czy kukurydzę ( nie dużo-to tylko dla dekoracji),marchewkę z wywaru w plasterkach.5. zalać wywarem z żelatyną i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Umnie przeważnie całą noc.6. podawać z chrzanem lub sokiem z cytryny.7. SMACZNEGO
kalina745