galareta z kurczaka z jajkiem.doc

(85 KB) Pobierz
galareta z kurczaka z jajkiem

galareta z kurczaka z jajkiem

galareta z kurczaka z jajkiem

zdrowe,smaczne,tanie,niepracochłonne jedzonko

Składniki

dla 4-6 osób

pół kurczaka,
cała włoszczyzna,3 ząki czosnku,
sól,pieprz,
żelatyna na 1 litr,
3-4 jajka ugotowane na twardo,
3 łyżki groszku lub kukurydzy konserwowej,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 90 min

1. kurczka umyć ,podzielić na pół,włożyć do garnka,zalać wodą 1 litr i dodatkowo szklanka na wyparowanie.Jak się zagotuje zdjąć powstały szum i dodać całą obraną włoszczyznę ,obrany czosnek .Posolić i niech się gotuje,aż kurczak będzie mięciutki.

2. wyjąć kurczaka i po ostygnięciu obrać za skóry i kości,pokroić na większe lub mniejsze kawałki (zależy jak kto lubi).

3. wywar odcedzić ,doprawić do smaku solą,pieprzem i magi pamiętając że wywar powinien mieć wyrazisty smak.Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i połączyć z wywarem.

4. do miseczek lub salaterek nakładać :pół jajka ugotowanego na twardo,kawałki kurczaka,groszek czy kukurydzę ( nie dużo-to tylko dla dekoracji),marchewkę z wywaru w plasterkach.

5. zalać wywarem z żelatyną i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Umnie przeważnie całą noc.

6. podawać z chrzanem lub sokiem z cytryny.

7. SMACZNEGO

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin