test.pdf

(429 KB) Pobierz
Microsoft Word - komorowicz.doc
AGNIESZKA SOBCZAK, EWA BŁYSZCZEK
KIERUNKI ZAGOSPODAROWANIA
PRODUKTÓW UBOCZNYCH Z PRZEMYSŁU MIĘSNEGO
WAYS OF MANAGEMENT OF BY-PRODUCTS
FROM MEAT INDUSTRY
Streszczenie
W artykule przedstawiono charakterystykę produktów ubocznych z przemysłu mięsnego. Na
podstawie odpowiednich aktów prawnych dokonano klasyfikacji stałych odpadów zwierzę-
cych ze względu na charakter zagrożenia jakie stwarzają. Opisano sposoby postępowania
z poszczególnymi produktami ubocznymi z przemysłu mięsnego. W pracy zaprezentowano
główne kierunki zagospodarowania odpadów zwierzęcych.
Słowa kluczowe : odpady z przemysłu mięsnego , ścieki , hydroksyapatyt
Abstract
In this work characteristics of by-products from meat industry were presented. On the basis of
proper documents and in respect of hazard there was classified solid animal waste. It has been
described the proceeding manners with particular types of by-products from meat industry.
In this paper the main directions of waste management were introduced.
Keywords : waste from meat industry , wastewater , hydroxyapatite
Mgr inż. Agnieszka Sobczak, mgr inż. Ewa Błyszczek, Instytut Chemii i Technologii Nieorganicz-
nej, Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej, Politechnika Krakowska.
626505652.002.png
142
1. Wstęp
Nieustanny rozwój przemysłu wiąże się bezpośrednio ze wzrostem ilości wytwarzanych
odpadów. Przemysł mięsny generuje rocznie około 18 mln ton odpadów, które powinny
być utylizowane odpowiednio, by nie stanowić zagrożenia dla środowiska. W związku
z tym, że w ich skład wchodzą odpady organiczne proces ten jest dosyć skomplikowany.
Wraz z pojawieniem się koncepcji „czystszej produkcji” wszelkie odpady zaczęto
rozpatrywać w kategorii źródła surowców do produkcji innych, pełnowartościowych
produktów.
Odpady z przemysłu mięsnego – w szczególności mączki mięsno-kostne zaczęto
postrzegać jako potencjalne źródło fosforu. Hydroksyapatyt jest naturalnym składnikiem
kości ludzkich i zwierzęcych, jego struktura przestrzenna oraz porowatość w kościach
ludzkich i zwierzęcych są zbliżone, różnią się jednak nieznacznie stosunkiem molowym
Ca/P. Podobieństwa te sprawiają, że hydroksyapatyt otrzymany z opadów z przemysłu
mięsnego może być biomateriałem, który nadaje się do wytwarzania implantów kostnych.
2. Produkty uboczne z przemysłu mięsnego
Podstawową cechą odpadów z przemysłu mięsnego jest wysoki udział związków orga-
nicznych: od 51 do 81%. Odpady z przetwórstwa surowców zwierzęcych stanowią
poważne zagrożenie dla środowiska i powinny być odpowiednio unieszkodliwiane. Odpady
te mogą stworzyć zagrożenie zarówno sanitarne, jak i odorotwórcze (siarkowodór,
aldehydy, amoniak, kwasy organiczne), natomiast nieodpowiednie składowanie może z kolei
powodować przenikanie zanieczyszczonych odcieków i nierozłożonego tłuszczu oraz soli
zawierających chlorki, azotany i siarczany do gleby, a także do wód gruntowych.
Charakter zagrożenia jest złożony i zależy od wielu czynników, m.in. od: strefy ochron-
nej, lokalizacji zakładów, rodzaju odbiornika ścieków, sposobu dostarczania ciepła, wypo-
sażenia, rodzaju produkcji i stosowanej technologii. W Polsce dodatkowym problemem jest
rozdrobnienie przemysłu mięsnego, co stanowi utrudnienie w pełnym wykorzystaniu
surowców i zredukowaniu do minimum ilości produkowanych odpadów [1, 2].
W przemyśle mięsnym wyróżnia się sześć grup odpadów:
1) odpady rzeźne operacyjne,
2) odpady z zawartością chlorków,
3) gnojowica,
4) osady ściekowe,
5) odpady energetyczne,
6) odpady komunalno-gospodarcze.
Największy udział, bo aż 37% mają odpady operacyjne rzeźne, w których zawartość
białka kształtuje się w granicach od 5 do 68%, natomiast tłuszczu od 3 do 38%. Pozostałe
grupy odpadów stanowią w sumie około 63% wszystkich odpadów produkowanych
w zakładach przetwórstwa mięsnego [1–4].
Odpady z przemysłu mięsnego można również podzielić na miękkie i twarde. Do mięk-
kich zalicza się m.in. krew poubojową, jelita, wole, przełyki, skrawki skóry, odpady mię-
sno-tłuszczowe, zawartość przewodów pokarmowych, błonę śluzową i błony surowicze,
gnojowicę, wnętrzności i podroby, osady z oczyszczania ścieków, sól z konserwacji skór
626505652.003.png
143
i jelit. Twarde odpady to: pierze odpadowe, głowy i łapy drobiowe, szczecina, włosie, rogi,
racice, kopyta, kości [3].
Odpady z przetwórstwa surowców zwierzęcych rozpatruje się również pod względem
stanu skupienia i zalicza do trzech kategorii:
– ścieki,
– odpady i surowce wtórne,
– zanieczyszczenia gazowe.
Cechą charakterystyczną dla poprodukcyjnych ścieków z przemysłu mięsnego jest
znaczny udział związków organicznych – 51–81% (średnio 55%) w stosunku do suchej
masy ścieków. Ścieki wypływające z tego rodzaju zakładów są rezultatem ich zapotrzebo-
wania na wodę, która jest zużywana zarówno do celów technologicznych, jak i technicz-
nych. Pozostałą część ścieków stanowią ścieki bytowe (komunalne) i gospodarcze. Ścieki
gospodarcze pochodzą z mechanicznych warsztatów i innych miejsc technicznej obsługi
zakładów. W każdym dziale produkcyjnym zakładów mięsnych ścieki charakteryzują się
odmiennym obciążeniem (chemicznym, fizycznym i mikrobiologicznym) oraz specyficz-
nością jego podstawowych składników [1–3, 5].
Odpady i surowce wtórne stanowią nieorganiczne i organiczne ciała stałe pochodzące
z przemysłu mięsnego; maszyny i urządzenia, odpady materiałowe pochodzące z działu
technicznego, opakowania wykonane z różnych tworzyw oraz zniszczona odzież robocza są
zagospodarowywane. Wtórnie wykorzystuje się również odpady związane z przemianą
materii zwierząt oraz tłuszcz, które są przekazywane zakładom zewnętrznym w celu ich
przetworzenia [1].
Gazy odlotowe, do których zalicza się opary, wyziewy oraz spaliny w przemyśle
mięsnym, można podzielić na dwie grupy:
– specyficzne dla zakładów mięsnych – powstają bezpośrednio podczas przetwarzania
surowców rzeźnych,
– ogólnoprzemysłowe – charakterystyczne dla każdego zakładu produkcyjnego.
Specyficzne gazy odlotowe w zakładach mięsnych to: produkty przemiany materii
zwierząt podczas oczekiwania na ubój, produkty gazowe powstałe w procesach ubojowych
i technologicznych oraz produkty pirolizy drewna [1].
3. Zagospodarowanie odpadów
Aby możliwe było wykorzystanie odpadów z przemysłu mięsnego, należy je najpierw
poddać odpowiedniemu unieszkodliwieniu i przetworzeniu. Obecnie około 37% odpadów
jest poddawanych utylizacji, do ścieków jest odprowadzane około 30%, a składuje się 33%
wszystkich odpadów pochodzących z przetwórstwa surowców zwierzęcych. Plany obej-
mują utylizację 90% odpadów tego rodzaju, odprowadzanie do ścieków 9%, a składowanie
tylko 1%. Stosunek masy odpadów wykorzystywanych do masy odpadów wytworzonych,
czyli wskaźnik wykorzystania odpadów zawiera się w granicach 0,42–0,92. Natomiast
stosunek masy odpadów składowanych do masy odpadów wytworzonych zawiera się mię-
dzy 0,12 a 0,30 [3].
626505652.004.png
144
3.1. Oczyszczanie ścieków z przemysłu mięsnego
W każdej instalacji oczyszczania ścieków powinny znajdować się odpowiednie urzą-
dzenia, do których należą: układy zbiorcze, układy odprowadzające i urządzenia, w których
następuje oczyszczanie.
Rys. 1. Schemat koagulacyjnego oczyszczania ścieków z zakładów mięsnych [1]
Fig. 1. Scheme of coagulation waste treatment from meat industry [1]
Na rysunku 1 przedstawiono schemat oczyszczania ścieków poprodukcyjnych w za-
kładach mięsnych. W procesie uzdatniania ścieków można wyróżnić cztery etapy: zabiegi
fizyczne, chemiczne lub biologiczne, usuwanie substancji biogennych oraz uzdatnianie
626505652.005.png
145
wody pitnej. Pierwsza faza obejmuje usuwanie zawiesin z cząsteczkami, które mają duże
rozmiary i łatwo opadają. Częściowo usuwane są jaja pasożytów jelitowych (około 70–80%
całkowitej ilości) i bakterie (25–75% populacji). Następuje tu cedzenie, odtłuszczanie
i odbiałczanie. Chemiczne oczyszczanie sprowadza się do wprowadzania związków nie-
organicznych (tworzą one nierozpuszczalne związki, które adsorbują organiczne obciążenia
ścieków) i gotowych związków organicznych (spełniających rolę koagulantów) [1–3].
Biologiczne oczyszczanie można prowadzić za pomocą osadu czynnego lub fermentacji
metanowej oraz na złożach biologicznych. Polega ono głównie na asymilacji i mineralizacji
organicznego obciążenia. Biologiczne oczyszczanie jest zakończone, gdy biologiczne
zapotrzebowanie na tlen nie przekracza 25g O 2 /m 3 (zmniejszenie obciążenia o co najmniej
85%) [1–3, 6].
Usuwanie substancji biogennych obejmuje odazotowanie (dalszy ciąg denitryfikacji)
oraz odfosforowanie (wymiana jonów na anionitach, biologiczna akumulacja przez bakterie
tlenowe Acetobacter oraz chemiczne wytrącenie). Przy wyjaławianiu stosuje się chlorowa-
nie, obróbkę cieplną, promienie ultrafioletowe, promienie śródściekowego iskrzenia łuko-
wego, napromienienie izotopowe akceleratorowe oraz adsorpcję elektrostatyczną [1].
3.2. Stałe produkty uboczne
Odpady z przemysłu mięsnego stosuje się na cele paszowe – mączki mięsne, mięsno-
-kostne i padlinowe, jako surowce lub półprodukty w innych gałęziach przemysłu, jako
paliwo w procesie wypalania klinkieru cementowego, jako dodatek do paliw (biomasa)
oraz jako alternatywne źródło fosforu i hydroksyapatytu [3, 7–9]. W tabeli 1 przedstawiono
przykłady zagospodarowania odpadów pochodzących z przemysłu mięsnego.
Odpady poprodukcyjne z zakładów mięsnych, takie jak wątroba, płuca, śledziona, serca,
przewody pokarmowe, ścięgna żwaczka, konfiskaty, rogi, racice, kopyta, tłuszcze zwie-
rzęce, krew poubojowa i ścieki z rzeźni, jak i zwierzęta padłe lub po wypadku przetwarzane
są na mączkę (ziarnisto-pylasta substancja) i stosowane jako pasze. W skład paszy opartej
na mączce mięsno-kostnej wchodzą zatem: białko, tłuszcz, kości oraz niewielkie ilości
wody – 3–5%. Sterylizację mączki mięsno-kostnej przeprowadza się w temperaturze 133°C
pod ciśnieniem 3 bar przez 20 minut, która daje pewność zniszczenia bakterii chorobotwór-
czych oraz pasożytów z przewodu pokarmowego zwierząt, jak i dezaktywacje toksyn, które
mogłyby ewentualnie powstać podczas zastosowania nieświeżego surowca (padłe zwie-
rzęta, które zostały zbyt późno dostarczone do zakładu). Mączki paszowe są wartościo-
wymi składnikami mieszanek treściwych, przeznaczonych dla zwierząt gospodarskich.
Stosuje się je także do produkcji karmy dla kotów i psów oraz zwierząt z ogrodów zoolo-
gicznych. Skład mączek jest zróżnicowany pod względem chemicznym oraz wartości
pokarmowej, który zależy od ilości i jakości użytego surowca [1, 3].
Mączki mięsno-kostne według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady
Europy z dnia 3 października 2002 roku można podzielić na trzy grupy:
– materiał szczególnego ryzyka,
– materiał wysokiego ryzyka,
– materiał niskiego ryzyka.
626505652.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin