Ciasteczka cynamonowe.doc

(22 KB) Pobierz

Ciasteczka cynamonowe

 

 

Składniki:

·       1 kg jabłek

·       2⅓ szklanki mąki (40 dag)

·       1 kostka masła lub margaryny (25 dag)

·       1 szklanka cukru

·       4 jajka

·       1 torebka cukru waniliowego

·       1 torebka proszku do pieczenia

·       2 łyżki cukru pudru

·       ½ łyżeczki cynamonu

·       sok z połówki cytryny

·       szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

              Obrać jabłka, podzielić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę, skropić owoce sokiem z cytryny.

              Utrzeć tłuszcz z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Połączyć z przygotowaną masą. Całość wymieszać. Wrzucić do ciasta pokrojone jabłka. Przykryć blachę pergaminem. Formować z masy niewielkie ciasteczka, układać je na blasze.

Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec przez 15-20 minut w temperaturze około 200°C. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin