Ciasteczka cynamonowe
Składniki:
· 1 kg jabłek
· 2⅓ szklanki mąki (40 dag)
· 1 kostka masła lub margaryny (25 dag)
· 1 szklanka cukru
· 4 jajka
· 1 torebka cukru waniliowego
· 1 torebka proszku do pieczenia
· 2 łyżki cukru pudru
· ½ łyżeczki cynamonu
· sok z połówki cytryny
· szczypta soli
Sposób przygotowania:
Obrać jabłka, podzielić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę, skropić owoce sokiem z cytryny.
Utrzeć tłuszcz z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Połączyć z przygotowaną masą. Całość wymieszać. Wrzucić do ciasta pokrojone jabłka. Przykryć blachę pergaminem. Formować z masy niewielkie ciasteczka, układać je na blasze.
Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec przez 15-20 minut w temperaturze około 200°C. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.
lampuceraa