składniki20 ml bols blood orange liquer lub20 ml grenadine20 ml ginu20 ml wermuthu wytrawnego bianco2 kostki lodu2 plasterki cytrynywoda sodowa - ok. 50 mlsposób przygotowaniaBierzemy zatem wysoką szklankę lub wąski długi kieliszek - w takim naczyniu najładniej prezentuje się owa miksturka.Na dno kładziemy kostki lodu, zalewamy likierem; na likier kłaadziemy plasterki cytryny.Następnie delikatnie wlewamy wermuth i gin, a na koniec wodę gazowaną - powolutku, żeby likier na dnie tworzył nadal osobna warstwę.A dalej to już leżaczek w ogrodzie, szmer listków na wietrze i błogi odpoczynek... Genialne uzupełnienie sierpniwego podwieczorku z sezonowymi owocami na kruchym cieście...
ABSYNT, piołunówka, gorzka wódka otrzymywana z nalewów, gł. na ziele bylicy piołunu, następnie destylowanych; szkodliwy dla zdrowia.From: Andrzej Bobola Sprostowanie: absynt to nie gorzka wodka, piolunowka, ale likier na piolunie i innych ziolach (m. in. anyzek) o mocy ok. 70 procent pity z woda i cukrem. Bardzo popularny we Francji na przelomie wiekow XIX i XX m.in. w sferach artystycznych i stad picie absyntu jest czestym motywem w literaturze i sztuce. Od 1915 r. zakazany we Francji pod pretekstem szkodliwego dzialania piolunu na uklad nerwowy, ale podobno fgaktycznym powodem bylo to, ze popularnosc absyntu zagrozila interesom producentow win, ktorzy wywarli odpowiedni nacisk na wladze. Absynt, a raczej chyba jakas i jego namiastke, produkuja w Czechach. Niestety nie probowalem, a i tak nie da sie juz porownac tego z oryginalem.
składniki5 żółtek1 szkl cukru0,25 l spirytusu2 szkl mleka1 cukier waniliowysposób przygotowaniaŻółtka roztrzepać, dodać cukier i cukier waniliowy, całość bardzo dokładnie utrzeć. Mleko przegotować, ostudzić, dodać powoli do masy, ciągle mieszając. Cały czas mieszając, dodawać bardzo małym strumykiem spirytus. Koniecznie cały czas mieszać żeby się nie zważyło. Zlać do butelek lub karafek, odstawić do przegryzienia
składniki1 szklanka cukru6 żółtek1 szklanka mleka1 szklanka wódkicukier waniliowysposób przygotowaniaŻółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Gdy podwoją swoją objętość, będą puszyste i w kolorze prawie białym dolewamy mleko i dalej ucieramy na parze, gdy składniki się dobrze połączą dodajemy alkohol i jeszcze chwilę ucieramy. Jeżeli ktoś woli słabszy adwokacik może odpowiedmnią część alkoholu zastąpić mlekiem, ale szczerze mówiąc, nie jest to trunek o piorunującym działaniu.
7 żółtek1/2 kg cukru pudru1 3/4 szkl. zimnego gotowanego mleka1 szkl. spirytusuwaniliaWszystkie składniki połączyć i zmiksować.Wychodzi 1 litr ajerkoniaku.
składniki4 żółtkado 1 1/2 szklanki cukru (jak kto lubi)1 szklanka mleka skondensowanego lub śmietanyalkohol (polecam rum ale może być też białe wino, wódka, spirytus - co kto lubi i ile go lubi)sposób przygotowaniaZ żółtek i cukru ubić kogiel-mogiel. Dodać mleko, a na końcu alkohol. Wymieszać.
składniki1/8 l spirytusu1/8 l wódkipuszka mleka skondensowanego niesłodzonegoszklanka cukru (może być cukier puder - szybciej się rozpuści)4 żółtkatorebka cukru waniliowego (może być z prawdziwą wanilią - ajerkoniak jest zdecydowanie bardziej waniliowy, ale nie jest idealnie żółciutki, tylko w czarne kropeczki) sposób przygotowaniaMiksujemy żółtka z cukrem na jednolitą masę (mogą zostać widoczne drobinki cukru). Dodajemy mleko i miksujemy dalej (ok. 10 minut). Dodajemy alkohol i miksujemy jeszcze trochę. Wlewamy w butelki i odstawiamy na kilka dni do lodówki.Ważne jest zachowanie proporcji wódki i spirytusu - jeżeli dodamy więcej wódki, ajerkoniak będzie za rzadki.
8 żółtek2 szkl. cukru1 1/2 szkl. mleka1 1/4 szkl. spirytusu50 g winiaku waniliaŻółtka ucierać na parze z cukrem, dodać wrzące mleko oraz wanilię. Po wystudzeniu dodać spirytus i wlać do butelek
5 żółtek25 dkg cukru0,3 litra mleka1/4 l spirytusu1/4 l winiaku
Żółtka ucierać na parze z cukrem, dodać wrzące mleko oraz wanilię. Po wystudzeniu dodać spirytus i wlać do butelek
składniki7 żółtek300 g cukru1 cukier waniliowy750 ml mleka250 ml wódkisposób przygotowaniaŻółtka utrzeć z cukrem na gładko, najlepiej w makutrze. Aby cukier dobrze się rozpuścił, można dodać trochę mleka. Kiedy cukier się rozpuści, dodawać po trochu pozostałe mleko, cały czas mieszając. Następnie dodawać wódkę, najlepiej ubijając całość za pomocą trzepaczki.Przelać do butelek (można przesączyć przez gazę). Schłodzić.Moc oczywiście można zawsze zwiększyć, chociażby dodając zamiast wódki spirytusu. Można też zmniejszyć po prostu ilość mleka.Dodam tylko, że przepis zachwycił mnie swoją prostotą i zdaję sobie oczywiście sprawę, że istnieją inne, bardziej skomplikowane i wyrafinowane sposoby sporządzenia tego napoju. Ja jednak zostaję przy tym! Mam nadzieję, że wam też się on spodobał!
1/2 litra wódki7 żółtek1 1/2 szklanki cukru pudru4 łyżki mleka zimnego6 do 8 łyżek mleka w proszkucukier waniliowy
składniki50 ml ajerkoniaku100 ml soku z czarnej porzeczkiew. lódsposób przygotowaniawszystkie składniki po prostu mieszamy w shakerze (lub jeśli nie mamy to w inny sposób;)). Podajemy z długiej szklance ze słomką. Można też zmienić proporcje lub jeśli chcemy mocniejszy drink, dolać trochę wódki.
Porcja dla 2 osob.60 ml koniaku lub brandy,60 ml likieru kakaowego,60 ml smietanki,galka muszkatolowa,8 kostek lodu.1. Do shakera wrzucic 4 kostki lodu. Wlac koniak, likier i smietanke. Potrzasacmocno przez kilkanascie sekund, by skladniki ochlodzily sie i utworzylyjednorodna mase.2. Do 2 wysokich szklanek koktajlowych ze stopka wrzucic po 2 kostki lodu iwlac napoj, zatrzymujac w shakerze lod, uzyty do wstepnego schlodzenia.Wierzch koktajlu posypac swiezo starta galka muszkatolowa.3. Podawac po posilku, a takze do ciast i deserow.
25 ml szkockiej whisky,20 ml brązowego rumu,10 ml Martini Rosso,5 ml cointreau,Wymieszać, udekorować wisienką i spiralą ze skórki cytrynowej. Wrzucić parę kostek lodu.Martini oczywiście można zastąpić dowolnym wermutem. Przepisy pochodzą z książki pt. 'Leksykon 1444 napojów mieszanych' autorstwa Petera Bohrmanna. Tłumaczenie z niemieckiego.
Porcja dla 2 osob.80 ml Campari (nalewka o mocy 25% produkcji wloskiej),80 ml wermutu czerwonego slodkiego,250 ml wody sodowej zmrozonej,2 plasterki pomaranczy,6 kostek lodu.1. Do wysokich prostych szklanek wrzucic po 3 kostki lodu.2. Wlac rowne ilosci Campari i wermutu, wymieszac lyzeczka. Uzupelnic do smakuwoda sodowa. Brzegi szklanek przybrac plasterkami pomaranczy. Podawac z mieszadelkiem i slomka.3. Serwowac przed posilkiem glownym jako aperitif.
składniki1 pomarańcza (mogą być mandarynki),3 butelki wina czerwonego,1 butelka soku z ciemnych winogron,10 dkg cukru,1 laska cynamonu lub sproszkowny cynamon,0,7 l rumu, goździkisposób przygotowaniaPomarańcze pokroić w plastry. W każdy plasterek wbić kilka goździków.Wino wlać do garnka + sok z winogron + cukier + cynamon +plastry pomarańczy.Podgrzewać wszystko na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.TYLKO NIE PRÓBUJ !!!! :)))Raz zagotować.Garnek zdjąć z ognia i dodać rum.Odstawić na 20 min. Można pić letni, ale najlepiej smakuje całkowicie wystudzony, wręcz zimny z kostkami lodu.Podawać w dużych kielichach.
Porcja dla 2 osob.180 ml rumu bialego,60 ml soku cytrynowego swiezo wycisnietego,10 ml grenadiny (syropu z owocow granatu),4 kostki lodu.1. Do shakera wrzucic kostki lodu.2. Wlac rum, sok cytrynowy i grenadine. Dobrze wstrzas przez kilkanascie sekundby mieszanina ulegla znacznemu schlodzeniu.3. Przelac bez lodu do czarek do szampana. Czarki mozna przybrac plasterkamicytryny.4. Podawac miedzy posilkami jako napoj orzezwiajacy.
Porcja dla 2 osob.120 ml rumu brazowego,60 ml likieru bananowego,60 ml soku wycisnietego z pomaranczy i cytryny,1 banan,4 lyzeczki cukru pudru,6 kostek lodu.1. Rozkruszyc kostki lodu i wrzucic je do miksera. Wlac rum, likier bananowy,sok cytrynowy, wrzucic cukier puder i banana. Miksowac 15-30 sek. do otrzymania plynu o gestosci smietany.2. Przelac do pucharkow od szampana. Przybrac kawalkami banana lub innych owocow.3. Podawac po posilku, mozna podawac zamiast deseru.
Banana Milk Shake Na dwie porcje potrzeby jest jednen DOJZALY banana. A dojzaly jest wtedy gdy skorka na nim robi sie cienka i pokryta jest gesto czarnymi kropeczkami, a miasz jest miekki ale jeszcze nie czarny. Uwaga: banan obity ma czarne duze plamy a pod nimi czarny miasz ale nie znaczy ze jest on dojzaly. Ladnie wygladajace zoltciutkie banany sa niedojzale i trudno strawne, na milk shake sie nie nadaja. Milk shake'i najlepiej robi sie w urzadzeniu zwanym Liquidizer - to jest taki przezroczysty wysoki pojemnik z malymi nozami na dnie (noze podobne jak w mlynku do kawy). Liquidizer jest zwykle dodatkiem do mixerow robotow kuchennych. Banan wsadzamy do mixera i rozbijamy na papke nastepnie dodajemy lyzke cukru, wlewamy 1.5 szklanki zimnego pelnotlustego mleka, nie gotowanego (jesli takowe w Polsce mozna w ogole pic) Mozna tez dodac galke lodow waniliowych. Wszystki miksujemy na najszybszych obrotach az sie dobrze zapieni. Rozlewamy do szklanek i juz jest milk shake. Mozna robic inne wariacje z innymi owocami lub np z czekolada w proszku, kakao itp. Milych experymentow.
1 l czystej wódki 30 dag cukruZestaw suszonych ziół:6 g kolendry3 g jałowca3 g kminku 3 g czarnuszki3 ziarnka pieprzu czarnego3 ziarenka pieprzu zielonego6 pestek z jabłek1 goździk0,5 g anyżu1 g mięty1,5 g majeranku0,5 g szafranu5 g korzenia arcydzięgielaZioła wsypać do szklanego słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie zlać delikatnie płyn przez dwukrotnie złożoną gazę. Podgrzać cukier z bardzo małą ilością wody do całkowitego rozpuszczenia się. Przestudzić go i wlać do wódki, wymieszać. Znów przelać całość do słoja (dokładnie wymytego), zamknąć i odstawić na tydzień. Ponownie przefiltrować płyn przez gazę, rozlać do ciemnych butelek. Teraz powinien likier stać Bóg wie ile, najlepiej 2 albo i 3 lata, albo i więcej. Ale tyle nikt nie wytrzymuje; po miesiącu można się już delektować, popijając małymi łyczkami, i smakować, smakować, smakować ......
Porcja dla 2 osob.40 ml koniaku,40 ml likieru pomaranczowego Cointreau,40 ml rumu bialego,1 lyzeczka soku cytrynowego swiezo wycisnietego,4 kostki lodu.1. Do shakera wrzucic kostki lodu. Wlac koniak, likier, rum i sok cytrynowy.Trzasc shakerem energicznie przez kilka sekund, by skladniki ochlodzily siei wymieszaly.2. Przelac bez lodu do czarek od szampana. Czarki przybrac skorka pomaranczowawycieta w ksztalt spirali.3. Podawac miedzy posilkami jako napoj pobudzajoco-wzmacniajacy.
składniki1 duży zielony grapefruit rozerwany na cząstki1 jabłko obrane pokrojone w ósemki3 szklanki wina białego owocowego1 szklanka soku jabłkowego1 szklanka soku z ananasówlódsposób przygotowaniaOwoce zalać winem pozostawić na ok. 3 godziny. Dodać soki i lód. Podawać schłodzoną.
Porcja dla 2 osob.80 ml koniaku lub brandy,80 ml benedyktynki (likier korzenny),1. Do kieliszkow koniakowych lub duzych likierowych wlac benedyktynke, na niadelikatnie koniak, tak by koniak zostal na wierzchu. Tak przyrzadzony napojpowinien miec temp. pokojowa. Dziala wtedy rozgrzewajaco i pobudzajaco. Mozebyc podawany miedzy posilkami, przed i po poludniu oraz do ciast i deserow.2. Napoj ten mozna rowniez podawac na chlodno. Przyrzadza sie go wtedy w kieliszkach do czerwonego wina. Skladniki wlac do kieliszkow, wymieszac, dodacpo 2 kostki lodu. Podawac po chwili, wkladajac do kazdego kieliszka krotkaslomke.
Porsja dla 2 osob.100 ml wodki,100 ml likieru kawowego,6 kostek lodu.1. Do szerokich, niskich szklanek wrzucic po 3 kostki lodu.2. Wlac rowne ilosci wodki i likieru. Dokladnie wymieszac lyzeczka, wyjac lyzeczke i natychmiast serwowac. Mozna dodac krotka slomke.3. Podawac po posilku oraz do ciast i deserow.
Porcja dla 2 osob.330 ml ciemnego piwa Guinessa,330 ml szampana wytrawnego.1. Piwo i szampan przeznaczone do przygotowania koktajlu powinny byc zmrozone,dobrze jest rowniez schlodzic szklanki.2. Piwo i szampan wlewac jednoczesnie do wysokich szklanek do piwa. Podawac natychmiast, wypic zanim sie ociepli.3. Podawac miedzy posilkami jako napoj orzezwiajacy i gaszacy pragnienie.
Batesxxs