ogrod_2005-01-11.pdf

(4886 KB) Pobierz
29748022 UNPDF
Ogrd Ð sama radoæ
Ð sama radoæ!
chu. Przyroda nosi nadal szarobur, jesienn sukienk«,
a tak przyda¸oby si« bia¸e, eleganckie odzienie zimy i nie-
co mrozu dla podkreælenia jej urody.
Dostawa æniegu pomog¸aby nawodni po stopnieniu gleb«,
a mrozy wymrozi¸yby wszelakie patogeny i szkodniki. Tymczasem
nie tylko nie zanosi si« na to, lecz Ð co wi«cej Ð niektre zdezorien-
towane warunkami pogodowymi roæliny postanowi¸y zakwitn,
sdzc, ýe jesieÄ przesz¸a w wiosn« z pomini«ciem zimy. Tak w¸a-
ænie pospieszy¸y si« m.in. stokrotki, oczar i wawrzynek wilcze¸yko.
Ciep¸ zim« i my moýemy wykorzysta. Kto nie dokoÄczy¸ prac
przedzimowych w ogrodzie, ma teraz okazj«, by nadrobi zale-
g¸oæci. To u¸atwi nam potem start wiosn. Pami«tajmy o dogl-
daniu domowego ogrdka, czyli roælin pokojowych. Oby w jak
najlepszej formie przetrwa¸y t« niekorzystn dla siebie por« roku,
gdy doskwiera im brak æwiat¸a, a cz«sto i suche powietrze. Juý
nied¸ugo przystpimy do ich przesadzania.
Czas rozpocz planowanie upraw w warzywniku. Czy przewi-
dzieliæmy miejsce pod warzywa strczkowe? Warto, bo s one
dla naszego organizmu naturalnymi dostawcami bia¸ka roælinne-
go. Zastanwmy si« takýe, jak najlepiej przygotowa miejsce pod
ýywop¸ot. Moýemy posadzi go juý wkrtce Ð wczesn wiosn,
albo pniej, sadzc roæliny z uprawy pojemnikowej. Dla popra-
wy ýyznoæci pod¸oýa moýemy posia nawozy zielone.
Zak¸adamy ýywop¸ot
W poprzednich dodatkach ãOgrd Ð sama radoæ!Ò zajmowaliæmy si« korzyæciami
p¸yncymi z posiadania ýywop¸otu, zapoznaliæmy si« takýe z wybranymi gatun-
kami nadajcych si« do tego roælin. Jeýeli zdecydowani jesteæmy posadzi
w ogrodzie ýywop¸ot, juý wkrtce, wiosn, udamy si« na zakupy.
wamy na pn wiosn« sadzenie roælin. Wy-
siewamy w tym miejscu szybko wschodzce
i rosnce roæliny na nawz zielony Ð motyl-
kowe lub faceli«. Na 15-20 dni przed plano-
wanym terminem sadzenia ýywop¸otu kosi-
my je przy ziemi i przykopujemy, by wytwo-
rzona i roz¸oýona materia organiczna wzbo-
gaci¸a pod¸oýe w sk¸adniki mineralne
i prchnic«. Odpowiednio wczeæniej przed
sadzeniem wprowadzamy do gleby nawozy
mineralne, najlepiej wielosk¸adnikowe, a na
Zawsze staramy si« wybiera
roæliny jak najlepszej
jakoæci
åwiadczy o niej dobrze rozwini«ta cz«æ
nadziemna (zdrowe, w miar« liczne i regu-
larnie roz¸oýone w koronie p«dy), w¸aæciwa
proporcja pomi«dzy ni i systemem korze-
niowym i wreszcie cz«æ podziemna. U roælin
kupowanych w pojemniku bry¸a korzeniowa
powinna przypomina kszta¸tem kul« i by
zwarta, czyli rwnieý przy æciankach i dnie
dobrze przeroæni«ta korzeniami Ð drobnymi
i jasnymi, nieuszkodzonymi i nieprzesuszo-
nymi. Brunatny kolor korzeni nie rokuje do-
brego przyj«cia si« roæliny. Gdy kupujemy
materia¸ szk¸karski jesieni, zwracamy tak-
ýe uwag« na to, czy p«dy s dostatecznie
zdrewnia¸e. Jeæli nie, mog¸oby zim dojæ do
ich przemarzni«cia.
W przypadku roælin z go¸ymi korzeniami
staramy si« moýliwie najbardziej skrci
czas od zakupu do posadzenia w sta¸ym
miejscu. Juý na czas transportu zabezpie-
czamy korzenie przed wysychaniem. Okry-
wamy rwnieý cz«æ nadziemn, by np.
podczas przewoýenia w odkrytym samo-
chodzie nie zosta¸y przesuszone przez p«d
powietrza i wiatr. Odnosi si« to zarwno do
gatunkw liæciastych, jak i iglastych. Przed
sadzeniem roæliny umieszczamy w miejscu
zacienionym i ch¸odnym, a przy ciep¸ej
i s¸onecznej pogodzie zraszamy wod. Je-
ýeli niemoýliwe jest sadzenie w dzieÄ przy-
wozu, do¸ujemy je w zacienionym miejscu
ogrodu w wilgotnym torfie, piasku lub zie-
mi. Bezpoærednio przed sadzeniem podle-
wamy roæliny w pojemnikach. Gdy mimo
naszych staraÄ dojdzie do pewnego prze-
schni«cia zakupionych roælin, ca¸y pojem-
nik zanurzamy w wodzie, aý przestan si«
ukazywa p«cherzyki powietrza. W przy-
padku roælin z go¸ymi korzeniami ca¸e ko-
rzenie umieszczamy w wodzie.
We wszystkich tych zabiegach chodzi o po-
sadzenie roælin ýywop¸otowych w jak najlep-
szej kondycji, w turgorze, by maksymalnie
u¸atwi im nie tylko przyj«cie si« na nowym
stanowisku, na ktrym b«d ros¸y wiele lat,
lecz takýe umoýliwi im jak najlepszy start,
najbujniejszy wzrost i rozwj.
Wczesna wiosna, a wi«c koÄcwka okresu
spoczynku, to jeden z terminw sadzenia ro-
ælin. Nim ruszy wegetacja, czyli od pocztku
marca, do p«kania pkw, co ma miejsce
przy koÄcu kwietnia, sadzimy drzewiaste ga-
tunki liæciaste uprawiane w szk¸ce w grun-
cie, czyli z go¸ymi korzeniami, a takýe te li-
æciaste, ktre pno rozwijaj liæcie wiosn
i rwnieý pno koÄcz wegetacj« jesieni.
Naleý do nich m.in. buki, g¸ogi i graby.
Wiosenny termin jest teý zalecany dla gatun-
kw nie w pe¸ni przystosowanych do warun-
kw klimatycznych panujcych w Polsce. Po-
sadzone o tej porze roku maj szans« nieco
si« zaaklimatyzowa i dzi«ki temu przetrwa
pierwsz zim«.
Przez ca¸y sezon wegetacyjny moýemy sa-
dzi roæliny w pojemnikach, jednak czynic
to latem, podczas upalnej pogody, musimy
szczeglnie zadba o obfite i regularne ich
nawadnianie. Z kolei w przypadku roælin
w pojemnikach posadzonych jesieni w ci-
gu zimy moýe dojæ do wypchni«cia ich z zie-
mi pod wp¸ywem mrozu. Jeýeli to nastpi,
wiosn nast«pnego roku naleýy koniecznie
z powrotem zag¸«bi bry¸« korzeniow
w pod¸oýu, np. po prostu przydeptujc j
i podsypujc nieco ziemi. W przeciwnym
razie roæliny b«d naraýone na wyschni«cie.
Do jesieni czekamy z sadzeniem na gle-
bach lekkich i szybko przesychajcych, gdzie
wysokie temperatury panujce latem, niedo-
br opadw u schy¸ku wiosny oraz wysusza-
jce wiatry mog uniemoýliwi lub opni
przyj«cie si« roælin.
Jesieni w roku poprzedzajcym sadzenie
naleýy przygotowa
pod¸oýe pod ýywop¸ot
Jak zawsze w przypadku roælin, ktre ma-
j na danym stanowisku pozostawa wiele
lat, robimy to starannie. Przede wszystkim
dok¸adnie i g¸«boko przekopujemy gleb«,
pozostawiajc j na zim« w ostrej skibie.
Przedtem wskazane jest zasilenie nawoza-
mi organicznymi Ð obornikiem lub kompo-
stem. Jeæli konieczne jest wapnowanie (wy-
kaýe to analiza gleby, a potwierdz wyma-
gania sadzonego gatunku co do odczynu
pod¸oýa), ¸czymy je z przekopywaniem.
Jednak decydujc si« na wapnowanie, re-
zygnujemy z obornika na rzecz kompostu.
Na glebach lekkich stosujemy nawozy
w formie w«glanowej, a na ci«ýkich Ð w for-
mie tlenkowej. Rwnoczeænie usuwamy ko-
rzenie i roz¸ogi chwastw wieloletnich, kt-
re nie tylko utrudni¸yby przyjmowanie si«
sadzonych roælin i ich piel«gnacj«, lecz tak-
ýe oszpeci¸yby m¸ody ýywop¸ot. Razem
z chwastami wydobywamy z ziemi wszelkie
zanieczyszczenia, jak gruz itp.
Przygotowane jesieni pod¸oýe pod ýywo-
p¸ot moýemy zagospodarowa, gdy przesu-
glebach bardzo lekkich Ð o spowolnionym
dzia¸aniu.
Znajc dobrze warunki siedliska, w kt-
rym b«dzie rs¸ ýywop¸ot, wybieramy takie
gatunki (lub gatunek), ktre b«d w nich
najlepiej ros¸y i pe¸ni¸y swoj funkcj«
ochronn, majc rwnoczeænie jak najwi«-
cej walorw ozdobnych. Z dostaniem upa-
trzonych roælin nie powinno by proble-
mw, gdyý oferty specjalistycznych szk¸ek
s coraz bogatsze.
Ogrd
C ho juý po¸owa stycznia za pasem, zimy ani widu, ani s¸y-
29748022.003.png 29748022.004.png
8 Nasz Dziennik Wtorek, 11 stycznia 2005
OGRîD Ð SAMA RADOå!
Tegoroczna zima jeszcze nas oszcz«dza, nie zacz«¸a bowiem na dobre n«ka nas mrozem i ænie-
giem. Korzystajc z tego, moýemy dokoÄczy jesienne prace ogrodowe, z ktrymi dotd si« nie
uporaliæmy. Niektre z nich s niezmiernie waýne dla dobrego i bezpiecznego przeýycia przez ro-
æliny tego trudnego okresu, jakim jest dla nich zima. Inne znacznie u¸atwi nam i usprawni po-
cztek prac wiosn. A my przy okazji zaýyjemy troch« ruchu na æwieýym powietrzu, na ktrego
nadmiar o tej porze roku na pewno nie cierpimy. Ubierzmy si« wi«c ciep¸o i Ð do dzie¸a!
Wszystkie narz«dzia, ktrych do wiosny nie b«-
dziemy juý uýywali, po ostatnich pracach czy-
æcimy dok¸adnie z ziemi i pokrywamy konser-
wujcym smarem. Sprawdzamy stan cz«æci
drewnianych, jak styliska, rczki. Narz«dzia
przechowujemy w suchym pomieszczeniu
Przy okazji przegldu narz«dzi warto juý
teraz naostrzy te, ktre tego wymagaj
Ð np. szpadle, kopaczki. Jeæli nie mamy
szlifierki, pos¸uýy nam do tego po prostu
pilnik do metalu
Stare drzewa owocowe i nawet nisko-
pienne o grubym pniu naleýy w styczniu
pobieli wapnem. Bia¸y kolor odbija b«-
dzie promienie s¸oneczne i nie dopuæci
w ten sposb do nagrzewania si« pni, za-
bezpieczajc je dzi«ki temu przed uszko-
dzeniami mrozowymi. Moýe do nich do-
chodzi, gdy o tej porze roku w dzieÄ na-
st«puje ocieplenie, a noc temperatura
spada znacznie poniýej zera
Pki nie spadnie ænieg, m¸ode drzewka
owocowe s wzgl«dnie bezpieczne. Jednak
warto uprzedzi zim« i os¸oni ich pnie oraz
dolne partie korony przed zbkami zg¸od-
nia¸ych zaj«cy, dla ktrych taka m¸oda kora
stanowi niez¸y przysmak
Koniecznie zagldamy do ogrodu wrzosowego,
sprawdzajc, czy aby po przekwitni«ciu roælin usu-
n«liæmy zasch¸e kwiatostany. Jeæli nie, pr«dko nad-
rabiamy zaleg¸oæci. Ten zabieg wp¸ynie korzystnie
na rozkrzewianie si« wrzosw
Gleb« przekopujemy jesieni, ale jeæli dotd nie za-
marz¸a, szybko koÄczymy zaleg¸ prac«. Odwrco-
nych szpadlem bry¸ ziemi nie rozdrabniamy. Zrobi to
za nas mrz, wp¸ywajcy korzystnie na tworzenie
si« struktury gruze¸kowej gleby
Kopczyk z ziemi uchroni korzenie rýy i doln cz«æ jej p«dw przed
przemarzni«ciem. Pami«tajmy o tym szczeglnie podczas bezænieýnej
zimy Ð ko¸derka æniegowa to takýe warstwa izolacyjna
Stare p«dy jeýyny bezkolcowej, ktre owocowa¸y w minionym roku, wy-
cinamy przy samej ziemi, robic miejsce na wydanie przez roælin« nowych
Konserwacji wymaga takýe kosiarka do trawy. Starannie usuwamy resztki zasch¸ej trawy, w razie potrzeby
oliwimy metalowe elementy i ostrzymy
29748022.005.png
OGRîD Ð SAMA RADOå!
Wtorek, 11 stycznia 2005 Nasz Dziennik 9
Spod drzew owocowych wygrabiamy liæcie, palc zainfekowane, a zdrowe przeznaczajc
na kompost. W spad¸ych liæciach znajduj si« formy przetrwalnikowe grzybw chorobo-
twrczych lub zimujce szkodniki
Systematyczne przegldanie zdrowotnoæci przechowywanych jab¸ek ograniczy moýliwoæ
rozwoju infekcji Ð chore owoce natychmiast usuwamy. Wilgotnoæ powietrza i tempera-
tur« regulujemy poprzez wietrzenie. Gdy jest za sucho, a warunki na to pozwalaj, zle-
wamy pod¸og« wod
Co prawda owoce rokitnika ¸atwiej zbiera si« po przemar-
zni«ciu, jednak tracimy wtedy sporo cennej witaminy C
Dbamy o utrzymanie sta¸ej wysokiej wilgotnoæci powietrza w po-
mieszczeniu oraz umiarkowanej wilgotnoæci warstwy piasku,
w ktrym przechowujemy marchew. Najkorzystniejsza temperatu-
ra powietrza w przechowalni wynosi 1-3 st. C
Nawet po przemarzni«ciu wiele roælin ozdobnych
odbija, wydajc np. od korzenia lub z dolnej swojej
cz«æci nowe p«dy. Jednak gdy mamy do czynienia
z gatunkiem bardziej wraýliwym na mrz, a w do-
datku le znoszcym ci«cie, lepiej zrobi tzw. cho-
cho¸a, ktrym go opatulimy. Do tego celu uýywamy
np. maty s¸omianej lub innego lekkiego i prze-
wiewnego materia¸u
Zima w ogrdku domowym
Zwolnieni na czas zimy z prac
ogrodowych nie zaniedbujemy
piel«gnacji roælin pokojowych.
Musimy pomc im, by przetrwa¸y
niekorzystn dla siebie por«.
nym parapecie. Nie zraszamy gatunkw
o liæciach pokrytych w¸oskami i kutne-
rem oraz begonii ozdobnych z liæci.
W warunkach domowych nie zawsze
roæliny maj moýliwoæ wejæ w okres
spoczynku. O ile wi«c zauwaýymy
u nich objawy wzrostu, np. rozwijajce
si« m¸ode liæcie, wznawiamy przerwa-
ne z nadejæciem jesieni zasilanie. Sto-
sujemy najmniejsze zalecane dawki
nawozw p¸ynnych. Zaniechanie na-
woýenia w tej sytuacji skutkowa¸oby
wybiegni«ciem roælin.
Juý wkrtce, bo na przedwioæniu,
rozpocznie si« czas przesadzania roælin
pokojowych. Przyjrzyjmy si« im i spr-
bujmy oceni, ktre z nich b«d tego
wymaga¸y. Odpowiednio wczeæniej
musimy zaopatrzy si« w pod¸oýe oraz
pojemniki Ð o numer wi«ksze od uýy-
wanych obecnie.
Szpecce roæliny zasychanie koÄ-
cw liæci to objaw æwiadczcy
o suchym powietrzu w pomiesz-
czeniu, w ktrym je uprawiamy.
Aby pomc roælinom, niezw¸ocz-
nie zwi«kszamy wilgotnoæ po-
wietrza np. poprzez systematycz-
ne ich zraszanie. Niektre gatun-
ki, np. bluszcz pospolity (Hedera
helix), zwi«kszenie wilgotnoæci
powietrza i regularne zraszanie
uchroni dodatkowo przed ata-
kiem prz«dziorkw. Jednak br-
zowienie koÄcw liæci u palmy
z¸otowiec moýe takýe sygnalizo-
wa zalanie roæliny
Juý wkrtce p«dzone przez nas
hiacynty czy narcyzy zakwitn!
Aby tak si« sta¸o, po przeniesieniu
do mieszkania ustawiamy je na
widnym parapecie werandy lub
innego ch¸odnego pomieszczenia
(temperatura 18 st. C jest dla nich
o wiele za wysoka) i pilnujemy re-
gularnego ich podlewania
Podczas zimowych miesi«cy roæliny do-
mowe przechodz okres spoczynku lub
przynajmniej ich procesy ýyciowe ulega-
j spowolnieniu. Dlatego nie wolno
nam ca¸kowicie zaniecha nawadnia-
nia, cho naturalnie znacznie zmniejsza-
my jego dawki i cz«stotliwoæ. Co pe-
wien czas robimy roælinom letni prysznic
albo mi«kk æciereczk usuwamy kurz
z powierzchni liæci. Wobec doskwieraj-
cego obecnie roælinom domowym nie-
doboru æwiat¸a ma to dla nich ogromne
znaczenie. Dbamy takýe o zapewnienie
im jak najwi«kszej iloæci æwiat¸a poprzez
ustawienie ich na najbardziej oæwietlo-
Pelargonie, ktre zim« sp«dzaj
w ch¸odnym, ale widnym po-
mieszczeniu, nie powinny si« te-
raz wysila na kwitnienie. Poja-
wiajce si« kwiaty usuwamy, czy-
æcimy takýe roæliny z zasch¸ych lub
zainfekowanych liæci. Nadal pod-
lewamy bardzo umiarkowanie
29748022.006.png
10 Nasz Dziennik Wtorek, 11 stycznia 2005 OGRîD Ð SAMA RADOå!
Cenne strczkowe
Warzywa strczkowe to te, ktrych cz«æci jadaln s same ziarna (bb) albo ziarna wraz z otaczaj-
cym je mi«sistym strkiem (groch, fasola). Spoýywamy je w stanie æwieýym, mroýone, konserwowane lub
suszone. Bb naleýy do najstarszych ze znanych warzyw Ð juý w epoce kamiennej stanowi¸ poýywienie
cz¸owieka, a jego ziarna znaleziono m.in. podczas prac wykopaliskowych w Troi i Biskupinie. Innym sta-
rym gatunkiem jest soczewica, o ktrej wspomina Stary Testament (Rdz 25, 34). Z kolei fasola trafi¸a do
Europy z Ameryki podzwrotnikowej za spraw Kolumba. O ile cz¸owiek w zamierzch¸ych czasach w do-
borze poýywienia kierowa¸ si« wy¸cznie intuicj i smakiem, o tyle my dzisiaj dysponujemy tak wiedz,
ktra powinna nas zach«ci do uprawy i moýe cz«stszego niý dotd spoýywania warzyw strczkowych.
we na niedobr æwiat¸a uprawiamy
na stanowisku nas¸onecznionym.
Dla fasoli, ktr wiatr moýe po¸a-
ma lub spowodowa wysuszenie
jej delikatnych liæci szczytowych,
przeznaczamy ponadto miejsce
os¸oni«te, np. pasem ochronnym
z wysokich roælin, jak kukurydza czy
s¸oneczniki. Najodpowiedniejsza
dla warzyw strczkowych jest gleba
ýyzna, przepuszczalna i szybko na-
grzewajca si« wiosn, ktrej od-
czyn jest oboj«tny lub lekko zasado-
wy (gatunki te s wraýliwe na za-
kwaszenie gleby). Bb dobrze ro-
ænie na glebie æredniej do ci«ýkiej
lub na torfowej, zasobnej w prch-
nic« i o duýej pojemnoæci wodnej.
Utrzymanie umiarkowanej wilgot-
noæci powietrza i gleby jest szcze-
glnie waýne podczas kie¸kowania
strczkowych, kwitnienia i zawizy-
wania strkw. Chcc uzyska do-
bre plony wraýliwego na susz« bo-
bu, naleýy zadba o utrzymanie sta-
¸ej wysokiej wilgotnoæci gleby,
zw¸aszcza po rozpocz«ciu jego kwit-
nienia. Przy uk¸adaniu zmianowa-
nia koniecznie uwzgl«dniamy kilku-
letnie przerwy w uprawie strczko-
suche ziarno Ð w drugim roku,
a groch w trzecim lub czwartym ro-
ku. Gleb« kwaæn wapnujemy je-
sieni w roku poprzedzajcym
upraw« lub pod przedplon. Groch
i fasola naleý do gatunkw wraý-
liwych na æwieýo wapnowan gle-
b«. Optymalny dla fasoli odczyn
gleby to 6,5-7,8 pH, a dla bobu co
najmniej 6,5 pH. Stosujc w upra-
wie fasoli nawoýenie mineralne,
unikamy nawozw zawierajcych
chlor, pami«tamy natomiast o zasi-
laniu jej magnezem. Wskazane jest
przedsiewne lub pog¸wne zasile-
nie strczkowych azotem w formie
¸atwo przyswajalnej.
Fasola i bb wymagaj szczegl-
nie starannego przygotowania gle-
by do uprawy: g¸«bokiego przeko-
pania pod¸oýa jesieni i wygrabie-
nia wiosn. Ze wzgl«du na wraýli-
woæ bobu na niedobr wody
w pod¸oýu gleb« pod t« roælin« wy-
grabiamy p¸ytko. Rwnie waýne
jest dok¸adne oczyszczenie pod¸o-
ýa z chwastw wieloletnich, gdyý
strczkowe naleý do warzyw æred-
nio wraýliwych na zachwaszczenie.
Fasol« siejemy wprost na miejsce
sta¸e lub przygotowuje-
my rozsad«, wysiewajc
podkie¸kowane nasiona
do doniczek o ærednicy
8-10 cm od 10 do 20 dni
przed zamierzonym ter-
minem sadzenia. Opty-
malne zag«szczenie ro-
ælin wynosi dla odmian
drobnonasiennych 40-
-50 sztuk/m 2 , a dla æred-
nio- i grubonasiennych
20-30 szt./m 2 . Odmiany
kar¸owe siejemy w rz«dy
co 40 cm Ð gniazdowo
po 3-4 nasiona co 20-25
cm lub rz«dowo, zuýy-
wajc 15-20 sztuk/1
m.b. Dla odmian tycz-
nych zwi«kszamy odle-
g¸oæci mi«dzy rz«dami
do 60-70 cm i w rz«-
dach, siejc gniazdowo
co 25-30 cm.
Groch siejemy jak naj-
wczeæniej, gdy tylko roz-
marznie gleba i moýliwe
jest rozpocz«cie prac
w ogrodzie, czyli przy
sprzyjajcej pogodzie od
pocztku do po¸owy
marca. Najpierw siejemy
odmiany o nasionach
g¸adkich, groch cukrowy w drugiej
po¸owie miesica, a o nasionach
pomarszczonych dopiero od po¸o-
wy kwietnia. Te ostatnie kie¸kuj
bowiem dopiero wtedy, gdy tem-
peratura gleby przekroczy 8 st. C.
Do obsiania 1 m 2 potrzeba 20-25
g nasion, ktre umieszczamy
w rz«dach co 25-30 cm, zachowu-
jc odleg¸oæci w rz«dzie wynoszce
3-5 cm. Wysiane nasiona grochu
przykrywamy 4-5-centymetrow
warstw gleby.
Najkorzystniejszym terminem
siewu bobu jest pierwsza po¸owa
marca, a przy sprzyjajcej pogo-
dzie nawet ostatnie dni lutego. Ro-
æliny wysiane pno (w koÄcu ma-
ja i na pocztku czerwca) naraýone
s na atak ze strony mszyc. Bb
siejemy w rz«dach odleg¸ych o 50-
-60 cm, umieszczajc pojedyncze
nasiona co 10 cm, a po dwa co 20
cm. G¸«bokoæ przykrycia nasion
wynosi na glebach ci«ýkich 4 cm,
a na lekkich 6 cm.
Gatunki te, g¸wnie groch i fasola,
stanowi dla cz¸owieka
podstawowe rd¸o bia¸ka
roælinnego
ponadto dostarczaj naszemu or-
ganizmowi wielu witamin, g¸wnie
z grupy B, oraz soli mineralnych.
Fasola zalecana jest
przede wszystkim osobom
zdrowym, pracujcym fi-
zycznie, sportowcom
i prowadzcym ruchliwy
tryb ýycia. Nie chodzi tu
o kalorie, ktrych zawiera
ona niewielk iloæ (led-
wie 40 kcal w 100 g), lecz
o bia¸ko (zw¸aszcza w su-
chym ziarnie) oraz naj-
wyýsz wærd warzyw za-
sobnoæ w witamin« B 1 .
Znajdziemy w niej takýe
inne witaminy z grupy B,
bogactwo witaminy PP,
witamin« C oraz cenne
sk¸adniki mineralne wp¸y-
wajce korzystnie na:
j«drnoæ skry (potas), z«-
by i koæci (wapÄ), w¸osy
i paznokcie (siarka), uro-
d« (magnez), a takýe
wspomagajce leczenie
niedokrwistoæci i anemii
(ýelazo). Odmiany zielo-
nostrkowe witaminy
C maj wi«cej, zawieraj
takýe karoten. Fasola re-
guluje prac« serca i uk¸adu krýe-
nia, korzystnie dzia¸a na poziom
cukru we krwi. Cz«sto powinny si«-
ga po ni osoby ze schorzeniami
nerek i stanami zapalnymi ner-
ww. Jednak ze wzgl«du na spo-
walnianie przez fasole perystaltyki
jelit i zwi«kszanie krzepliwoæci krwi
(zlepia czerwone cia¸ka) z jej spo-
-130 kcal w 100 g. U grochu su-
szonego iloæ cennych sk¸adnikw
wzrasta (22-34 g proc. bia¸ka, do
60 g proc. w«glowodanw, g¸w-
nie skrobi, 1,5 g proc. t¸uszczw),
kalorii (350 kcal/100 g) oraz dwu-
dziestokrotnie Ð witaminy B 1 i B 2 .
Jest w nim bardzo duýo fosforu,
Groch, fasola i bb, jako naleý-
ce do rodziny roælin motylkowych,
ýyj
w symbiozie z bakteriami
korzeniowymi
(z gatunku Rhizobium), ktre maj
zdolnoæ wizania wolnego azotu
atmosferycznego. ûyjce
w symbiozie z korzeniami
grochu bakterie brodawko-
we mog pozostawi nawet
50 kg azotu/ha. Z zasobw
tego pierwiastka czerpi
rwnieý motylkowe, dzi«ki
czemu ich zapotrzebowanie
na azot jest niewielkie.
O obecnoæci bakterii nitryfi-
kacyjnych æwiadcz brodaw-
ki korzeniowe, widoczne na
korzeniach fasoli juý 5 tygo-
dni po wschodach.
Ich rýowo-brzowe
zabarwienie to ozna-
ka duýej aktywnoæci
bakterii, a bia¸e lub
ciemnobrzowe Ð ni-
skiej. Symbioza prze-
biega intensywnie
u roælin zdrowych,
rosncych w odpo-
wiednich warunkach
pogodowych, upra-
wianych na glebach
o umiarkowanej wil-
gotnoæci i niezwi«-
z¸ych. Oczywiæcie,
nieodzowna jest obecnoæ
w glebie bakterii Rhizo-
bium. Jeýeli wi«c zamierza-
my rozpocz upraw« wa-
rzyw strczkowych na sta-
nowisku, gdzie od wielu lat
nie by¸y one uprawiane,
zaleca si« zastosowanie Ni-
traginy, szczepionki zawie-
rajcej ten gatunek bakte-
rii. Po rozsypaniu na po-
wierzchni zagonu dok¸ad-
nie mieszamy j z ziemi.
Warto pami«ta o innej
jeszcze zalecie strczko-
wych, jak jest to, iý Ð
w odrýnieniu od warzyw
liæciowych czy korzeniowych Ð nie
kumuluj duýych iloæci metali ci«ý-
kich. Dzi«ki temu moýemy upra-
wia je nawet w pobliýu miejsc,
gdzie dochodzi do zanieczyszcze-
nia ærodowiska przez zak¸ady prze-
mys¸owe, lub niedaleko ruchliwych
arterii.
Ze wzgl«du na rýnice w pocho-
dzeniu warzyw strczkowych
zrýnicowane s teý ich
wymagania klimatyczne
Groch naleýy do roælin klimatu
ch¸odniejszego Ð lubi wczesn, d¸u-
g wiosn« i niezbyt upalne lato. Je-
go nasiona kie¸kuj juý przy 2 st. C,
m¸ode roæliny wytrzymuj przymroz-
ki do -7 st. C, a najkorzystniejsza
temperatura uprawy wynosi 13-18
st. C. Pochodzca z cieplejszych re-
jonw klimatycznych fasola zalicza-
na jest do tych wymagajcych wy-
ranie wyýszej temperatury (20-25
st. C). Kie¸kuje dopiero w tempera-
turze powyýej 11 st. C, a jej siewki
gin, gdy spadnie do zera. M¸ode
roæliny bobu wytrzymuj przymrozki
do -5 st. C. Strczkowe jako wraýli-
Fasola reguluje prac« serca i uk¸adu krýenia, ko-
rzystnie dzia¸a na poziom cukru we krwi
potasu i siarki, mniej niý w æwie-
ýym witaminy C, brak natomiast
witamin A, B 6 i E. Nie jest zaleca-
ny dla cukrzykw, osb o s¸abym
ýo¸dku (zielony, æwieýy) i oty¸ych
(suszony).
Rwnieý bb naleýy do warzyw
zasadotwrczych. Jego m¸ode ziar-
na zawieraj witaminy z grupy B,
Zasadotwrczy groch to wartoæciowe warzywo za-
rwno na æwieýo, jak i suszony
M¸ode ziarna bobu zawieraj witaminy z grupy B
wych na tym samym miejscu: dla fa-
soli 4 lata, a dla grochu nawet 5 lat.
Przestrzegamy takýe zasady izolacji
przestrzennej, nigdy nie sadzc tych
roælin w swoim ssiedztwie. Najlep-
szymi przedplonami dla fasoli s:
warzywa kapustne, ziemniaki i inne
okopowe, cebula, pomidory, ogrki,
sa¸ata i zboýa, natomiast dla grochu
i bobu praktycznie wszystkie warzy-
wa (oczywiæcie, oprcz strczko-
wych) lub roæliny okopowe. Bb do-
brze roænie w ssiedztwie ogrkw,
stanowic dla nich os¸on« przed
wiatrem. Niewskazana jest uprawa
fasoli po marchwi, pietruszce i szpi-
naku. Warzywa strczkowe pozo-
stawiaj po sobie dobre dla wi«k-
szoæci roælin stanowisko.
Mimo moýliwoæci czerpania
przez strczkowe z azotu uzyskane-
go dzi«ki bakteriom korzeniowym
nie zapominajmy o nawoýeniu
Fasol« szparagow uprawiamy
w pierwszym roku po oborniku, na
ýywania powinny zrezygnowa
osoby starsze, cierpice na zapar-
cia, chore na miaýdýyc«, dusznic«
bolesn, a takýe kobiety oczekuj-
ce dziecka.
Zasadotwrczy groch to warto-
æciowe warzywo zarwno na æwie-
ýo, jak i suszony. Ten pierwszy po-
za bia¸kiem (7,5 proc.), cukrami
(11 proc.) i t¸uszczami (0,4 proc.)
zawiera ýelazo, fosfor i wapÄ, wi-
taminy: A, B 1 , B 2 , B 6 oraz C,
a m¸ody rwnieý witamin« E. Jego
wartoæ kaloryczna wynosi 50-
g¸wnie B 1 i B 2 . Suszone maj 25,5
proc. bia¸ka, 1,26 proc. t¸uszczw,
50,89 proc. skrobi, 7,15 proc.
b¸onnika i 29,3 proc. zwizkw mi-
neralnych, lecz s niesmaczne.
W krajach afrykaÄskich wyrabia si«
z nich mk« do wypieku chleba
i plackw.
Przyrzdzajc potrawy z warzyw
strczkowych, nie dodajemy pod-
czas gotowania sody, ktra niszczy
witamin« B. Aby przyspieszy mi«k-
ni«cie grochu, moýemy dolewa po
trochu zimnej wody.
Dodatek przygotowa¸a Maria KaliÄska.
29748022.001.png 29748022.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin