4
1.Podział z względu na zasięg obr ciep
- obr ciepl objętościowa – w wyniku której zmieniają się własności mechaniczne i fizykochem metali i stopów w całej obj. Materiału.
- obr ciepl powierzchniowa - w wyniku której zmieniają się własności mechaniczne i fizykochem metali i stopów tylko w wrstwie wierzchniowej obrabianego materiału.
2. Podział ze względu na czynniki wpływające na kształtowanie struktury i właściwości metali i stopów:
- obróbka cieplna zwykła :
temperatura, czas
- obróbka cieplno – chemiczna:
temp. czas, środowisko
- obróbka cieplno - plastyczna:
temp, czas, odkształcenie plastyczne
- obróbka cieplno – magnetyczna:
temp, czas, pole magnetyczne
Proces technologiczny w wyniku którego uzyskuje się zmian własności stali i stopów będące funkcją temp, i czasu.
Klasyfikacja Obróbki cieplno-zwykłej:
1. Wyżarzanie:
A) Z Przemianą Alotropową
- Wyżarzanie zupełne
- Wyżarzanie normalizujące
- Wyżarzanie zmiękczające
- Wyżarzanie ujednoradniające
- Wyżarzanie grafityzujące
b) Bez Przemiany Alotropowej
Wyżarzanie rekrystalizujące
Wyżarzanie odprężające
Wyżarzanie stabilizujące
2. Hartownie
Proces technologiczny, którego celem jest uzyskanie zmian własności warstwy wierzchniej metali i stopów w wyniku działania: temp, czasu, środowiska technologicznego.
Proces technologiczny, którego celem jest uzyskanie głównie zmian mechanicznych własności metali i stopów w wyniku działania: temp, czasu, odkształcenia plastycznego.
Klasyfikacja Obróbki cieplno-plastycznej:
Ob. c.p.: 1 niskotemperaturowa; 2 wysokotemperaturowa; 3 z przemianą adiabatyczną?
Proces technologiczny obróbki cieplnej.
Podstawowa część procesu produkcyjnego, podczas której następuje zmiana własności fizycznych chemicznych i innych obrabianego cieplnie wsadu.
Wsad – materiały części lub przedmioty cieple.
Część procesu technologicznego obróbki cieplnej wykonywana na jednym stanowisku obróbki cieplnej przez jednego lub kilku pracowników na jednym wsadzie np.: 1 hartowanie, 2 wyżarzanie, 3 odpuszczanie, 4 przesycanie.
Część operacji obróbki cieplnej realizowana za pomocą tych samych środków technologicznych przy niezmienionych parametrach obróbki cieplnej. Do najważniejszych zabiegów obróbki cieplnej należą: nagrzewanie, wygrzewanie, chłodzenie.
Nagrzewanie – ciągłe lub stopniowe podwyższanie temp wsadu.
Wygrzewanie – wytrzymywanie wsadu w temp. pośredniej lub docelowej.
Chłodzenie – obniżanie temp. wsadu do temp otoczenia lub innej.
Chłodzenie ciągłe – chłodzenie bez przystanków temp.
Chłodzenie stopniowe – chłodzenie przerywane chłodzenie z jednym lub więcej przystankiem temp.
Wygrzewanie wsadu stalowego w temp 30-50°C powyżej:
Ac3 (stale podeutektoidalne)
Ac1 (stale nadeutektoidalne)
w celu wytwarzania struktury:
jednorodnego austenitu
austenitu z węglikami
Podstawowe parametry zabiegu grzania to: temp, czas.
Powyższe parametry obróbki cieplnej tj temp. i czas nagrzewania wiąże szybkość nagrzewania określona jako pochodna temp po czasie.
Czynniki mające wpływ na szybkość nagrzewania:
Związane z wsadem:
- przewodność cieplna materiału
- masa
- kształt i wymiary przekroju poprzecznego
- rozmieszczenie wsadu w urządzeniu grzewczym
Związane z układem grzewczym:
- moc grzejna urządzenia grzewczego
- konstrukcja
- różnice temp. pomiędzy wsadem a urządzeniem grzewczym
- środowisko pośredniczące podczas grzania
Możliwe przebiegi nagrzewanie wsadu:
Nagrzewanie powolne - ciągłe lub stopniowe nagrzewanie wsadu wraz z urządzeniem grzewczym do temp docelowej.
Nagrzewanie przyspieszone - nagrzewanie wsadu w urządzeniu grzewczym o temp docelowej.
Nagrzewanie szybkie – nagrzewanie wsadu w urządzeniu grzewczym o temp początkowej wyższej od temp docelowej
Zabieg chłodzenia polega na obniżeniu temp wsadu z temp docelowej do temp otoczenia lub do innej określonej warunkami technologicznymi
Zabieg chłodzenia służy: powolnemu chłodzeniu wsadu do temp otoczenia gdy właściwości wsadu zostały ukształtowane w temp obróbki cieplnej; chłodzeniu wsadu z określona szybkością tak aby zaszły w nim w trakcie chłodzenia zamierzone zmiany struktury określające własność wsadu w temp. Otoczenia.
Ośrodki chłodzące:
1 Ciekłe:
Woda i jej roztwory, sole nieorganiczne, kwasy, ługi, roztwory wodne alkalii, roztwory wodne, oleje, emulsje wodne, emulsje olejowe, wodne roztwory polimerowe, kąpiele stopionych soli, kąpiele stopionych metali.
2 Gazowe:
Powietrze i inne gazy.
3 Ośrodki Stałe:
Piesek, popiół, matryce lub płyty metalowe
W operacjach OC zabiegi chłodzenia wsadu realizuje się z różnymi szybkościami.
Stosuje się szybkości chłodzenia od bardzo małych wynoszących kilka stopni na godzinę do bardzo dużych przeszło tysiąc stopni na sekundę.
Szybkość chłodzenia jest zależna od wielu czynników:
- kształtu
- wymiarów i masy przedmiotu
- temp. nagrzewania
- sposobu chłodzenia
- rodzaju i właściwości ośrodka chłodzącego
W celu zwiększenia prędkości chłodzenia pomiędzy wsadem a ośrodkiem stosuje się wymuszony ruch:
- ośrodka chłodzącego względem wsadu ( sprężone powietrze, strumień wody)
- wsadu względem nieruchomego ośrodka
Możliwe jest stosowanie obu sposobów jednocześnie.
Wyżarzanie – polega na nagrzaniu wsadu do określonej temp. wygrzaniu w tej temp i zazwyczaj powolnym chłodzeniu z szybkością pozwalającą na otrzymanie struktury w stanie równowagi lub zbliżonej do tego stanu. Temp. jest najważniejszym parametrem wyżarzania.
Główne cele operacji wyżarzania:
- Zmniejszenie twardości i tym samym ułatwienie obróbki skrawaniem lub obróbki plastycznej na zimno.
- Uzyskanie struktury właściwej z punktu widzenia dalszych operacji obróbki cieplnej lub innych operacji technologicznych.
- Zmniejszenie naprężeń własnych.
1 Z Przemianą Alotropową
Wyżarzanie zupełne - przeprowadzane w temperaturze 30÷50°C powyżej linii GSE wykresu żelazo-węgiel temperatury przemiany austenitycznej. Polega na wygrzaniu w tej temperaturze, a następnie powolnym schłodzeniu, zwykle wraz z piecem. Stosuje się je w celu uzyskania drobnoziarnistej struktury, zwykle do staliwnych odlewów.
Wyżarzanie normalizujące (normalizowanie) - przeprowadzane w temperaturze 30÷50°C powyżej linii GSE wykresu żelazo-węgiel temperatury przemiany austenitycznej, kiedy tworzy się już czysty austenit bez udziału ledeburytu. Po ostudzeniu w powietrzu otrzymuje się w ten sposób jednolitą strukturę i usuwa naprężenia, powstałe w czasie poprzedniej obróbki. Normalizowaniu poddaje się wyższej jakości wyroby hutnicze oraz przedmioty przeznaczone do dalszej obróbki cieplnej, np. połączeniu hartowania. Odmianą normalizowania jest wyżarzanie niezupełne, gdy w strukturze stali dopuszcza się obok austenitu także i ledeburyt. Nagrzewa się wtedy stal do temperatury powyżej linii GSK wykresu żelazo-węgiel.
Wyżarzanie zmiękczające (sferoidyzacja) - przeprowadzane w temperaturze zbliżonej do temperatury przemiany austenitycznej. Zwykle najpierw wygrzewa się w temperaturze około 15°C powyżej linii PSK wykresu żelazo-węgiel, następnie 15°C C poniżej tej temperatury, po czym następuje powolne schładzanie. Taki zabieg powoduje przemianę cementytu płytkowego w postać kulkową, sferoidalną, co podwyższa obrabialność skrawaniem stopu. Takiemu wyżarzaniu poddaje się stale, staliwa i żeliwa.
Wyżarzanie ujednoradniające - przeprowadzane w temperaturach pomiędzy 1000÷1200°C w celu ujednorodnienia składu chemicznego stali w całym przekroju, jeśli wskutek błędów w poprzednich operacjach nie uzyskano takiej jednolitości.
Wyżarzanie grafityzujące (grafityzacja) - stosuje się w stosunku do żeliwa białego w celu uzyskania żeliwa ciągłego. W czasie tego typu wyżarzania cementyt rozkłada się na ferryt i grafit.
Wyżarzanie rekrystalizujące (rekrystalizacja) - przeprowadzane w temperaturach pomiędzy 550÷650°C. Poddaje się mu wyroby wcześniej obrabiane plastycznie na zimno w celu usunięcia niekorzystnego wpływu zgniotu.
Cel: Zmniejszeniw trwardości , zwiększenie plastyczności, uzyskanie końowej wielkości ziarna bez przemiany fazowej.
Wyżarzanie odprężające - przeprowadzane w temperaturach pomiędzy 400÷500°C. W tych temperaturach stop zyskuje znaczną plastyczność, co umożliwia usunięcie wewnętrznych naprężeń (powstałych podczas krzepnięcia odlewu lub spoiny) poprzez zamienienie ich na odkształcenia plastyczne.
Cel: zmniejszenie naprężęń wł bez wyrażnych zmian strukt i własności uzyskanych w wyniku wcześniejszej obróbki.
Zastosowanie: odwley staliwa, elem spawanych lub utrwardzonych przez odkszt plastyczne.
Wyżarzanie stabilizujące (stabilizowanie) - przeprowadzane w temperaturach pomiędzy 100÷150°C i trwa od kilku do kilkudziesięciu minut, w stosunku do wyrobów odlewniczych w celu usunięcia naprężeń odlewniczych. Stabilizowanie jest przyspieszoną metodą sezonowania.
Odpuszczanie – jest to zabieg cieplny stosowany do przedmiotów uprzednio zahartowanych, polegający na nagrzaniu ich do temperatury niższej od przemian fazowych, wygrzaniu w tej temperaturze z następnym chłodzeniem powolnym lub przyspieszonym. Jest ono stosowane w celu polepszenia właściwości elementów przy jednoczesnym usunięciu naprężeń własnych, które mogłyby doprowadzić do ich pękania. Przemiany zachodzące w martenzycie podczas nagrzewania można podzielić na cztery etapy.
1 martenzyt wydzieliniowey
2 martenzyt odpuszczony
3 bainitycznym
4 sorbitem
Wyróżniamy odpuszczanie:
· niskie 150°C - 250°C
Cel:Uzyskanie naprężęń hartowniczych z zachowwaniem dużej twardości wytrzymałościowej i odpornośći na ścieranie.
Zastosowanie: narzędzia obrabiane, sprężyny, cześci maszyn nawęglane, hartowanie powierzch.
· średnie 250°C - 500°
Cel:uzyskanie wysokiej wytrzymałości i granicy sprężystości przy nieznacznym obciążęniu trwardości.
Zastosowanie:soprężyny, resory, matryce kuznicze, młoty pneumtyczne.
· wysokie 500°C - Ac1
Cel:uzyskanie najwyższej udarności przy wystarczajacej wytrzmałości na rozciąganie.
Zastosowanie: części maszyn, koła zębate, wały korbowe, wały okrętowe.
Hartowanie –operacja obróki cieplnej prowadzaca do uzyskania struktury o dużej trwardości wytrzymałościowej i odporności na ścieranie.
1) temp austynizowania
2) czas austenizowania
3) szybkośc chłodzenia
Rodzaje hartowania:
1) ze wzgl na uzyskanie struktury:
martenzytyczne, banityczne , perlityczne
2) ze wzgl na sposób nagrzania:
indukcyjne, oporowe laserowe, płomieniowe.
3) ze wzgl na zasięg:
obj i powierzchniowe
4) ze wzgl na sposób chłodzenia:
ciągłe, stopniowe, izotermiczne
...
kutyy