Kurczakowe rozmarynki
Składniki:• 4 filety z kurczaka• pęczek rozmarynu (lub 1 łyżka suszonego)• sól i pieprz, sos sojowy• 4 plastry sera żółtego• 12 moreli suszonych (lub śliwek)• 1 jajo• 1 łyżka oliwy z oliwek • 2 łyżki sezamu• pół szklanki wytrawnego białego wina lub piwa• mąka Wykonanie:Piersi kurze rozbić przy pomocy tłuczka i folii na duże, cienkie płaty. Posolić, popieprzyć skropić sosem sojowym odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce. Z jajka, piwa (wina), oliwy i mąki utrzepać trzepaczką ciasto o konsystencji gęstej śmietany, dodać ziarno sezamowe. Każdy płat posypać ciętym nożyczkami kuchennymi świeżym rozmarynem (lub posypać suszonym), nałożyć plaster sera, na to 3 suszone owoce. Złożyć na pół, spiąć wykałaczką. Każdy kotlet oprószyć mąką, zanurzać w gęstym cieście sezamowym i smażyć w średnio głębokim tłuszczu z obu stron.
Filety z mintaja w pomidorach
Składniki:
4 filety z mintaja (ewentualnie innej ulubionej ryby)
2-3 dojrzałe pomidory
3 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
ok. 250 ml słodkiej śmietanki
oliwa do smażenia
Opis wykonania:
Na dużej patelni z przykryciem rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Pomidory obieramy ze skórki, a następnie kroimy w grube plastry. Układamy na rozgrzanej oliwie.
Następnie na pomidorach kładziemy filety (jeśli są mrożone, nie należy ich wcześniej rozmrażać). Czosnek kroimy w plasterki i posypujemy nim rybę.
Całość solimy i pieprzymy do smaku. Zalewamy słodką śmietanką i przykrywamy. Dusimy całość ok. 10-15 minut, do czasu kiedy ryba będzie miękka.
Podajemy według upodobań, z ryżem lub białym pieczywem.
kasiek790