Kurczakowe rozmarynki, filety z mintaja w pomidorach.doc

(23 KB) Pobierz
Kurczakowe rozmarynki

Kurczakowe rozmarynki

 

Składniki:

• 4 filety z kurczaka
• pęczek rozmarynu (lub 1 łyżka suszonego)
• sól i pieprz, sos sojowy
• 4 plastry sera żółtego
• 12 moreli suszonych (lub śliwek)
• 1 jajo
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 łyżki sezamu
• pół szklanki wytrawnego białego wina lub piwa
• mąka

Wykonanie:

Piersi kurze rozbić przy pomocy tłuczka i folii na duże, cienkie płaty.
Posolić, popieprzyć skropić sosem sojowym odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce.
Z jajka, piwa (wina), oliwy i mąki utrzepać trzepaczką ciasto o konsystencji gęstej śmietany, dodać ziarno sezamowe.
Każdy płat posypać ciętym nożyczkami kuchennymi świeżym rozmarynem (lub posypać suszonym), nałożyć plaster sera, na to 3 suszone owoce.
Złożyć na pół, spiąć wykałaczką.
Każdy kotlet oprószyć mąką, zanurzać w gęstym cieście sezamowym i smażyć w średnio głębokim tłuszczu z obu stron.

 

 

 

Filety z mintaja w pomidorach

 

Składniki:

 

4 filety z mintaja (ewentualnie innej ulubionej ryby)

2-3 dojrzałe pomidory

3 ząbki czosnku

sól, świeżo zmielony pieprz

ok. 250 ml słodkiej śmietanki

oliwa do smażenia

 

Opis wykonania:

 

Na dużej patelni z przykryciem rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Pomidory obieramy ze skórki, a następnie kroimy w grube plastry. Układamy na rozgrzanej oliwie.

Następnie na pomidorach kładziemy filety (jeśli są mrożone, nie należy ich wcześniej rozmrażać). Czosnek kroimy w plasterki i posypujemy nim rybę.

Całość solimy i pieprzymy do smaku. Zalewamy słodką śmietanką i przykrywamy. Dusimy całość ok. 10-15 minut, do czasu kiedy ryba będzie miękka.

Podajemy według upodobań, z ryżem lub białym pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin