czosnek dla golebi.doc

(22 KB) Pobierz

Pół kilograma obranego czosnku rozgnieść na miazgę. Zalać litrem oleju słonecznikowego. Dokładnie wymieszać. Całość rozlać do słoików i odstawić w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Po­tem odcedzić przez gęste sitko, gazę lub poń­czochę. Olejek zlać do słoika, wyżętą maź czosnkową wyrzu­cić. Przecho­wywać w miejscu zaciemnionym, w temperaturze rzędu 3-7 stopni Celsjusza. 

 

Jak podawać gołębiom?

 

Do 3-4 kilogramo­wej por­cji karmy Kazimierz Kohnke dodaje 5 łyżek stołowych olejku i 4 łyżki sto­łowe droż­dży w proszku. Ca­łość dokładnie wymiesza, aby oleista maź czosn­kowo-droż­dżowa pokryła ziarna karmy, nasią­kając nimi po czę­ści. Uwa­ża, że ten sposób podawania dodat­ków jest bardziej efektywny niż za pośrednictwem wody do pi­cia.

 

Kazimierz Kohnke olejek czosnkowy podaje do karmy raz w tygodniu, w ponie­działek wieczorem. Jego zdaniem, ma on na gołębie wszechstronne, niezmiernie korzystne działanie; nie tylko profilaktyczne, lecz również lecznicze.

 

Ja podaję gołębiom do karmy masę czosnkową. Przygotowuję ją podobnie. W trakcie mielenia w maszynce do mięsa do kilograma czosnku dodaję tylko pół litra oleju jadalnego. Otrzymanej masy nie przecedzam, lecz podaję do karmy wszystko razem, z miazgą.  

 

Proporcje: na 2 kg karmy – 1 łyżka drewniana (warzecha) masy.  

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin