Problemy pielęgnacyjne w opiece nad chorym z całodobowym żywieniem pozajelitowym.pdf
(
95 KB
)
Pobierz
PChiA 2 2007.qxp
Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne 2/2007
P
ROBLEMY PIELĘGNACYJNE W OPIECE NAD CHORYM
Z CAŁODOBOWYM ŻYWIENIEM POZAJELITOWYM
Nursing problems in total parenteral nutrition
Anna Wrońska
Oddział Chirurgii Ogólnej Specjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego w Ciechanowie
Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne 2007; 2: 54–60
Adres do korespondencji:
mgr Anna Wrońska, Oddział Chirurgii Ogólnej, Specjalistyczny Szpital Wojewódzki, ul. Powstańców Wielkopolskich 2, 06-400 Ciechanów
Streszczenie
Summary
Cel pracy: Celem pracy było określenie problemów pielęgna-
cyjnych występujących u chorych z całodobowym żywieniem po-
zajelitowym.
Materiał i metody: Badania przeprowadzono w 2006 r.
wśród 20 chorych hospitalizowanych z całodobowym żywie-
niem pozajelitowym. Grupa chorych oceniana była przez 5 ko-
lejnych dni. Analizowano wyniki badań laboratoryjnych i histo-
rię choroby. Na podstawie indywidualnych kart pielęgnacyjnych
oceniano realizację procesu pielęgnowania chorych w katego-
riach, takich jak stan błony śluzowej jamy ustnej, ocena ukła-
du oddechowego, ocena aktywności fizycznej, ocena stanu psy-
chicznego. Do oceny wyników badań zastosowano metodę
wskaźnika poziomu ciężkości – WPC i test t-Studenta.
Wyniki: W grupie 20 chorych 12 miało ograniczoną aktyw-
ność fizyczną, tj. aktywność pozwalającą na samodzielną zmia-
nę pozycji w łóżku, pozostali chorzy wymagali w tym zakresie
pomocy. Tylko u jednego pacjenta nie zaobserwowano odleżyn
(WPC=0). Natomiast u pozostałych zaobserwowano ich wystę-
powanie (od WPC=0,2 do WPC=1,0). U wszystkich chorych
stwierdzono patologiczne zmiany w jamie ustnej i w drogach
oddechowych. Podobnie w zakresie problemów psychologicz-
nych wartości WPC znajdowały się w granicach 0,5–1,0. Wystę-
powały zaburzenia elektrolitowe, np. obniżenie wartości CI – 95%
chorych (p<0,0001), obniżenie Ca – 75% chorych (p<0,02), po-
nadto stwierdzono podwyższenie poziomu glukozy (p<0,0006).
Wnioski: U chorych żywionych pozajelitowo występują pro-
blemy pielęgnacyjne związane z występowaniem odleżyn, za-
paleniem jamy ustnej, układu oddechowego i pogorszeniem
stanu psychicznego. U chorych występowały także zaburzenia
elektrolitowe i węglowodanowe.
Aim: The aim of the study was to estimate nursing
problems associated with total parenteral nutrition.
Material and methods: The study was conducted in 2006
among 20 patients with total parenteral nutrition. Patients
were assessed during five consecutive days. Laboratory study
results and medical records were assessed. On the basis of
individual nursing cards provision of nursing care was assessed
in the following aspects: state of oral mucosa, state of
respiratory system, physical activity and psychological state.
For the purpose of results assessment method of severity level
index and Student’s t-test were used.
Results: In the group of twenty patients 12 had restricted
mobility in the aspect of independent change of position in bed;
the other patients needed help. Only one patient had no pressure
ulcers; the other patients had pressure ulcers. All patients had
pathological changes in the oral cavity and respiratory system
and had psychological problems. Electrolyte abnormalities were
observed, for example low level of Cl in 95% of patients
(p<0.0001), low level of Ca in 75% of patients (p<0.02) and
hyperglycaemia (p<0.0006).
Conclusions: Among parenterally feeding patients the
following problems were observed: presence of pressure ulcers,
stomatitis, respiratory tract diseases and worsening of
psychological state. Electrolyte and glycaemic disturbances
were also observed.
Key words: total parenteral nutrition, nursing problems.
Słowa kluczowe: całkowite żywienie pozajelitowe, proble-
my pielęgnacyjne.
Wstęp
Odżywianie jest jedną z najważniejszych funkcji ży-
ciowych każdego człowieka. Prawidłowe żywienie powin-
no być zatem procesem ciągłym, polegającym na syste-
matycznym dostarczaniu organizmowi pokarmów o od-
powiednim składzie ilościowym i jakościowym przy za-
chowaniu wymagań sanitarnych i higienicznych. Różne-
go rodzaju zaburzenia lub niewłaściwe proporcje
składników odżywczych mogą prowadzić do wystąpie-
54
Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne 2/2007
nia zjawiska niedożywienia. Badania naukowe prowa-
dzone w ostatnich latach dowodzą, że prawie u połowy
chorych przyjmowanych do szpitali występowały obja-
wy niedożywienia. Dowodzi to, iż personel pielęgniarski
bardzo często napotyka w swojej pracy zawodowej
na różnorodne problemy pielęgnacyjne, wynikające z te-
go stanu. Jednym ze sposobów niwelujących niedoży-
wienie jest proces żywienia pozajelitowego. Polega ono
na dostarczaniu do organizmu drogą dożylną (w formie
płynów): białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin
i składników mineralnych, zachowując odpowiednie pro-
porcje [1]. Głównym celem żywienia pozajelitowego jest
zabezpieczenie chorego przed śmiercią głodową, w przy-
padku gdy nie ma możliwości podawania pokarmów dro-
gą doustną [2]. Ważną rolę w opiece nad chorym może
pełnić pielęgniarka, opierając swoje działania na wnikli-
wej wiedzy specjalistycznej w tym zakresie oraz stosu-
jąc w praktyce model procesu pielęgnowania chorego,
który zawiera szereg zasad i czynników warunkujących
realizację założonych celów opieki.
Pielęgniarstwo jako dziedzina wiedzy formułuje ogól-
nie zasady i podstawy pielęgnowania, określa jego isto-
tę, charakter i cele. Istotną cechą jest diagnozowanie pie-
lęgniarskie, będące obowiązkiem i prawem pielęgniarki.
Polega m.in. na systematycznym gromadzeniu danych
i wnioskowaniu opartym na niezbędnej specjalistycznej
wiedzy medycznej i ogólnej w zakresie potrzebnym
do pielęgnowania [3]. Dostrzeżenie wagi rozpoznania
pielęgniarskiego w pielęgnowaniu sprawiło, że zagad-
nienia diagnozy stały się jednym z ważniejszych elemen-
tów teorii, filozofii i praktyki pielęgniarskiej. Diagnozo-
wanie w pielęgniarstwie opiera się na rozpoznaniu
aktualnego stanu rzeczy, możliwościach jego poprawy,
doskonalenia i podniesienia na wyższy poziom, poprzez
znajdowanie możliwie najskuteczniejszych dróg wiodą-
cych do osiągnięcia celów [4].
Celem niniejszej pracy jest zatem określenie proble-
mów pielęgnacyjnych występujących u chorych z cało-
dobowym żywieniem pozajelitowym. Szczególną uwagę
zwrócono na stan śluzówki jamy ustnej, powikłania ukła-
du oddechowego i występowanie ryzyka rozwoju odle-
żyn. Podjęto także próbę określenia zaburzeń metabo-
licznych u tych chorych.
ra w Bydgoszczy. Sporządzano szczegółową dokumenta-
cję
Procesu pielęgnowania
i
Karty pielęgnacyjne
. Analizie
poddano następujące kategorie opieki:
błona śluzowa
jamy ustnej
,
stan fizyczny
,
układ oddechowy
,
ryzyko roz-
woju odleżyn i stan psychiczny
. Analizowano wyniki ba-
dań laboratoryjnych (Na, K, Ca, Mg, Cl). Ocenę wszystkich
założonych problemów prowadzono przez 5 kolejnych dni,
oceniano ponadto masę ciała.
Analiza
Procesu pielęgnowania
polegała na odnotowa-
niu w skali TAK-NIE w ciągu tych samych 5 dni ocen sta-
nu chorego w kategoriach jak podano powyżej. Ocenę pie-
lęgniarską prowadzono trzy razy dziennie. Dla każdego
parametru liczono ilości notowań pozytywnych (TAK)
świadczących o występowaniu problemu oraz obliczono
wskaźnik poziomu ciężkości – WPC objawów negatyw-
nych. Jest nim stosunek pozytywnych odpowiedzi do liczby
wszystkich możliwych odpowiedzi dla danej kategorii ob-
jawów. Wartości tego wskaźnika mieszczą się w granicach
od 0 do 1 (0–100%). Większa wartość wskaźnika świad-
czy o większym stopniu występowania problemów.
Wartość WPC=0 oznacza brak objawów negatyw-
nych, natomiast WPC=1 wskazuje na całkowite zaburze-
nie w tej kategorii.
W celu weryfikacji hipotez zastosowano test dla
wskaźnika struktury (dla małych prób) porównujący czę-
stość występowania wyróżnionego zjawiska z warto-
ścią 0,5, czyli H0: p=0,5, H1: p
≠
0,5, gdzie p=m/n – wskaź-
nik struktury (procent występowania elementów
wyróżnionych). Jako miarodajny przy sprawdzeniu hipo-
tez przyjęto poziom istotności 0,05, któremu odpowia-
da wartość krytyczna u-statystyki 1,96. Podane także
wartości
p-value
są prawdopodobieństwem, z którym
popełnimy błąd, odrzucając hipotezę zerową (sprawdza-
ną) i stwierdzając, że różnica istnieje.
W celu potwierdzenia analizy WPC wykonano dodat-
kowo test t-Studenta. Obliczenia statystyczne miały na ce-
lu wyznaczenie średniej arytmetycznej danej serii pomia-
rów i określenie, w jakich granicach mieści się wartość
prawdziwa (μ). Przedział ufności średniej arytmetycznej
jest to zakres obejmujący średnią arytmetyczną, o któ-
rym można powiedzieć, że przy założonym prawdopodo-
bieństwie (poziomie ufności) wartość prawdziwa jest
w nim zawarta. W praktyce przyjmuje się najczęściej prze-
dział ufności 95%, ponieważ jest on optymalny – zapew-
nia stosunkowo wąski przedział ufności i daje prawdo-
podobieństwo, że tylko w jednym przypadku na 20
wartość prawdziwa nie znajduje się w tym przedziale.
Materiał i metody
Badania były prowadzone na terenie Specjalistyczne-
go Szpitala Wojewódzkiego w Ciechanowie na Oddziale
Chirurgii Ogólnej w 2006 r. w grupie 20 chorych, średnia
wieku 66 lat, 13 mężczyzn i 7 kobiet, u których włączono
całodobowe żywienie pozajelitowe. Badaniu poddano cięż-
ko chore osoby, unieruchomione lub leżące z ograniczo-
ną aktywnością. Na przeprowadzenie badań uzyskano zgo-
dę Komisji Bioetycznej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
w Toruniu przy
Collegium Medicum
im. Ludwika Rydygie-
Wyniki
Ocena błony śluzowej jamy ustnej
U wszystkich pacjentów odnotowano w ciągu 5 dni
przypadki patologicznych zmian błony śluzowej jamy ust-
nej. Wartości WPC w tej kategorii wahały się w grani-
cach od 0,13 do 0,80 (ryc. 1. i 2.).
55
Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne 2/2007
50
40
30
20
10
0
45%
1,00
0,90
0,80
0,70
0,60
0,50
0,40
0,30
0,20
0,10
0,00
30%
10%
15%
0–0,2
0,21–0,40
0,41–0,60
WPC
0,61–0,80
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
pacjenci
Ryc. 1. Rozkład oceny stanu błony śluzowej jamy ustnej
na podstawie analizy procesu pielęgnowania
Ryc. 2. Ocena stanu błony śluzowej jamy ustnej
3
60
50
40
30
20
10
0
55%
2
30%
1
15%
0
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
pacjenci
0–0,2
0,21–0,4
0,41–0,60
WPC
Ryc. 3. Rozkład parametrów oceny stanu fizycznego pacjentów
Ryc. 4. Procentowy rozkład oceny układu oddechowego
W całej grupie chorych z 300 wyników obserwacji
141 wykazały zmiany patologiczne stanu jamy ustnej
(WPC grupy=0,47).
Obliczona wartość bezwzględna u-statystyki wynio-
sła 1,04, jest mniejsza od wartości krytycznej 1,96 przy po-
ziomie istotności
α
=0,05.
Ocena układu oddechowego – wszyscy pacjenci mie-
li problemy z układem oddechowym w nieco innym stop-
niu. Współczynnik WPC kształtował się od poziomu
WPC=0,08 do wartości WPC=0,52.
Jak wynika z powyższych rozkładów WPC oraz prze-
prowadzonych testów t-Studenta dla zależności:
aktywności fizycznej i problemów z układem oddecho-
wym podczas żywienia pozajelitowego, można stwier-
dzić, że istnieje ścisły związek pomiędzy ograniczoną
aktywnością fizyczną pacjentów i występowaniem
u nich częstych powikłań układu oddechowego. Ogra-
niczona aktywność pacjenta w łóżku ma znaczny wpływ
na występowanie dolegliwości, takich jak: duszności,
sinica, kaszel, zaleganie w drzewie oskrzelowym, trud-
ności z odksztuszaniem, a nawet występowanie zapa-
lenia płuc (ryc. 4. i 5.).
Ocena stanu fizycznego i układu oddechowego
Oceniany parametr
aktywność fizyczna
w grupie
20 chorych żywionych pozajelitowo pokazuje, że u 12 z nich
występowała ograniczona aktywność fizyczna, tj. aktyw-
ność pozwalająca na samodzielną zmianę pozycji leżenia.
Pozostałych 8 pacjentów wymagało systematycznej
pomocy podczas zmiany pozycji w łóżku. Zatem u wszyst-
kich badanych występowały ograniczenia aktywności
fizycznej (ryc. 3.).
0,60
0,50
0,40
0,30
0,20
0,10
0,00
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
pacjenci
1,00
0,90
0,80
0,70
0,60
0,50
0,40
0,30
0,20
0,10
0,00
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
pacjenci
Ryc. 5. Rozkład oceny układu oddechowego
Ryc. 6. Rozkład występowania odleżyn w badanej grupie
56
Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne 2/2007
1,00
0,90
0,80
0,70
0,60
0,50
0,40
0,30
0,20
0,10
0,00
100
80
60
40
20
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
pacjenci
0
glukoza
Na
K
Ca
Mg
Cl
obniżony
norma
podwyższony
Ryc. 7.
Rozkład oceny stanu psychicznego pacjenta
Ryc. 8. Procentowy rozkład zaburzeń poziomu elektrolitów i wę-
glowodanów
Ocena ryzyka rozwoju odleżyn
W badanej grupie chorych występowała ograniczo-
na lub bardzo ograniczona aktywność fizyczna. Długo-
trwałe przebywanie w jednej pozycji może prowadzić
do powstania odleżyn. W trakcie prowadzonych badań
tylko u jednego chorego nie zaobserwowano odleżyn,
WPC=0. Natomiast u pozostałych zaobserwowano wy-
stępowanie odleżyn od WPC=0,2 do WPC=1,0 (ryc. 6.).
• procent obniżonych wartości Na nie różni się istotnie
od 50% (wartości Na w grupie są obniżone),
• procent przypadków zaburzeń dla K jest istotnie mniej-
szy od 50% (K jest w normie),
• procent przypadków zaburzeń Mg wynosi dokład-
nie 50% (w grupie występują zaburzenia Mg),
• procent obniżonych wartości Cl jest zdecydowanie
większy od 50% (wartości Cl w grupie prawie u wszyst-
kich są obniżone).
Ocena stanu psychicznego
W danej kategorii u wszystkich pacjentów (100%)
występowały problemy psychiczne, wartości WPC znaj-
dują się w granicach 0,5–1,0. Stąd wynika, że istnieje
związek między sytuacją, w której się znajdują pacjenci
a ich stanem psychicznym (ryc. 7.).
Porównywano częstości (procenty) występowania za-
burzeń z wartością 0,5 (50%). Dla Ca i Mg przypadki od-
chyleń od normy były liczone razem: podwyższone + obni-
żone. W przypadkach braku różnicy oraz tam, gdzie została
ustalona istotna większość przypadków występowania od-
chyleń od normy (więcej niż w 50%), nastąpiło naruszenie
równowagi badanego parametru w całej grupie.
Ocena elektrolitów i węglowodanów
U osób zdrowych na ogół występuje równowaga
elektrolitów i węglowodanów, natomiast u osób chorych
i żywionych pozajelitowo można zaobserwować pewne
odchylenia od normy.
W tab. 1. podano wyniki testowania.
Należy stwierdzić, że:
• procent przypadków podwyższonej glukozy jest istot-
nie większy od 50% (wartości glukozy w grupie pacjen-
tów są podwyższone),
Omówienie wyników
Ocena błony śluzowej jamy ustnej
Badania stanu śluzówki jamy ustnej były prowadzone
u 20 pacjentów z całodobowym żywieniem pozajelitowym.
U wszystkich pacjentów stwierdzono patologiczne zmia-
ny jamy ustnej, w tym zapalenia błony śluzowej jamy ust-
nej. W przypadku żywienia pozajelitowego występuje wy-
łączenie górnego odcinka przewodu pokarmowego
Tab. 1. Procentowy rozkład elektrolitów i węglowodanów na podstawie analizy wyników badań laboratoryjnych
Parametry i granice normy
Liczba chorych (20)
Wyniki testowania
obniżona
norma
podwyższona
u
-stat.
p
glukoza (65–110)
–
3 (15%)
17 (85%)
3,47
<0,0006
Na (135–150)
11 (55%)
9 (45%)
–
0,45
0,65 (NS)
K (3,5–5,0)
1 (5%)
16 (80%)
3 (15%)
–2,88
0,004
Ca (2,25–2,7)
15 (75%)
4 (20%)
1 (5%)
2,34
<0,02
Mg (0,8–1,0)
2 (10%)
10 (50%)
8 (40%)
0,00
1,00 (NS)
Cl (94–110)
19 (95%)
1 (5%)
–
5,01
<0,0001
57
Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne 2/2007
z procesów trawiennych, z kolei długotrwała terapia lecze-
nia żywieniowego nie jest obojętna dla przewodu pokar-
mowego. D. Mańkowska i M. Grzymisławski w swoim ba-
daniu dowodzą, że występowanie braku psychogennego
wydzielania śliny i enzymów trawiących związane jest
z brakiem bodźców, takich jak zapach, smak. Zaprzestanie
czynności motorycznej typu gryzienie, żucie w zakresie ja-
my ustnej bardzo często prowadzi do zaburzeń procesów
trawiennych, szczególnie jeżeli chodzi o amylazę. Powsta-
ją również zaburzenia w zakresie modyfikacji odczynu po-
karmu i brak działania bakteriobójczego lub bakteriosta-
tycznego [5].
U chorych żywionych pozajelitowo bardzo ważne jest
pielęgnowanie jamy ustnej. Całkowity brak spożywania po-
karmów, które w sposób mechaniczny oczyszczają jamę
ustną, prowadzi do jej zmian patologicznych. Na języku
tworzy się biały nalot, śluzówka jamy ustnej jest wysuszo-
na oraz pojawiają się cechy stanów zapalnych. Z jamy ust-
nej wydobywa się niemiła woń, przykra dla chorego i oto-
czenia. Może dojść do powstania pleśniawek lub zapalenia
błony śluzowej jamy ustnej, co sprawia choremu dodatko-
wy ból i pogarsza jego stan. Należy przynajmniej raz lub
dwa razy dziennie obejrzeć dokładnie wnętrze jamy ustnej,
język i dziąsła. Przy prowadzeniu toalety jamy ustnej nie-
bezpieczeństwem może być spienienie się pasty, a stoso-
wanie wody może prowadzić nawet do zachłyśnięcia się.
Ponadto może pojawić się krwawienie i ból. Należy także
uważać na prawidłowe wprowadzenie szczoteczki i delikat-
ne wykonywanie zabiegu szczotkowania jamy ustnej. Szczo-
teczka nie może być wprowadzona zbyt głęboko, gdyż mo-
że to powodować odruch wymiotny. Przy pielęgnowaniu
protez należy zwrócić uwagę na prawidłowe ich przecho-
wywanie. Toaleta polega na usuwaniu osadu z języka, płu-
kaniu preparatami do higieny jamy ustnej, częstym nawil-
żaniu śluzówek, natłuszczaniu warg.
Podstawowym celem pielęgnacji jamy ustnej powinno
być przede wszystkim utrzymanie jej w czystości oraz prze-
ciwdziałanie zmianom patologicznym. Równie ważne jest
przeciwdziałanie powstaniu zakażeń szerzących się z jamy
ustnej i zlikwidowanie przykrego smaku i zapachu. Prawi-
dłowa pielęgnacja jamy ustnej pozwala także w dużej mie-
rze zapobiec stanom zapalnym dziąseł i przyzębia. Należy
używać miękkich szczoteczek, aby uniknąć mikrouszko-
dzeń błony śluzowej dziąseł, mogących stanowić punkt wyj-
ścia stanu zapalnego (np. Elgydium Clinic 15/100 ultra mięk-
ka). Zamiast past wybielających, które mogą drażnić dziąsła,
należy wybierać pasty zawierające środki antyseptyczne
i hamujące krwawieniem lub wyciągi ziołowe o działaniu
odkażającym, przeciwzapalnym i uszczelniającym naczy-
nia. Bardzo efektywne mogą być płyny do płukania ust
o działaniu przeciwzapalnym i odkażającym.
Pozostałe 40% pacjentów miało bardzo ograniczoną ak-
tywność. Analiza wyników prowadzona poprzez WPC
(wskaźnik poziomu ciężkości) i test t-Studenta dowodzą,
że pacjenci żywieni pozajelitowo o ograniczonej aktywno-
ści fizycznej są bardzo narażeni na powikłania układu od-
dechowego. K. Adamczyk wykazuje ścisłą zależność zabu-
rzeń oddychania z długotrwałym unieruchomieniem
pacjenta [6]. Zatem podczas procesu pielęgnowania per-
sonel medyczny zobowiązany jest do ciągłej i systematycz-
nej obserwacji chorego, gdyż istnieje ryzyko wystąpienia
duszności, sinicy obwodowej, kaszlu, bólu w klatce piersio-
wej. Należy ze szczególną uwagą kontrolować oddech pa-
cjenta (np. czy jest płytki, przyśpieszony lub odbywający
się z wyraźnym wysiłkiem). Aby zmniejszyć występujące
powikłania lub im zapobiec, chory o ograniczonej aktyw-
ności fizycznej żywiony pozajelitowo powinien być syste-
matycznie rehabilitowany. Najczęściej stosowane ćwicze-
nia poprawiające kondycję układu oddechowego to
fizjoterapia klatki piersiowej, oklepywanie pleców, gimna-
styka oddechowa, drenaż ułożeniowy, pozycja wysoka sie-
dząca (obniżona w tej pozycji przepona umożliwia lepsze
rozprężenie płuc i lepszy oddech), pozycja wysoka z po-
chyleniem do przodu. W trakcie pielęgnowania należy rów-
nież zadbać o stworzenie właściwego mikroklimatu, po-
przez właściwą temperaturę (poniżej 20°C), wilgotność
powietrza na poziomie 60–70%, odpowiednie wietrzenie
sali celem dostarczenia świeżego powietrza, ustawienie
łóżka chorego z dala od grzejników. Celem ułatwienia od-
dychania i ewakuacji wydzieliny zalegającej w drogach od-
dechowych stosuje się nacieranie spirytusem i oklepywa-
nie pleców, drenaż ułożeniowy, prowadzenie gimnastyki
oddechowej poprzez wspólne z pacjentem wykonywanie
ćwiczeń głębokich wdechów i wydechów. Ponadto należy
zwrócić uwagę na stosowanie właściwej bielizny przez pa-
cjenta. Nie powinna ona uciskać ciała, głównie okolic szyi
i klatki piersiowej. Znaczącą rolę w procesie pielęgnowania
chorego żywionego pozajelitowo, u którego wystąpiły po-
wikłania układu oddechowego, odgrywają inhalacje lub tle-
noterapia. W przypadku wystąpienia duszności powinna
zostać zastosowana tlenoterapia. Do głównych zadań per-
sonelu pielęgniarskiego należy właściwe przygotowanie
pacjenta. Polega ono na wyjaśnieniu celowości i koniecz-
ności podawania tlenu, zniwelowaniu lęku przed podaniem
tlenu oraz zastosowaniu właściwej techniki podawania.
Efektem prowadzonych zabiegów pielęgniarskich powin-
na być poprawa natlenienia organizmu, pogłębienie odde-
chu, przywrócenie prawidłowej proporcji między wdechem
i wydechem, ewakuacja z dróg oddechowych wydzieliny
i poprawa samopoczucia pacjenta.
Ryzyko rozwoju odleżyn
Analiza wyników uzyskanych za pomocą WPC i testu
t-Studenta wykazała ścisłą zależność pomiędzy unierucho-
mieniem (ograniczoną aktywnością fizyczną) a występo-
waniem odleżyn. U 95% badanych pacjentów wystąpiły od-
Ocena stanu fizycznego i układu oddechowego
W grupie 20 badanych pacjentów u ponad połowy,
tj. 60%, zaobserwowano ograniczoną aktywność fizyczną.
58
Plik z chomika:
gabkarzabka
Inne pliki z tego folderu:
REHABILITACJA_I_PELĘGNOWANIE_PACJENTÓW_Z_SM.pdf
(226 KB)
Problemy pielęgnacyjne w opiece nad chorym z całodobowym żywieniem pozajelitowym.pdf
(95 KB)
Pielęgnowanie chorego ze stomią .pdf
(90 KB)
Pielęgnowanie chorego z urostomią.pdf
(545 KB)
Próba standaryzacji opieki pielęgniarskiej nad pacjentem po operacji raka jelita grubego.pdf
(72 KB)
Inne foldery tego chomika:
obserwacja+ proces
proces pielęgnacyjny - pobrane z internetu
Procesy
Procesy Pielęgnacyjne
Procesy Pielęgnacyjne(1)
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin