Karmienie Piersią
Dlaczego powinnaś karmić piersią?
· sprzyja prawidłowemu rozwojowi dziecka
· rozwija się więź psychiczna między matką a dzieckiem, pierś dla noworodka odgrywa rolę pępowiny łączącej go nadal z matką
· sztuczny pokarm jest przyczyną uczuleń i nietolerancji niektótych składników pokarmowych (choroba glutenowa)
· naturalny pokarm przystosowany jest do potrzeb szybko rozwijającego się mózgu człowieka
· karmienie piersią zapobiega nadmiernej otyłości dziecka, w piersi jest akurat tyle pokarmu, ile dziecku potrzeba
· dzieci karmione piersią w wieku dojrzałym rzadziej cierpią na choroby układu krążenia
· kobiety które karmiły piersią rzadziej zapadają na raka sutka, jajnika czy osteoporozę
Specyfika pokarmu matki
Pokarm zmienia się nawet w trakcie jednego karmienia – pierwsze porcje są wodniste, spływają z szerokich przewodów mlecznych, którymi niemowlę aż się krztusi. Pod koniec karmienia spływa z piersi, jak to określają matki śmietanka, która spływa z cienkich przewodów u nasady piersi, gdy szerokie zostaną już opróżnione.Zdarza się, że noworodek traci na wadze w pierwszych dniach po urodzeniu, nie ma to związku z wodnistością mleka, ale jest to skutek szoku spowodowanego oddzieleniem go od matki. Maluch jest zdenerwowany, przerażony, traci apetyt i źle przyswaja pokarm.
Skład pokarmu
· przeciwciała w mleku matki wzmacniają system odpornościowy noworodka
· laktoza jest konieczna do prawidłowego rozwoju mózgu, ułatwia wchłanianie wapna, potrzebnego do rozwoju kości, zapobiega infekcjom chorobotwórczym w jelitach
· witaminy: A, C, E, B12 i D
· składniki mineralne: fosfor, wapń, sód – w mleku krowim i sztucznych mieszankach jest o wiele więcej sodu, który powoduje zatrzymanie wody w organizmie i puchnięcie niemowlęcia
· miedź i cynk
· mleko kobiece zawiera około stu składników więcej niż mleko krowie
drukowanie.w.domu