6-Metody zamrażania cz.1.pdf

(463 KB) Pobierz
Metody przechowywania i utrwalania bioproduktów
METODY PRZECHOWYWANIA
I UTRWALANIA BIOPRODUKTÓW
METODY ZAMRA Ż ANIA CZ.1
Opracowa ł : dr S. Wierzba
Katedra Biotechnologii i Biologii Molekularnej
Uniwersytetu Opolskiego
263966131.005.png
METODY ZAMRA Ż ANIA
Odporno ść drobnoustrojów na niskie temperatury jest znacznie wi ę ksza ni ż na wysokie
temperatury.
Redukcja OLB nast ę puje g ł ównie w wyniku przemian fazowych wody:
• po ż ywka przech ł odzona (-3 0 C) – prze ż ywalno ść ok.. 97%,
• po ż ywka zamro ż ona (-3 0 C) – prze ż ywalno ść ok.. 2%
• bakterie G- bardziej wrażliwe na niskie temperatury niż G+
• większa przeżywalność dla drobnoustrojów w fazie stacjonarnej niż logarytmicznej
• drobnoustroje patogenne i nie patogenne nie wykazują różnic pod względem
przeżywalności
Clostridium boutilinum nie rozwija się poniżej -3,3 0 C
Staphylococcus aureus , Sallmonella sp. – poniżej -6,7 0 C
• dolne granice zdolności rozmnażania:
• bakterie -5 ¸ -8 0 C
• drożdże -10 ¸ -12 0 C
• pleśnie -12 ¸ -15 0 C
 
METODY ZAMRA Ż ANIA
Temperatury subminimalne – ni ż sze od minimalnej temperatury wzrostu (rozmna ż anie i
wi ę kszo ść procesów metabolicznych ulega zahamowaniu), mog ą by ć przyczyn ą : ś mierci,
przej ś cia w stan anabiozy, zaburze ń metabolizmu:
subminimalne dodatnie : „zimny szok” - krzepni ę cie lipidów wchodz ą cych w sk ł ad
biomembran – zaburzenia transportu:
szczególnie wra ż liwe G- w log fazie wzrostu – szybkie obni ż enie temperatury do 0-5 0 C
ś mier ć wi ę kszo ś ci komórek
sk ł ad po ż ywki :
- bogatszy sk ł ad – wi ę ksza wra ż liwo ść
- ochronne dzia ł anie Mg 2+ i Ca 2+ , oraz ATP, kwasów nukleinowych, bia ł ek,
aminokwasów (przenikaj ą cych na zewn ą trz wskutek utraty szczelno ś ci b ł on
biologicznych)
temperatura – wi ę ksza oporno ść bakterii hodowanych w ni ż szych temperaturach (20 0 C)
subminimalne ujemne : spadek liczebno ś ci jest wynikiem:
• mechanicznego uszkodzenia - kryszta ł y lodu
• szoku osmotycznego – wzrost st ęż enia soli wywo ł any dehydratacj ą komórek
 
METODY ZAMRA Ż ANIA
Pod wzgl ę dem wra ż liwo ś ci na temperatury subminimalne ujemne drobnoustroje dzielimy na:
• prze ż ywaj ą ce mro ż enie i rozmra ż anie (przetrwalniki bakterii, zarodniki grzybów),
• niewra ż liwe na zamra ż anie, ale wymieraj ą ce w czasie przechowywania,
• wra ż liwe na zamra ż anie i wymieraj ą ce w czasie przechowywania,
• nie prze ż ywaj ą ce procesu mro ż enia niezale ż nie od warunków (glony, pierwotniaki)
263966131.006.png
METODY ZAMRA Ż ANIA
Schemat post ę powania przy zamra ż aniu
drobnoustrojów zaabsorbowanych na
pere ł kach szklanych, propylenowych –
wykorzystywany przy cz ę stym pobieraniu
materia ł u
 
263966131.001.png 263966131.002.png 263966131.003.png 263966131.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin