6-Metody zamrażania cz.1.pdf
(
463 KB
)
Pobierz
Metody przechowywania i utrwalania bioproduktów
METODY PRZECHOWYWANIA
I UTRWALANIA BIOPRODUKTÓW
METODY ZAMRA
Ż
ANIA CZ.1
Opracowa
ł
: dr S. Wierzba
Katedra Biotechnologii i Biologii Molekularnej
Uniwersytetu Opolskiego
METODY ZAMRA
Ż
ANIA
Odporno
ść
drobnoustrojów na niskie temperatury jest znacznie wi
ę
ksza ni
ż
na wysokie
temperatury.
Redukcja OLB nast
ę
puje g
ł
ównie w wyniku przemian fazowych wody:
• po
ż
ywka przech
ł
odzona (-3
0
C) – prze
ż
ywalno
ść
ok.. 97%,
• po
ż
ywka zamro
ż
ona (-3
0
C) – prze
ż
ywalno
ść
ok.. 2%
• bakterie G- bardziej wrażliwe na niskie temperatury niż G+
• większa przeżywalność dla drobnoustrojów w fazie stacjonarnej niż logarytmicznej
• drobnoustroje patogenne i nie patogenne nie wykazują różnic pod względem
przeżywalności
•
Clostridium boutilinum
nie rozwija się poniżej -3,3
0
C
•
Staphylococcus aureus
,
Sallmonella
sp. – poniżej -6,7
0
C
• dolne granice zdolności rozmnażania:
• bakterie -5
¸
-8
0
C
• drożdże -10
¸
-12
0
C
• pleśnie -12
¸
-15
0
C
METODY ZAMRA
Ż
ANIA
Temperatury subminimalne
– ni
ż
sze od minimalnej temperatury wzrostu (rozmna
ż
anie i
wi
ę
kszo
ść
procesów metabolicznych ulega zahamowaniu), mog
ą
by
ć
przyczyn
ą
:
ś
mierci,
przej
ś
cia w stan anabiozy, zaburze
ń
metabolizmu:
•
subminimalne dodatnie
:
„zimny szok” - krzepni
ę
cie lipidów wchodz
ą
cych w sk
ł
ad
biomembran – zaburzenia transportu:
•
szczególnie wra
ż
liwe G- w log fazie wzrostu
– szybkie obni
ż
enie temperatury do 0-5
0
C
ś
mier
ć
wi
ę
kszo
ś
ci komórek
•
sk
ł
ad po
ż
ywki
:
- bogatszy sk
ł
ad – wi
ę
ksza wra
ż
liwo
ść
- ochronne dzia
ł
anie Mg
2+
i Ca
2+
, oraz ATP, kwasów nukleinowych, bia
ł
ek,
aminokwasów (przenikaj
ą
cych na zewn
ą
trz wskutek utraty szczelno
ś
ci b
ł
on
biologicznych)
•
temperatura
– wi
ę
ksza oporno
ść
bakterii hodowanych w ni
ż
szych temperaturach (20
0
C)
•
subminimalne ujemne
: spadek liczebno
ś
ci jest wynikiem:
• mechanicznego uszkodzenia - kryszta
ł
y lodu
• szoku osmotycznego – wzrost st
ęż
enia soli wywo
ł
any dehydratacj
ą
komórek
METODY ZAMRA
Ż
ANIA
Pod wzgl
ę
dem wra
ż
liwo
ś
ci na
temperatury subminimalne ujemne
drobnoustroje dzielimy na:
• prze
ż
ywaj
ą
ce mro
ż
enie i rozmra
ż
anie (przetrwalniki bakterii, zarodniki grzybów),
• niewra
ż
liwe na zamra
ż
anie, ale wymieraj
ą
ce w czasie przechowywania,
• wra
ż
liwe na zamra
ż
anie i wymieraj
ą
ce w czasie przechowywania,
• nie prze
ż
ywaj
ą
ce procesu mro
ż
enia niezale
ż
nie od warunków (glony, pierwotniaki)
METODY ZAMRA
Ż
ANIA
Schemat post
ę
powania przy zamra
ż
aniu
drobnoustrojów zaabsorbowanych na
pere
ł
kach szklanych, propylenowych –
wykorzystywany przy cz
ę
stym pobieraniu
materia
ł
u
Plik z chomika:
morcys1
Inne pliki z tego folderu:
Materiały informacyjne dla pracowników laboratoriówGMO.pdf
(1829 KB)
Materiały do bloku inżynieria genetyczna.pdf
(1007 KB)
Klonowanie-kontrowersje.pdf
(92 KB)
Klein.pdf
(292 KB)
Izolacja DNA z komórek zwierzęcych.pdf
(236 KB)
Inne foldery tego chomika:
akademia farmaceuty
Chemia Analityczna
Chemia Fizyczna
Chemia Organiczna
Egzamin
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin