OCENA JAKOŚCIOWA
polega na dokonaniu charakterystyki zaplanowanych jadłospisów, dotyczy to liczby i składu poszczególnych posiłków, częstotliwości spożycia, przerw między posiłkami. Oceny dokonuje się punktowo. Przyznanie odpowiedniej liczby punktów wyznacza ocenę jadłospisu.
Ocenę punktową można stosować dla jadłospisu jednodniowego i okresowego. Przy opracowywaniu oceny jakościowej mogą być różnie ustalone kryteria.
Lp.
Oceniane cechy
Liczba przyznanych punktów
1
0
Czy liczba posiłków jest dostosowana do wieku, pracy itp.?
tak
nie
2
Czy przerwy między posiłkami są dostosowane do liczby posiłków?
3
Czy mleko lub produkty mleczne są w:
2-3 posiłkach
żadnym
4
Czy produkty dostarczające białko zwierzęce (mięso, drób, ryby, jaja) są w:
3-4 posiłkach
1-2 posiłkach
lub żadnym
5
Czy warzywa i owoce są w:
1 lub żadnym
6
Czy surówki lub surowe owoce są przynajmniej w 2 posiłkach?
7
Czy w jadłospisie jest ciemne pieczywo, grube kasze?
Cechy jadłospisu
Liczba punktów
Liczba posiłków w ciągu dnia zaplanowana w jadłospisie:
4-5
mniej
Liczba posiłków, w których występują produkty dostarczające białka zwierzęcego:
we wszystkich posiłkach
w 75% posiłków
w mniejszej liczbie posiłków
Częstotliwość występowania mleka lub serów:
co najmniej w 2 posiłkach
codziennie co najmniej w 1 posiłku i w 50% dni w 2 posiłkach rzadziej
Częstotliwość występowania warzyw i owoców:
codziennie co najmniej w 3 posiłkach
codziennie co najmniej w 2 posiłkach
rzadziej
Częstotliwość występowania warzyw i owoców w postaci surowej:
codziennie
w 75% dni
Częstotliwość występowania razowego pieczywa, kasz i suchych strączkowych:
codziennie co najmniej jeden z wymienionych produktów
w 75% dni jeden z wymienionych produktów
Liczba uzyskanych punktów
Ocena jadłospisu
Wnioski
30
Dobry
Bez błędów
21-27
Dostateczny
Błędy można wyeliminować
12-20 bez ocen zerowych
Zaledwie dostateczny
Duże błędy
< 12
zły
Nie nadaje się do poprawienia
polega na obliczeniu wartości odżywczej (energia, składniki odżywcze) lub ilości produktów zaplanowanych do realizacji jadłospisu (tzw. gramówki) i porównaniu z zalecaną norma żywienia lub wyżywienia dla danej grupy.
a) Ocena wartości odżywczej jadłospisu (przy wykorzystaniu tablic wartości odżywczej)
Rodzaj posiłku
Rodzaj potrawy
produkty
Ilość w gramach
bogini_Sex