ZAPACH.pdf

(43 KB) Pobierz
AZOT AMONOWY
ZAPACH
Wykonanie oznaczenia
„na zimno”
Do kolby stożkowej o pojemności 300 cm 3 wlać około 200 cm 3 badanej cieczy.
Zamieszać, a następnie powąchać w celu określenia rodzaju i natężenia zapachu.
Jeśli nie jesteśmy w stanie określić zapachu „na zimno”, kontynuujemy oznaczenie
„na gorąco”.
Wykonanie oznaczenia
„na gorąco”
Kolbę stożkową z badaną cieczą należy przykryć szkiełkiem zegarkowym i
podgrzewać do temperatury około 60 °C.
Zamieszać, zsunąć szkiełko i natychmiast powąchać w celu określenia rodzaju i
natężenia zapachu.
Jak to zapisać?
1. Podać sposób wykonania oznaczenia: na zimno [ z ], czy na gorąco [ g ].
2. Podać natężenie zapachu w skali od 1 do 5 .
3. Podać rodzaj zapachu: roślinny [ R ], gnilny [ G ], specyficzny [ S ].
Jeśli zapach specyficzny został zidentyfikowany, podaje się nazwę związku
chemicznego który go wywołuje.
Przykładowo:
z4R – (silny zapach roślinny badany na zimno)
29943556.001.png 29943556.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin