Rafaello
Biszkopt: 7 jaj
1,5 szklanki mąki
2 łyżki octu
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno dodać cukier + cukier waniliowy – dalej ubijać. Żółtka dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Delikatnie wymieszać z białkami. Dodać mąkę. Wymieszać. Piec 20-25 min.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić.
Górną część drobno pokruszyć, a dolną odwrócić spodem do góry.
Masa śmietanowa I : ½ l. śmietany słodkiej (30%)
2 białe czekolady
5-7 łyżek wiórek kokosowych
(może być cała paczka 10 dkg)
Podgrzać. Ostudzić dodać pokruszony biszkopt i wyłożyć na drugą część biszkoptu.
Masa śmietanowa II: ½ l. śmietany słodkiej (30%)
1 łyżka cukru
1 mała żelatyna
10 dkg wiórek kokosowych.
Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. Wody ostudzić i wymieszać ze śmietaną. Wyłożyć na ciasto i posypać wiórkami.
Ciasto przed podaniem schłodzić.
5-7 łyżek wiórek kokosowych (może być cała paczka 10 dkg)
KlaudynaS