Kiszka ziemniaczana
Składniki
3 kg ziemniaków,
4 cebule,
4 jajka,
50 dag podgardla,
50 dag boczku
pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek, sól, majeranek, cząber,
estragon
Etapy przygotowania
1. Podgardle kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor oddzielając skwarki od tłuszczu. Boczek kroimy w cienkie paski, ziemniaki trzemy jak na placki ziemniaczane. Do ziemniaków dodajemy 4 łyżki oleju, startą cebulę , skwarki , boczek, wbijamy jaja i doprawiamy.
2. Wszystko starannie wymieszać. Wypłukane jelita dzielimy na kawałki o długości ok. 25 cm. wiążemy z jednej strony sznurkiem. Nabijamy flaki do 2/3 objętości farszem. Pieczemy w piekarniku,w temp. ok. 180 st. 1.5-2 godziny.
Stelioanos