1. Wymień metody wyznaczania LD50 i opisz dokładnie jedną z nich. 2. Opisz objawy zatrucia kwasem szczawiowym. 3. Opisz występowanie goitrogenów w żywności. 1. Wyjaśnić pojęcia LD50, dawka graniczna, ADI i praktyczne zastosowanie tych dawek. 2. Opisać metabolizm kwasu szczawiowego. 3. Scharakteryzować w punktach glikozydy cyjanogenne. 1co to ADI jak sie je wyznacza i jakie ma praktyczne zastosowanie. 2 kwas szczawiowy w zywności 3 opisac wolotwócze działamie goitrogenów i przykłady
TOKSYKI 1
1. Wyjaśnij pojęcie dawki LD50. Jak się ją wyznacza? (podobno chodziło o ogólne zasady wyznaczania tej dawki: zwierzęta, warunki, etc.) 3. W jakich przypadkach może wystąpić HIPEROKSALURIA? Jakie są jej objawy i skutki? 4. Mechanizmy goitronnego działania różnych związków chemicznych i przykłady tych związków.
1. etapy oznaczania toksyczności substancji i omówić jeden z nich ( lipa...) 2. na czym polega działanie antyodżywcze i toksyczne kwasu szczawiowego 3. scharakteryzować jony SCN(-)
2. co to jest LD50 i jakimi metodami się je wylicza? 4. dlaczego nalezy przeciwdziałać antyodżywczemu działaniu kwasu szczawiowego i jakimi sposobami? 5. co to są hemaglutyniny i polifenole?
1.podaj i opisz klasy toksycznosci 2.co to tiooksazolidyny 3.szczawiany w żywności
3) charakterystyka polifenoli i hemaglutynin 4)podzial prod spoz. w zwiazku ze stosunkiem (COOH)2: Ca 5)def ADI ,jak sie to oblicza i praktyczne zastosowanie
1. Badanie toksyczności ostrej (warunki, zwierzęta, dawki) 2. Metabolizm kw. szczawiowego w organizmie. Jak zmniejszyć szkodliwe działanie szczawianów. 3. Jakie znasz zwiazki wolotworcze, w jakich produktach wystepują. Jak je dezaktywować.
1. Dawka ADI i jak sie ja oblicza. 3. Jak można zapobiegać antyodżywczemu działaniu goitrogenów. Wymienić goitrogeny w żywności. 4. Zasada metody oznaczania szczawianów.
Elesmera