toksyki-pytania ćwiczenia.doc

(32 KB) Pobierz
TOXYKI 1

TOXYKI 1

1. Wyjaśnij pojęcie dawki LD50. Jak się ją wyznacza? (podobno chodziło o ogólne zasady wyznaczania tej dawki: zwierzęta, warunki, etc.)
2. Rola diagnostyczna oznaczania ciężaru właściwego moczu + uzasadnienie odpowiedzi.
3. W jakich przypadkach może wystąpić HIPEROKSALURIA? Jakie są jej objawy i skutki?
4. Mechanizmy goitronnego działania różnych związków chemicznych i przykłady tych związków.

 

1. etapy oznaczania toskyczności substancji i omówić jeden z nich ( lipa...)
2. na czym polega działanie antyodżywcze i toksyczne kwasu szczawiowego
3. scharakteryzować jony SCN(-)
4. wymienić próby czynnościowe dla trzustki i omówić dowolną

 

1. co to są biomarkery i co przy ich użyciu możemy określić? + 3 przykłady (te z tabelki)
2. co to jest LD50 i jakimi metodami się je wylicza?
3. o czym świadczy podwyższony poziom białka w moczu oraz o czym świadczy podwyższony poziom erytrocytów w moczu? odp uzasadnij
4. dlaczego nalezy przeciwdziałać antyodżywczemu działaniu kwasu szczawiowego i jakimi sposobami?
5. co to są hemaglutyniny i polifenole?

 

1.podaj i opisz klasy toksycznosci
2.co to tiooksazolidyny
3.szczawiany w żywności
4.mechanizm działania pestycydów fosfoorganicznych
5.związki nefrotoksyczne, jaki maja wpływ na organizm,wymienic na co,choroby i jakie to zwiazki:)

1)wplyw Pb na procesy krwiotworcze
2)jak zbadac wlasciwosci detoksykacyjne watroby i podaj przyklady sub hepatotoksycznych
3) charakterystyka polifenoli i hemaglutynin
4)podzial prod spoz. w zwiazku ze stosunkiem (COOH)2: Ca
5)def ADI ,jak sie to oblicza i praktyczne zastosowanie

 

1. Badanie toksyczności ostrej (warunki, zwierzęta, dawki)
2. Metabolizm kw. szczawiowego w organizmie. Jak zmniejszyć szkodliwe działanie szczawianów.
3. Jakie znasz zwiazki wolotworcze, w jakich produktach wystepują. Jak je dezaktywować.
4. Związki hepatotoksyczne, wymienić, jakie maja działanie na organizm.

 

1. Dawka ADI i jak sie ja oblicza.
2. Ostra niewydolność nerek-objawy i ksenobiotyki ja powodujące.
3. Jak można zapobiegać antyodżywczemu działaniu goitrogenów. Wymienić goitrogeny w żywności.
4. Zasada metody oznaczania szczawianów.

 

 

Tox2

 

1.                  opis idealnego słodzika

2.                  definicja i zasada działania przeciwutleniaczy. jakie przeciwutl stosuje się do peklowanego mięsa i tłuszczów do przetwórstwa

3.                  wymień 6 barwników syntetycznych, jakie negatywne skutki zdrowotne mogą powodować tego typu barwniki

4.                  opisz nizynę

1. 5 barwników naturalnych i opisać jako grupę ogólnie barwniki naturalne
2. do których przeciwutleniaczy są największe zastrzeżenia uzasadnij,podaj przykłady
3. co to jest chemiczna substancja konserwująca,wymień 5 konserwantów
4. acesulfam K -opisz

-opisac neohesperydyne dc i xylitol;
-konserwanty sierkowe;
-wyminic przeciwutleniacze dopuszczone dla dzieci i niemowląt
-do jakich produktów mozna dodawać barwniki

 

1)co to sa barwniki azowe i kroe z nich nie moga byc dopuszczone do zywnosci i dlaczego?
2)scharakteryzuj w punktach nizyne
3) do ktorych ze srodkow przeciwutleniajacych jest wystosowanych najmniej zastrzezen?
4) wyjasnij slowa: diketopiperazyna, cykloheksoamina, slodkosc slodzika

1.opisac w pkt BHA
2.opisac w pkt aspartam
3.wymienic 6 konserwantów chemicznych i napisac od czego zalezy ich dzialane w produktach
4.co to sa barwniki azowe i ktorych z nich nie mozna stosowac do zywnosci i dlaczego

 

 

Tox3

 

1.Jakie zagrożenia niesie za soba stosowanie pestycydów?
2.Co przyspiesza, a co spowalnia degradację pestycydów?
3.Objawy zatruć przewlekłych nieorganicznymi związkami arsenu.
4.Jakie miary stosuje sie przy okreslnia zanieszyszczenia produktów i kiedy sie je stosuje? (w kazdym bądź razie chodziło o te 3 poziomy: średni, najbardziej prawdopodbny i skrajnie wyskoki)

 

1.formy użytkowe pestycydów
-co to sa nematocydy
-co to sa desyktanty
2.jakie parametry charakteryzują MGP
-czy MGP w różnych krajach może miec różne wartości
3.działanie metylorteci na organizm człowieka
-PTWI dla rteci
4.jakie sa powody czy poziomy? zanieczyszczenia żywnosci, z uwzglednieniem grup charakterystycznych

 

1. Wymień w pkt pozytywne i negatywne aspekty stosowania pestycydów
2. Wymień w pkt. jakie toksyczne objawy powoduje EBDTC
3. Omów mechanizm opóźnionego działania pestycydów fosfoorganicznych
4. Objawy zatrucia ostrego arszenikiem i arsenowodorem
5. chodziło o asymetryczny i symetryczny układ w rozkładzie zanieczyszczeniami: DDT i lindanem, jaki jest rozkład i omów (coś takiego)

 

1opisać metylortęć i podać PTWI dla arsenu;

2po co prowadzi się monitoring zanieczyszczeń w Polsce i kto jest najbardziej narażony na największe pobranie z zywnością;

3opisać ostre zatrucie pestycydami fosforoorganicznymmi;

4lecznicze działanie EBDTC

5skutki długotrwałego działania pestycudów..

 

1. metabolizm arsenu, od czego zależy toksyczność jego związków
2. propyleno-bis-ditiokarba miniany - charakterystyka ich i metabolitów
3. wpływ ołowiu na niedokrwistość
4. po co prowadzi się monitoring zanieczyszczeń źywności, które osoby są najbardziej narażone na spożycie zanieczyszczeń z żywnością
5. definicje: okres karencji, okres prewencji, regulatory wzrostu roślin

Zgłoś jeśli naruszono regulamin