Gofry.doc

(30 KB) Pobierz
Gofry z sosem truskawkowym

Gofry z sosem truskawkowym

Składniki:

- Gofry:

- 1.5 szklanki mąki

- 2 jajka

- 1 szklanka mleka

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki masła roślinnego

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- sólSos:

- 2 szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych)

- 3 łyżki cukru

- 1/2 szklanki galaretki z czerwonych porzeczek

- sok z 1/2 pomarańczy.

Sposób przyrządzania: Zacznij od przygotowania sosu. Z umytych truskawek usuń szypułki (mrożone musisz trochę rozmrozić). Większe owoce pokrój i razem z małymi wrzuć do wysokiego naczynia. Wsyp cukier i starannie wszystko zmiksuj. Wymieszaj ten mus z lekko podgrzaną galaretką porzeczkową i sokiem z pomarańczy, przykryj i odstaw na bok. Teraz przyrządź ciasto. Białka oddziel od żółtek, po czym ubij z nich sztywną pianę. Do miski przesiej mąkę i mieszając, powoli wlewaj mleko. Potem dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sól i roztopione chłodne masło. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, delikatnie wmieszaj w nie pianę. Rozsmarowuj porcje ciasta w gofrownicy i kolejno piecz jasnozłote gofry. Podawaj gorące polane sosem truskawkowym.

 

gofry

0,5 kg maki,3 cale jajka ,1 szklankie oleju, pol szklanki cukru,1 cukier waniliowy, pol litra wody gazowanej, maly proszek do pieczenia , mozesz dodac olejek wszystko zmiksowac  piec gofry super serducha smacznego

 

Gofry puszyste

Składniki

4 jaja,

2,5 szklanki mąki,

1,5 szklanki mleka,

0,5 szklanki oleju,

1/3 szkalnki cukru,

1 łyżeczka proszku do pieczenia.               Odzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę. Resztę składników połączyć ze sobą, na koniec dodając sztywną pianę. Delikatnie mieszamy i pieczemy gofry. Smacznego!!!

Gofry są delikatne w smaku. Jeżeli się chce aby były chrupiące nie należy kłaść gorących gfrów jeden na drugi, ale ja tak zawsze robię i mimo wszystko są smaczne tylko nie chrupiące.

 

Gofry mojej córki Marty

Składniki

400g mąki SZYMANOWSKIEJ

2 szklanki cukru pudru

3 jajka

0,5 margaryny KASI

2 łyżki MASŁA ROŚLINNEGO

1 i 3/4 szklanki mleka

15g proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

Najpierw trzeba utrzeć jajka z cukrem pudrem na gładką jednolitą masę. Następnie w oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Margarynę i masło rozpuszczamy na małym ogniu i schładzamy. Teraz przystępujemy do mieszania. Do jajek i cukru dodajemy stopniowo składniki w takiej kolejnosci: masło+margaryna, mąka wymieszana wcześniej z proszkiem i cukrem waniliowym i mleko. Mieszamy bardzo dokładnie ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, tzn. powinno odchodzić od miksera, ale nie może być za rzadkie.( JA TRZYMAM GOFRY 5-6 MIN. I DOKŁADNIE SMARUJĘ OLEJEM GOFROWNICĘ, BARDZO ŁADNIE MI ODCHODZĄ:)

 

Pyszne i lekkie gofry (mocno polecane!!!)

Składniki

Ilość porcji: 12

Składniki:

      2 szklanki mąki

      2 szklanki mleka

      1 łyżka proszku do pieczenia

      1 szczypta soli

      1/3 szklanki oleju

      2 jajka

                Rozgrzać gofrownicę.

Wszystkie składniki, oprócz białek, utrzeć mikserem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Odstawić na kilka minut.

Gofry z tak przygotowanego ciasta piec w gofrownicy na rumiano około 2-3 minut, podawać z bitą smietaną, owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Uwagi:

Do tego ciasta nie dodaje się ani grama cukru, dzięki czemu gofry można podawać na słodko z bitą śmietaną lub z serem i pastą z tuńczyka.

Oczywiście po upieczeniu dobrze jest, aby gofry postawić na boku lub połołożyć na kratce, co ułatwi odparowanie wilgoci.

Smacznego!!!

 

Gofry z bitą śmietaną i owocami

Składniki

3 szklanki mąki (ok. ½ kg) 

4 jaja 

200 ml mleka 3,2%

200 ml wody 

3/4 szklanki oleju lub 15 dag roztopionego masła 

1 kopiata szklanka cukru pudru 

20 g proszku do pieczenia 

aromat zapachowy 

duży cukier waniliowy

Jaja utrzeć z cukrem na pulchną masę, następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, wodę i olej oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażyć w rozgrzanej gofrownicy, po upieczeniu stawiać pionowo, będą przez to bardziej chrupiące. Podawać np. z dżemem lub bitą śmietaną i owocami. Nie natluszczac gofrownicy

 

Gofry sprawdzone

Składniki

1/2 kg mąki

2 szt jajek

1/2 szklanki cukru pudru lub mniej

1/3 kostki masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

woda lub mleko

Zaczynamy od stopienia masła i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Wodę możemy zastąpić mlekiem.Dodajemy zimne masło. Miksujemy.

Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką.

Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie odpoczywaa. Po jakiś 3-5 min. należy posmarować gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, dzięki czemu ciasto nie będzie się przylepiać. Ciasto wylewać małą chochelką na całą foremkę.

Ważne.

Gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o coś. Może być kratka z piekarnika, lub stojak na tosty.

2

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin