Składniki na ciasto
· 2,5 szklanki mąki
· 20 dag margaryny
· 5 żółtek
· 3/4 szklanki cukru pudru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 cukier waniliowy
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić go na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę (24x42cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Placek I
· 5 dag masła
· 2łyżki miodu
· 1 łyżka cukru pudru
· 20 dag sezamu
W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, cukier i sezam - całość lekko podsmażyć. Ciepłe wyłożyć na ciasto na blaszce i upiec, około 20 minut.
Placek II
· 5 białek
· 3/4 szklanki cukru
· 10 dag kokosu
· kwaśny dżem np. czarna porzeczka, powidła śliwkowe
Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę z papierem (wielkość jak I) i posmarować dżemem. Białka ubić na sztywno, w czasie ubijania dodawać cukier. Na koniec dosypać wiórki kokosowe. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na ciasto i upiec.
Krem
· 20 dag chałwy
W naczyniu rozgnieść margarynę i chałwę, mieszając podgrzewać do rozpuszczenia. Jeszcze gorącą masą posmarować pierwszy placek z sezamem (upieczony) i przykryć drugim plackiem (upieczonym) z kokosem.
Anielskie