Doświadczenie 5.docx

(13 KB) Pobierz

Taką mieszaninę, w której możemy odróżnić poszczególne

składniki za pomocą wzroku lub prostych

przyrządów (np. lupy), nazywamy mieszaniną

niejednorodną.

W skład mieszaniny muszą wchodzić przynajmniej

dwa składniki. W przypadku mieszaniny niejednorodnej

może to być: piasek i kamyczki, mąka i cukier, mieszanka

ziół itp. Mak i popiół, które musiał od siebie oddzielić

Kopciuszek w baśni braci Grimm*, także były

mieszaniną tego typu.

A teraz przekonaj się, w jaki sposób można oddzielić

od siebie składniki niektórych mieszanin

niejednorodnych.

Doświadczenie 2

Przygotuj niewielką ilość mieszaniny piasku (lub innej

substancji sypkiej) z opiłkami żelaza (ryc. 5.1a). Przybliż

do niej magnes (ryc. 5.1b). Co zaobserwowałeś?

W tym doświadczeniu do rozdzielenia składników

mieszaniny wykorzystałeś właściwość jednego

z nich. Opiłki żelaza zostały przyciągnięte przez magnes,

dzięki czemu oddzieliły się od piasku.

W życiu codziennym bardzo często mamy do

czynienia z mieszaninami niejednorodnymi tworzonymi

przez substancje w stanie ciekłym i stałym.

W jaki sposób można je rozdzielić, pokazuje doświadczenie

3.

Doświadczenie 3

Przygotuj mieszaninę wody i piasku (lub gleby, którą

używałeś w doświadczeniu 1.). Rozlej ją do dwóch zlewek.

Jedną z nich odstaw na bok. Zajrzysz do niej

po około 30 minutach. Zawartość drugiej zlewki przelej

przez sączek z bibuły, tak jak jest to pokazane

na rycinie 5.2.

a

b

24 PRZYRODA 5

A

Doświadczenie 3

Przelej przez sączki z bibuły wodne roztwory soli, cukru

i nadmanganianu potasu. Zbadaj ponownie smak

dwóch pierwszych roztworów. Czy trzeci roztwór

zmienił barwę?

Okazuje się, że po przesączeniu roztwory zachowały

swój smak i barwę. Nie nastąpiło więc rozdzielenie

ich składników. To doświadczenie potwierdziło nasze

wcześniejsze przypuszczenia. Zastosujmy więc teraz

inną, jeszcze nieznaną nam metodę.

Doświadczenie 4

Nalej do parowniczki (lub małego żaroodpornego

naczynia) niewielką ilość sporządzonego wcześniej

roztworu soli w wodzie i ogrzewaj go do momentu,

aż woda wyparuje. Czy coś zostało w parowniczce?

Co to może być? Po ostudzeniu parowniczki spróbuj,

jaki smak ma jej zawartość.

Po wyparowaniu wody w parowniczce pozostała

biała, słona substancja – sól (ryc. 6.2). Wynika

stąd, że substancje tworzące roztwór można rozdzielić

przez odparowanie rozpuszczalnika.

Ten sposób stosuje się na skalę przemysłową przy

pozyskiwaniu soli z solanek naturalnych lub otrzymywanych

przez rozpuszczenie złóż soli kamiennej,

znajdujących się w głębi Ziemi.

Zbadajmy teraz jeszcze dokładniej zjawisko rozpuszczalności

ciał.

Doświadczenie 5

Do dwóch probówek: z wodą i naftą (lub benzyną)

wrzucamy po kawałeczku parafi ny, np. ze świeczki

(ryc. 6.3a).

Do następnych dwóch – z tymi samymi cieczami

– wkładamy nieco tłuszczu, np. smalcu.

Co zaobserwowaliśmy?

Ryc. 6.3

Badanie rozpuszczalności różnych ciał

Ryc. 6.2

Po odparowaniu wody na dnie naczynia

pozostała sól

a

b

przed doświadczeniem

po doświadczeniu

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin