Wykład 1 25.02.2008r.
Systematyka przemysłu owocowo – warzywnego
Przetwórstwo owoców i warzyw jest działem produkcji żywnościowej związanym z przetwarzaniem owoców i warzyw.
Przetwórstwo owocowo - warzywne wyróżnia się:
· Sezonowość występowania surowca
· Koniecznością przetworzenia dużych ilości nietrwałego surowca w krótkim czasie
· Różnorodnością gatunkową i odmianową surowca
· Wielokierunkowością przetwórstwa (np. zamrażanie, suszenie, kiszenie, konserwowanie w puszkach, zagęszczanie itp.)
· Szerokim asortymentem produktów finalnych
Zadaniem przetwórstwa owoców i warzyw jest:
· Zabezpieczenie przed zepsuciem nietrwałego surowca
· Zapewnienie spożycia różnych asortymentów ubocznych owoców i warzyw
· Zagospodarowanie produktów ubocznych owoców i warzyw
Rozwój przetwórstwa owocowo – warzywnego jest ściśle związany z tzw. bazą surowcową, a więc z rozmiarem, jakością, lokalizacją i opłacalnością upraw ogrodniczych.
W Polsce dominuje produkcja takich gatunków owoców jak głównie jabłka, a w mniejszym stopniu truskawek, porzeczek, wiśni, śliwek i pozostałych gatunków.
Z warzyw gruntowych dominują zbiory kapusty, cebuli, marchwi, buraków.
Z warzyw spod osłon pomidory i ogórki.
Zbiory owoców w 2005r. (tys. ton) dane GUS
Ogółem
2984
Jabłka
2150
Gruszki
65
Śliwki
101
Wiśnie
144
Czereśnie
39
Truskawki
171
Maliny
53
Porzeczki
181
Agrest
18*
* trudny do zbierania, kolce
Warzywa gruntowe
Kapusta
1327
Cebula
688
Marchew
912
Buraki
350
Ogórki
254
Pomidory
210
Kalafior
187
Produkty owocowe i warzywne:
· Konserwy
· Przetwory
Konserwy – produkty otrzymane przez konserwowanie właściwe. W konserwach surowiec zostaje utrwalony w postaci prawie niezmienionej lub tylko niewiele zmienionej, zachowując (przynajmniej częściowo), kształt, barwę, smak i zapach owocu lub warzywa pierwotnego.
Konserwami są mrożonki, kompoty, marynaty, konserwy sterylizowane, susze.
Przetwory – produkty otrzymane przez konserwowanie przetwórcze. Od konserw właściwych przetwory różnią się większą zmianą pierwotnej postaci surowców.
Przetworami są np. przeciery, dżemy, marmolady, soki.
Podział produktów stosowanych w przemyśle owocowo – warzywnym:
· Półprzetwory: pulpy, przecier owocowe, moszcze (soki surowe), wytłoki jabłkowe surowce, warzywa …
· Konserwy owocowe: kompoty, owoce pasteryzowane
· Konserwy warzywne: groszek, fasola, kukurydza, pomidory konserwowe, konserwy z warzyw liściowych
· Susze: owoce i warzywa suszone
· Marynaty
· Warzywa kwaszone
· Mrożonki
· Przetwory owocowe słodzone: soki owocowe słodzone (syropy), galaretki, dżemy, marmolady, powidła, owoce wysycane cukrem
· Soki pitne: owocowe i warzywne
· Soki zagęszczone
· Koncentraty warzywne
· Nektary i kremogeny
· Kondensaty aromatów
· Sosy i pasty
Przydatność przerobowa owoców i warzyw
Owocem w pojęciu sadowniczym nazywa się część jadalną rośliny trwałej (kilku – lub wieloletniej), wytworzoną przez zalążnie i inne elementy z nią związane.
Warzywem w pojęciu użytkowym są także części roślin jednorocznych i dwuletnich jak liście, łodygi, pąki, kwiatowe, korzenie, cebule, bulwy lub owoce które w stanie świeżym lub po niewielkiej obróbce mogą służyć jako pokarm dla człowieka.
Podział owoców pod względem praktyczno – użytkowym:
· Pestkowe – wiśnie, czereśnie, śliwki, morele, brzoskwinie,
· Ziarnkowe – jabłka, gruszki,
· Jagodowe - winogrona, porzeczki, agrest, jagody czarne, borówki, truskawki, jeżyny, maliny i poziomki,
· Łupinowe – orzechy
· Południowe – cytryny, pomarańcze, ananasy, figi daktyle, oliwki,
Podział warzyw pod względem praktyczno – użytkowym:
· Kapustne – kapusta głowiasta biała, włoska, czerwona, brokuły, kalafiory, kalarepa, kapusta brukselska
· Korzeniowe – buraki ćwikłowe, marchew, pietruszka, seler
· Cebulowe – cebula, czosnek, pory
· Dyniowate – dynia, ogórek, melon, kawon, cukinia
· Strączkowe – groch, fasola, soja, bób, soczewica
· Liściowe – szpinak, sałata, cykoria
· Psiankowate - pomidor, papryka, bakłażan
· Inne – kukurydza
Wymagania stawiane surowcom owocowo- warzywnym:
· Foremny kształt, ułatwiający obróbkę mechaniczną (czyszczenie, obieranie, krajanie)
· Gładka, równa powierzchnia, ułatwiająca proces czyszczenia i obierania
· Delikatna skórka, zmniejszająca ilość odpadu w przerobie
· Niewielka pestka (śliwki), drobne komory z wypełnionymi gniazdami nasiennymi (np. ogórki)
· Mała ilość części włóknistych i zdrewniałych (np. fasola szparagowa, kalarepa) lub części skamieniałych (np. gruszki)
· Wysoki stopień wyrównywania pod względem kształtu i wielkości w obrębie danej odmiany co ułatwia np. mechaniczne napełnianie
· Duża równomierność dojrzewania co jest szczególnie istotne przy groszku, fasoli, porzeczkach itp.
· Struktura i konsystencja odpowiednia dla danego kierunku przerobu
Wymagania o charakterze bardziej ogrodniczym:
· Wysokość plonu ogólnego
· Wysokość plonu przemysłowego w pionie ogólnym
· Przydatność do mechanicznego lub półmechanicznego zbioru
· Wierność plonowania
· Odporność na choroby i szkodniki oraz na niesprzyjające warunki wzrostu ( susze, mrozy itp.)
Gatunek jest to jednostka systematyczna obejmująca osobniki o wspólnych istotnych cechach botanicznych dziedziczonych w sposób trwały.
Gatunkami są:
Grusze, jabłonie, agrest, ziemniaki, ogórki itp.
W obrębie gatunku istnieją dość duże podobieństwa odnośnie szeregu cech takich jak:
· Barwa
· Smak
· Zapach
· Skład chemiczny itp.
Odmiana jest jednostką systematyczną w obrębie gatunku.
Owoce czy też warzywa jednej odmiany są do siebie bardzo podobne pod względem cech zewnętrznych i użytkowych. Przykładem odmian np. gatunku jabłoni będą: Antonówka, Boskop, Landsberska itp.
W obrębie gatunku mamy zwykle bardzo duża ilość odmian, ciągle powstają nowe o cechach doskonalszych – które decydują o ich przydatności.
Znajomość odmian poszczególnych gatunków owoców i warzyw ma bardzo duże znaczenie przy klasyfikacji surowca przyjmowanego do zakładu przetwórczego.
Warunki decydujące o przydatności owoców lub warzyw jako surowców;
·...
paulina_bono