Owoce i warzywa - wykłady (wersja 2).doc

(730 KB) Pobierz
Mistrzowie Polski w łucznictwie:

Wykład 1                                                                    25.02.2008r.

 

Systematyka przemysłu owocowo warzywnego

 

Przetwórstwo owoców i warzyw jest działem produkcji żywnościowej związanym z przetwarzaniem owoców i warzyw.

 

Przetwórstwo owocowo -  warzywne wyróżnia się:

·         Sezonowość występowania surowca

·         Koniecznością przetworzenia dużych ilości nietrwałego surowca w krótkim czasie

·         Różnorodnością gatunkową i odmianową surowca

·         Wielokierunkowością przetwórstwa (np. zamrażanie, suszenie, kiszenie, konserwowanie w puszkach, zagęszczanie itp.)

·         Szerokim asortymentem produktów finalnych

 

 

Zadaniem przetwórstwa owoców i warzyw jest:

 

·         Zabezpieczenie przed zepsuciem nietrwałego surowca

·         Zapewnienie spożycia różnych asortymentów ubocznych owoców i warzyw

·         Zagospodarowanie produktów ubocznych owoców i warzyw

 

Rozwój przetwórstwa owocowo – warzywnego jest ściśle związany z tzw. bazą surowcową, a więc z rozmiarem, jakością, lokalizacją i opłacalnością upraw ogrodniczych.

 

W Polsce dominuje produkcja takich gatunków owoców jak głównie jabłka, a w mniejszym stopniu truskawek, porzeczek, wiśni, śliwek i pozostałych gatunków.

 

Z warzyw gruntowych dominują zbiory kapusty, cebuli, marchwi, buraków.

 

Z warzyw spod osłon pomidory i ogórki.

 

Zbiory owoców  w 2005r. (tys. ton) dane GUS

Ogółem

2984

Jabłka

2150

Gruszki

65

Śliwki

101

Wiśnie

144

Czereśnie

39

Truskawki

171

Maliny

53

Porzeczki

181

Agrest

18*

 

* trudny do zbierania, kolce

 

 

 

 

Warzywa gruntowe

Kapusta

1327

Cebula

688

Marchew

912

Buraki

350

Ogórki

254

Pomidory

210

Kalafior

187

 

 

Produkty owocowe i warzywne:

·         Konserwy

·         Przetwory

 

Konserwy – produkty otrzymane przez konserwowanie właściwe. W konserwach surowiec zostaje utrwalony w postaci prawie niezmienionej lub tylko niewiele zmienionej, zachowując (przynajmniej częściowo), kształt, barwę, smak i zapach owocu lub warzywa pierwotnego.

 

Konserwami są mrożonki, kompoty, marynaty, konserwy sterylizowane, susze.

 

Przetwory produkty otrzymane przez konserwowanie przetwórcze. Od konserw właściwych przetwory różnią się większą zmianą pierwotnej postaci surowców.

 

Przetworami są np. przeciery, dżemy, marmolady, soki.

 

Podział produktów stosowanych w przemyśle owocowo – warzywnym:

·         Półprzetwory: pulpy, przecier owocowe, moszcze (soki surowe), wytłoki jabłkowe surowce, warzywa …

·         Konserwy owocowe: kompoty, owoce pasteryzowane

·         Konserwy warzywne: groszek, fasola, kukurydza, pomidory konserwowe, konserwy z warzyw liściowych

·         Susze: owoce i warzywa suszone

·         Marynaty

·         Warzywa kwaszone

·         Mrożonki

·         Przetwory owocowe słodzone: soki owocowe słodzone (syropy), galaretki, dżemy, marmolady, powidła, owoce wysycane cukrem

·         Soki pitne: owocowe i warzywne

·         Soki zagęszczone

·         Koncentraty warzywne

·         Nektary i kremogeny

·         Kondensaty aromatów

·         Sosy i pasty

 

Przydatność przerobowa owoców i warzyw

 

Owocem w pojęciu sadowniczym nazywa się część jadalną rośliny trwałej (kilku – lub wieloletniej), wytworzoną przez zalążnie i inne elementy z nią związane.

 

Warzywem w pojęciu użytkowym są także części roślin jednorocznych i dwuletnich jak liście, łodygi, pąki, kwiatowe, korzenie, cebule, bulwy lub owoce które w stanie świeżym lub po niewielkiej obróbce mogą służyć jako pokarm dla człowieka.

 

Podział owoców pod względem praktyczno – użytkowym:

·         Pestkowe – wiśnie, czereśnie, śliwki, morele, brzoskwinie,

·         Ziarnkowe – jabłka, gruszki,

·         Jagodowe -  winogrona, porzeczki, agrest, jagody czarne, borówki, truskawki, jeżyny, maliny i poziomki,

·         Łupinowe – orzechy

·         Południowe – cytryny, pomarańcze, ananasy, figi daktyle, oliwki,

 

 

Podział warzyw pod względem praktyczno – użytkowym:

·         Kapustne – kapusta głowiasta biała, włoska, czerwona, brokuły, kalafiory, kalarepa, kapusta brukselska

·         Korzeniowe – buraki ćwikłowe, marchew, pietruszka, seler

·         Cebulowe – cebula, czosnek, pory

·         Dyniowate – dynia, ogórek, melon, kawon, cukinia

·         Strączkowe – groch, fasola, soja, bób, soczewica

·         Liściowe – szpinak, sałata, cykoria

·         Psiankowate -  pomidor, papryka, bakłażan

·         Inne – kukurydza

 

Wymagania stawiane surowcom owocowo- warzywnym:

·         Foremny kształt, ułatwiający obróbkę mechaniczną (czyszczenie, obieranie, krajanie)

·         Gładka, równa powierzchnia, ułatwiająca proces czyszczenia i obierania

·         Delikatna skórka, zmniejszająca ilość odpadu w przerobie

·         Niewielka pestka (śliwki), drobne komory z wypełnionymi gniazdami nasiennymi (np. ogórki)

·         Mała ilość części włóknistych i zdrewniałych (np. fasola szparagowa, kalarepa) lub części skamieniałych (np. gruszki)

·         Wysoki stopień wyrównywania pod względem kształtu i wielkości w obrębie danej odmiany co ułatwia np. mechaniczne napełnianie

·         Duża równomierność dojrzewania co jest szczególnie istotne przy groszku, fasoli, porzeczkach itp.

·         Struktura i konsystencja odpowiednia dla danego kierunku przerobu

 

 

Wymagania o charakterze bardziej ogrodniczym:

·         Wysokość plonu ogólnego

·         Wysokość plonu przemysłowego w pionie ogólnym

·         Przydatność do mechanicznego lub półmechanicznego zbioru

·         Wierność plonowania

·         Odporność na choroby i szkodniki oraz na niesprzyjające warunki wzrostu ( susze, mrozy itp.)

 

Gatunek jest to jednostka systematyczna obejmująca osobniki o wspólnych istotnych cechach botanicznych dziedziczonych w sposób trwały.

Gatunkami są:

Grusze, jabłonie, agrest, ziemniaki, ogórki itp.

W obrębie gatunku istnieją dość duże podobieństwa odnośnie szeregu cech takich jak:

·         Barwa

·         Smak

·         Zapach

·         Skład chemiczny itp.

 

Odmiana jest jednostką systematyczną w obrębie gatunku.

Owoce czy też warzywa jednej odmiany są do siebie bardzo podobne pod względem cech zewnętrznych i użytkowych. Przykładem odmian  np. gatunku jabłoni będą: Antonówka, Boskop, Landsberska itp.

 

W obrębie gatunku mamy zwykle bardzo duża ilość odmian, ciągle powstają nowe o cechach doskonalszych – które decydują o ich przydatności.

 

Znajomość odmian poszczególnych gatunków owoców i warzyw ma bardzo duże znaczenie przy klasyfikacji surowca przyjmowanego do zakładu przetwórczego.

 

Warunki decydujące o przydatności owoców lub warzyw jako surowców;

·...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin