toxy kolokwium 1.docx

(12 KB) Pobierz

1.       Wymień metody wyznaczania LD50 i opisz dokładnie jedną z nich.
2. Opisz objawy zatrucia kwasem szczawiowym.
3. Opisz występowanie goitrogenów w żywności.
1. Wyjaśnić pojęcia LD50, dawka graniczna, ADI i praktyczne zastosowanie tych dawek.
2. Opisać metabolizm kwasu szczawiowego.
3. Scharakteryzować w punktach glikozydy cyjanogenne.

1co to ADI jak sie je wyznacza i jakie ma praktyczne zastosowanie. 2 kwas szczawiowy w zywności 3 opisac wolotwócze działamie goitrogenów i przykłady

 

TOKSYKI 1

1. Wyjaśnij pojęcie dawki LD50. Jak się ją wyznacza? (podobno chodziło o ogólne zasady wyznaczania tej dawki: zwierzęta, warunki, etc.)
3. W jakich przypadkach może wystąpić HIPEROKSALURIA? Jakie są jej objawy i skutki?
4. Mechanizmy goitronnego działania różnych związków chemicznych i przykłady tych związków.

1. etapy oznaczania toksyczności substancji i omówić jeden z nich ( lipa...)
2. na czym polega działanie antyodżywcze i toksyczne kwasu szczawiowego
3. scharakteryzować jony SCN(-)

2. co to jest LD50 i jakimi metodami się je wylicza?
4. dlaczego nalezy przeciwdziałać antyodżywczemu działaniu kwasu szczawiowego i jakimi sposobami?
5. co to są hemaglutyniny i polifenole?

1.podaj i opisz klasy toksycznosci
2.co to tiooksazolidyny
3.szczawiany w żywności


3) charakterystyka polifenoli i hemaglutynin
4)podzial prod spoz. w zwiazku ze stosunkiem (COOH)2: Ca
5)def ADI ,jak sie to oblicza i praktyczne zastosowanie

1. Badanie toksyczności ostrej (warunki, zwierzęta, dawki)
2. Metabolizm kw. szczawiowego w organizmie. Jak zmniejszyć szkodliwe działanie szczawianów.
3. Jakie znasz zwiazki wolotworcze, w jakich produktach wystepują. Jak je dezaktywować.

1. Dawka ADI i jak sie ja oblicza.
3. Jak można zapobiegać antyodżywczemu działaniu goitrogenów. Wymienić goitrogeny w żywności.
4. Zasada metody oznaczania szczawianów.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin