Sztuka mięsa z sosem chrzanowym lub szczypiorkowym.rtf

(8 KB) Pobierz
Sztuka miêsa z sosem chrzanowym lub szczypiorkowym

Sztuka mięsa z sosem chrzanowym lub szczypiorkowym

 

Składniki na 4 porcje:

1 kg wołowiny (polędwicy lub krzyżowej)

po 2 marchewki i pory

pietruszka

mały seler

cebula

parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego

l

sos chrzanowy z migdałami:

pół litra mleka

4 dag migdałów

1/4 l Rosołu wołowego WINIARY

8 dag masła

2 łki starego chrzanu

łka startej cebuli

6 dag mąki

l

biały pieprz

sos szczypiorkowy:

2 kajzerki

3/4 szklanki mleka

2 ugotowane na twardo żółtka

4 łki szczypiorku

3 łki śmietany

3 łki oleju

po pół łeczki soli i cukru

łka octu winnego

 

Mięso gotuj z przyprawami 90 minut, potem szumuj. Następnie dodaj obrane warzywa, przyprawy, przypieczoną cebulę i gotuj przez następne 30 minut.

 

Przygotuj sos chrzanowy z migdałami. Migdały zmiel. Z 6 dag masła, mąki i cebuli zrób jasną zasmaż. Rozprowadź zimnym mlekiem i mieszając gotuj około 20 minut. Teraz do rosołu wołowego dodaj chrzan, wszystko zagotuj, po czym dołóż masło. Dodaj zasmaż, migdały, sól i pieprz.

 

Przygotuj sos szczypiorkowy. Kajzerki namocz w mleku, potem odciśnij, przetrzyj przez sito i zetrzyj z żółtkami. Dodaj śmietanę, ocet i olej, przypraw do smaku. Wymieszaj ze szczypiorkiem.

 

Ugotowane mięso pokrój na plastry i obłóż jarzynami. Sosy podawaj oddzielnie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin