Wołowina w sosie warzywnym.rtf

(8 KB) Pobierz
Wo³owina w sosie warzywnym

Wołowina w sosie warzywnym

 

Składniki na 4 porcje:

czek włoszczyzny

2 szklanki białego wytrawnego wina

200 ml octu

liść laurowy

łka igiełek suszonego rozmarynu

6 ziarenek czarnego pieprzu

6 jagód jałowca

1 kg wołowiny

l

pieprz

cukier

3 łki oleju

cytryna

2 kromki razowego chleba (10 dag)

1 kg kalarepki

czek dymki

2 łki masła lub margaryny

 

Przygotuj marynatę: włoszczyznę oczyść, umyj i pokrój w drobną kostkę. Włóż do garnka, zalej białym winem oraz octem. Wrzuć liść laurowy, rozmaryn, ziarenka pieprzu i jagody jałowca, całość zagotuj, po czym przestudź. Wołowinę umyj, włóż do marynaty na 24 godziny. W czasie marynowania mięso często odwracaj.

 

Po dobie wołowinę wyjmij z zalewy i osusz. Natrzyj ją solą i pieprzem, potem podsmaż w brytfance na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Podlej marynatą i zagotuj. Teraz przykryj, duś na średnim ogniu przez półtorej godziny - 15 minut przed końcem duszenia włóż do brytfanki drobno pokruszony razowy chleb.

 

Kalarepkę obierz, pokrój na cząstki. Dymkę oczyść, umyj i pokrój na kawałki. Włóż warzywa do osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru i gotuj 10 minut. Potem osącz i krótko podsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu.

 

Wołowinę wyjmij z brytfanki, sos z włoszczyzną przełóż do garnka, zmiksuj. Dopełnij wrzątkiem do objętości pół litra i zagotuj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Mięso pokrój w cienkie plastry, przełóż z jarzynką na podgrzany półmisek. Polej sosem i udekoruj krążkami cytryny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin