Piersi murzynki!
Składniki na ciasto makowe:
· 1 szkl maku
· 6 białek
· 1 szkl cukru
· 1 szkl mąki
· 1 margaryna
· 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 łyżki kokosu
Składniki na masę:
· 1 kostka masła
· 2 żółtka
· 20 dkg cukru
· 1 cukier waniliowy
· 1 szkl mleka
· 4 dkg budyniu śmietankowego
· 1 kieliszek spirytusu
· sok z jednej cytryny
Dekoracja:
· 2 op. okrągłych biszkoptów
· 1 mleczna czekolada
· rodzynki
Składniki na poncz:
· 1/2 szkl przegotowanej wody
· 1 łyżka cukru
· 2 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie ciasta: Suchy mak, kokos, cukier, mąkę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy w naczyniu, a następnie cienkim strumieniem wlewamy roztopioną margarynę o temperaturze pokojowej. Wszystko razem dokładnie ucieramy mikserem na jednolitą masę. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy do utartej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na formę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem. Pieczemy w temp. 200 st. C do chwili, gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy. Po lekkim ostudzeniu okrawamy brzegi ciasta nożem i wykładamy je na deseczkę - zdejmujemy papier.
Przygotowanie masy:Odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Resztę mleka gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią, wlewamy gorące mleko i rozpuszczony budyń. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do chwili, gdy krem zgęstnieje - odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy mikserem na puch. Nadal ucierając dodajemy po trochę zimnego kremu. Pod koniec ucierania dodajemy na przemian spirytus, sok z cytryny i kawę rozpuszczalna [ 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w łyżce wody]. Gotowa masa musi być puszysta, miękka, powinna też mieć “zdecydowany” smak.
Przygotowanie ponczuW gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, a po ostudzeniu dodajemy spirytus, sok z cytryny. Ciasto lekko nakrapiamy ponczem.
Przekładanie ciasta:Krok 1. Na ciasto nakładamy równomiernie masę.
Krok 2. Każdy biszkopt również pon czujemy. [każdy biszkopt maczamy w ponczu], układamy na wierzchu ciasta jeden obok drugiego, lekko wciskamy w krem.
Krok 3. 10 dag margaryny rozpuszczamy na delikatnym ogniu, dodajemy pokruszoną czekoladę - dobrze wymieszać na jednolitą masę, następnie dodać 1 łyżkę ciemnego kakao, nadal kontynuować mieszanie, aż czekolada będzie miała gładką konsystencję. Każdy biszkopt smarujemy polewą przy pomocy małego pędzelka, na wierzchu układamy pionowo 1 rodzynkę.
Krok 5. A tak w pełnej okazałości prezentują się Piersi murzynki. Przepyszne ciasto. Polecam szczególnie na niedzielne słoneczne popołudnie delektowanie się tym przepysznym ciastem razem z przyjaciółmi w ogrodzie.
kasiasan