Piersi murzynki!.doc

(89 KB) Pobierz
Chrumchadełko

 

Piersi murzynki!

 


Składniki na ciasto makowe:

·         1 szkl maku

·         6 białek

·         1 szkl cukru

·         1 szkl mąki

·         1 margaryna

·         1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         2 łyżki kokosu


Składniki na masę:

·         1 kostka masła

·         2 żółtka

·         20 dkg cukru

·         1 cukier waniliowy

·         1 szkl mleka

·         4 dkg budyniu śmietankowego

·         1 kieliszek spirytusu

·         sok z jednej cytryny

Dekoracja:

·         2 op. okrągłych biszkoptów

·         1 mleczna czekolada

·         rodzynki

Składniki na poncz:

·         1/2 szkl przegotowanej wody

·         1 kieliszek spirytusu

·         1 łyżka cukru

·         2 łyżeczki soku z cytryny.


 

 

Przygotowanie ciasta:
Suchy mak, kokos, cukier, mąkę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy w naczyniu, a następnie cienkim strumieniem wlewamy roztopioną margarynę o temperaturze pokojowej. Wszystko razem dokładnie ucieramy mikserem na jednolitą masę. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy do utartej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na formę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem. Pieczemy w temp. 200 st. C do chwili, gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy. Po lekkim ostudzeniu okrawamy brzegi ciasta nożem i wykładamy je na deseczkę - zdejmujemy papier.

Przygotowanie masy:
Odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Resztę mleka gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią, wlewamy gorące mleko i rozpuszczony budyń. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do chwili, gdy krem zgęstnieje - odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy mikserem na puch. Nadal ucierając dodajemy po trochę zimnego kremu. Pod koniec ucierania dodajemy na przemian spirytus, sok z cytryny i kawę rozpuszczalna [ 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w łyżce wody]. Gotowa masa musi być puszysta, miękka, powinna też mieć “zdecydowany” smak.

 

Przygotowanie ponczu
W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, a po ostudzeniu dodajemy spirytus, sok z cytryny. Ciasto lekko nakrapiamy ponczem.

Przekładanie ciasta:
Krok 1. Na ciasto nakładamy równomiernie masę.

Krok 2. Każdy biszkopt również pon czujemy. [każdy biszkopt maczamy w ponczu], układamy na wierzchu ciasta jeden obok drugiego, lekko wciskamy w krem.

Krok 3. 10 dag margaryny rozpuszczamy na delikatnym ogniu, dodajemy pokruszoną czekoladę - dobrze wymieszać na jednolitą masę, następnie dodać 1 łyżkę ciemnego kakao, nadal kontynuować mieszanie, aż czekolada będzie miała gładką konsystencję. Każdy biszkopt smarujemy polewą przy pomocy małego pędzelka, na wierzchu układamy pionowo 1 rodzynkę.

Krok 5. A tak w pełnej okazałości prezentują się Piersi murzynki. Przepyszne ciasto. Polecam szczególnie na niedzielne słoneczne popołudnie delektowanie się tym przepysznym ciastem razem z przyjaciółmi w ogrodzie.


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin