Dieta rozdzielna, Ursula Summ, cz 5.pdf

(6038 KB) Pobierz
240635959 UNPDF
, l
159
Galaretka z maślanki waniliowej z morelami
. błko z orzechami i twarożkiem
Pieczone Ja
cynamonowym
lOg niesiarkowanych suszonych
moreli
112laski wanilii
200 g maślanki
3 listki białej żelatyny
3ŁS płynnego miodu
l ŁS nektaru śliwkowego
%!; dla dwóch osób
\t czas przygotowania:
ok. 40 minut
® czas pęcznienia: ok. 6 godzin
$ czas chłodzenia: ok. 3 godzin
® l porcja - ok. 310 kcal
2słodkie, kruche jabłka
l pelnoziarnisty herbatnik
1ŁS rodzynek
.l ŁS posiekanych migdał~w
1 ŁS posiekanych orzechow
laskovvych
l ŁS ply,~nego miodu
200 g twarożku (20 % tłuszczu)
, 4 ŁS maślanki lub wody
. 3 ŁS fruktozy
1 płaska ŁH cynamonu
@ dla dwóch osób
@ czas przygotowania:
ok. 1 godziny
%t l porcja - ok. 450 kcal
l. Morele pokroić w bardzo drobną kostkę i włożyć do miseczki. Zalać
150 mi wody i odstawić na 6 godzin, aż namiękną.
2. Laskę wanilii nadkroić wzdłuż i wyjąć czarny miąższ ostrym nożem.
Dodać razem z maślanką do miodu i dokladnie wymieszać.
3. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić na
10 minut, aż spęcznieje. Odlać wodę, zostawiając odrobinę, i pod-
grzewać ostrożnie żelatynę w garnku, aż się rozpuści.
4. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z maślanką. Całość przelać przez
drobne sitko do dwóch szklanych pucharków. Odstawić na co naj-
mniej 3 godziny do lodówki.
5. W małym garnku podgrzać przed podaniem morele razem z wodą po
żelatynie i nektarem gruszkowym.
6. Oba pucharki z galaretką na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie. Wy-
łożyć galaretki na talerzyki deserowe, tak aby galaretka znajdowała
się na środku talerzyka. Oblać sosem morelowym.
1. Jabłka umyć i wytrzeć do sucha. sunąc g
U 'niazda nasienne. Piekarnik
2. Herbatlllk ~etrzec do naczy . ć la obu 'abłek i lekko przycisnąć.
i orzechaml. Mleszankę nało;'l'" ł ~ ć na nich jabłka. Do jabłek
3. Przyciąć dwa kwadraty z alufo 11 l po ozy
nałoży~ po 1/2 .Ł~ miodu.,
podgrza~ do 200:C.
nia i w mieszać z rodzynkami, migdałami
4 Alufohę ostrozllle zawmąc, w
'łożyć owoce do żaroodpornej formy
.
k ik na środkowy poziom.
i wsunąc do ple .arm ~. inut W t m czasie wymiesz ac
5. Jabłka piec w ple~arlllku ~~ze~ 3~u: wod~. K.r~m przyprawić frukto-
w miseczce twarozek z mas an ą. . . błkami na dwóch ta-
zą i cynamonem i ułożyć razem z pleczonyml Ja
lerzach.
r
r
240635959.002.png
160
WYKWll\TNE PRZEPISY - ORYGINAL\E po.'fnSLY
161
Tarta śliwkowa na ciepło z orzechami włoskimi
i syropem klonowym
A
Ryż z twarożkiem, gruszkami i daktylami
Na ciasto:
10niesiarkowanych suszonych
śliwek bezpestek
300gpełnoziarnistej mąki z orkiszu
175 g miękkiego masła
l żółtko
3ŁSmiodu
1/4 ŁH solijodowanej
trochę masła doformy
e 12 kawałków
,t; czas przygotowania:
ok. l 1/4 godziny
Q~ czas pęcznienia: ok. 6 godzin
~ l kawałek - ok. 300 kcal
75 g niesiarkowanych suchych
gruszek
4suszone daktyle (bezpestek)
125 g pełnoziarnistego,
okrągłego ryżu
:250 g twarożku (20% tłuszczu)
:l ŁS nektaru śliwkowego
~szczypta mielonych goździków
i szczypta solijodowanej
dla dwóch osób
{iJ czas przygotowania:
ok. 45 minut
czas pęcznienia: ok. 6 godzin
t.t l porcja - 510 kcal
: I
Jeśli lubicie cynamon lub imbir,
. możecie wzbogacić smak tarty,
; używając jednej z tych przypraw.
i Dodajcie 1/2 ŁH cynamonu lub
i 1/4 ŁH imbiru do śmietany. Poza
i tym resztę przyrządza się
~ tak samo.
Na wierzch:
150 g twarożku (20% tłuszczu)
100 g kwaśnej śmietany
(10 % tłuszczu)
2 żółtka
3 ŁS syropu klonowego
3ŁSposiekanych orzechówwłoskich
l. Suszone gruszki i daktyle pokroić na cienkie paski i zalać w misce
150 ml wody. Zostawić pod przykryciem na 6 godzin, żeby spęczniały.
2. Ryż zalać wodą i również odstawić na 6 godzin. Potem przecedzić
przez sito i odsączyć.
3. Owoce odsączyć i zebrać kapiącą wodę. Wlać ją do naczynia z miar-
ką i dopełnić wodą do 300 mI.
4. Zagotować ze szczyptą soli w garnku, dodać ryż i ponownie zagoto-
wać. Całość gotować pod przykryciem na małym gazie jeszcze przez
25 minut.
5. Kiedy tylko ryż jest gotowy, resztę wody odparować w garnku bez
pokrywki. Jeśli ryż trzeba gotować dłużej niż 25 minut, dodać jeszcze
trochę wody.
6. Ryż zdjąć z gazu, jak tylko całkowicie wyparuje woda. Przełożyć do
szerokiego naczynia i ostudzić.
7. W tym czasie wymieszać twarożek, nektar gruszkowy i zmielone
goździki na gładką masę. Tę mieszankę dodać do ostudzonego ryżu.
Nałożyć deser do dwóch pucharków i podawać.
l. Śliwki pokroić na kawałeczki, włożyć do małej miseczki i zalać
150 ml wo~y. Zost~wić pod przykryciem na 6 godzin, aż spęcznieją.
2. W.tym czasre z mąki, masła, żółtka, miodu i soli zagnieść kruche ciasto.
3. CIasto rozwałkować w formie koła i wyłożyć nim dno i boki okrągłej
formy na tartę (przekrój 24 cm). Nakłuć kilkakrotnie widelcem ciasto
na dnie formy i odstawić na godzinę do lodówki.
4. Wyjąć śliwki z wody. Podgrzać piekarnik do 200 a C.
5. ?,,:,oce uło.ż!,ć na. cieście. Wymieszać w miseczce twarożek, kwaśną
smietanę, zołtka I syrop klonowy. Masę równomiernie rozsmarować
na śliwkach. Posypać orzechami włoskimi.
6. Całość piec na środkowym poziomie piekarnika przez 45 minut.
7. Tartę nieco ostudzić i ostrożnie wyjąć z formy.Pokroić bardzo ostrym nożem
na 12kawałków ipodawać jeszcze ciepłą (na zimno tartajest również pyszna).
240635959.003.png
l62
163
Krem bananowy
Mus malinowy
i 1 banan
i 75 g twarożku (20% tłuszczu)
i 1 ŁS soku z oliwnika
j 1 ŁH nektaru jabłkowego
dla dwóch osób
f1i czas przygotowania:
ok. 10 minut
iJfJ 1 porcja - ok. 130 kcal
i 250 g świeżych malin
: 4 listki jasnej żelatyny
:80 g słodkiej śmietany
i 2 świeże żółtka
: 6 ŁSfruktozy
:80 g gęstej, bitej śmietany
~6 listków mięty
\'l'i dla dwóch osób
~ czas przygotowania:
ok. 15 minut
i9 czas chłodzenia:
ok. 1,5 godziny
1% 1 porcja - ok. 310 kcal
Banan rozgnieść widelcem i wymieszać z twarożkiem i oliwnikiem. Po-
słodzić nektarem jabłkowym. Nałożyć krem bananowy do pucharków
i podawać na zimno.
Maślanka z czarnymi jagodami i wanilią
1. Maliny przebrać, umyć, kilka ładnych malin odłożyć, z reszty ~robi~
puree i przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć na 5 minut w zimnej
wodzie. .
2. Rzadką śmietanę roztrzepać ze 120 rnl wody w metalowym naczyruu.
Zmiksować z żółtkami i fruktozą.
3. Całość tak długo ubijać trzepaczką w kąpieli wodnej na średnim ~a-
zie, aż powstanie dość sztywna masa. Krem ostudzić i powoli wymie-
szać z puree malinowym. ...
4. Żelatynę starannie odcisnąć, rozpuścić w kąPl~h w0?n~j ~a ~ałym
ogniu i stopniowo dodawać do musu. Potem zaclągn~c blt~ sml.e~al.lą.
5. Mus wlać do dwóch salaterek i przybrać pozostałymi malinami l list-
kami mięty.
50 g czarnych jagód (ŚWieżych
lub mrożonych)
1/2 laski wanilii
125 g maślanki
40 g kwaśnej śmietany
1ŁSfruktozy
2 listki melisy cytrynowej
dla jednej osoby
0l czas przygotowania:
ok. 5 minut
€:t 1 porcja - ok. 200 kcal
1. Jagody umyć i przebrać lub rozmrozić. Laskę wanilii nadciąć wzdłuż
i wyskrobać miąższ. Maślankę wymieszać z kwaśną śmietaną, wani-
lią i fruktozą.
2. Połowę maślanki wlać do szklanego pucharka. Ułożyć na wierzchu
jagody i polać resztą maślanki. Przybrać deser melisą cytrynową.
Sorbet z kiwi i śmietany
~~
2 kiwi
40 g słodkiej śmietany
1ŁH miodu akacjowego
kilka świeżych listków mięty
@ dla jednej osoby
($ czas przygotowania:
ok. 15 minut
%9 czas mrożenia: ok. 2 godzin
<@ 1 porcja - ok. 134 kcal
240635959.004.png
164
165
Tort biszkoptowy ze śmietaną truskawkową
~orbet należy podawać szybko.
Swieże owoce kiwi zawierają
enzym, który wiąże białko.
Na skutek tego deser może
w krótkim czasie zgorzknieć.
Dobrze jest zanurzyć plastry kiwi
na chwilę we wrzącej wodzie.
Enzymy przestają wtedy być
aktywne.
,40 g twarożku (10 % tłuszczu)
, 2 ŁS nektaru jabłkowego
2żółtka
1 ŁS mąki sojowej
3 białka
300 g truskawek
3 ŁS nektaru jabłkowego
250 g twarożku (10% tłuszczu)
250 g słodkiej śmietany
7-10 ŁH żelfixu
@ 12 kawałków
~ czas przygotowania: 1,15 godz.
t} 1 kawałek - ok. 120 kcal
J, Kiwi obr~ć, o~oić dwa ładne plastry i odłożyć. Pozostałe o
WU?O posiekać l przetrzeć przez sitko. woce
2. S.mletanę ubić na sztywno, dodać do puree i posłodzić miodem k
ciowym. . a a-
3. Nalać do salater~i i mrozić w zamrażalniku przez 2 godzin Od
s~ do czasu zanneszac, aby nie utworzyły się kryształki lod~
cza-
1. Twarożek ubić na pianę z nektarem jabłkowym, żółtkami i dodać mą-
kę sojową. Potem ubić na sztywno białka i ostrożnie wymieszać z ma-
są twarożkową.
2. Ciasto przełożyć do dobrze natłuszczonej tortownicy o przekroju 26 cm
i piec przez 30 minut w temp. 140 do 150°C. Po ostudzeniu podważyć
ciasto, ale zostawić w formie.
3. Truskawki umyć, oczyścić i odłożyć kilka ładnych owoców. Pozosta-
łe rozgnieść widelcem i posłodzić nektarem jabłkowym.
4. Wymieszać twarożek z truskawkami. Ubić słodką śmietanę na sztyw-
no i wymieszać z masą twarożkową.
5. Na koniec dodać że1fix (gotowy żel ze sklepów ze zdrową żywno-
ścią). Rozsmarować na biszkopcie śmietanę truskawkową i przy-
brać pozostałymi truskawkami, Odstawić do lodówki. Pokroić tort
na 12 kawałków i podawać.
4. Przed podamem przybrać sorbet plastrami kiwi i listkami mięty
Talerz z jogurtem i maślanką na słodko
150 g maślanki
175 gjogurtu (3,5% tłuszczu)
2 ŁSfruktozy
1 dojrzały banan
1ŁSposiekanych, niesolonych
pestek pinii
8 listków mięty
@ dla dwóch osób
czas przygotowania:
ok. 10 minut
.ti! 1 porcja - ok. 220 kcal
1. Starannie zmiksować maślankę z jogurtem i fruktozą
2. ~;~a;:ć o:~~~g~:~~:~~~:~~ie
rozgnieść widelcem, 'ubić trzepaczką
3. Całość nałożyć do dwóch głębokich salaterek iprzybrać pistacjami imiętą.
240635959.005.png
167
Drinki i koktajle
1. Suszone owoce pokroić w drobną kostkę, zalać wodą i odstawić na
3-4 godziny, aż namiękną. . ,. ,
2. Potem wszystko włożyć do dużego dzbanka l wlac pIWO.Podawac do-
brze schłodzone.
Kokosowe marzenie JA
Napój orzeźwiaj ący
1 świeży orzech kokosowy
1 dojrzały banan
2 ŁH płynnego miodu
300 ml maślanki
.($ dla dwóch osób
~ czas przygotowania:
ok. 15 minut
~ 1 porcja - ok. 230 kcal
125 g zsiadłego mleka
1/8 lpiwa
l ŁS musu śliwkowego
l ŁHmiodu
~ dla jednej osoby
@ czas przygotowania:
ok. 10 minut
iI} 1 porcja - ok. 280 kcal
1 Resztę miąższu kokosa możecie
l zużyć do ciasta lub potraktować
1 jako małą przekąskę.
Jest bardzo orzeźwiający w upał.
Zmiksować zsiadłe mleko, piwo i mus śliwkowy na pienistą masę. Po-
tem posłodzić miodem i dobrze schłodzić.
l. W orzechu kokosowym wywiercić dwie dziurki i zebrać do szklanki
mleko. Owoc rozłupać. Kawałek obrać i drobno zetrzeć na tarce, tak
żeby otrzymać 2 ŁS wiórków kokosowych.
2. Banan obrać i pokroić na duże kawałki.
3. Zmiksować banana z miodem, maślanką i mleczkiem kokosowym.
4. Napój rozlać do dwóch szklanek i posypać wiórkami kokosowymi.
4. Grecki mix jogurtowy .i
Poncz piwny
j 150 g greckiego jogurtu
4-5 liści szczawiu
2-3 listki melisy cytrynowej
szczypta solijodmvanej
Do posypania: l ŁS świeżo
posiekanych liści szczawiu
e dla jednej osoby
<rt czas przygotowania:
ok. 5 minut
c. 1 porcja - ok. 100 kcal
50 g suszonych owoców (śliwki,
morele, rodzynki)
300 ml dobrego gatunku piwa
@) dla jednej osoby
!!II czas przygotowania:
ok. 5 minut
!!II czas namaczania: 3-4 godziny
i'll 1 porcja - ok. 240 kcal
1. Jogurt zmiksować ze świeżymi liśćmi melisy, solą jodowaną i 80 ml
wody. . . . .
2. Nalać do wysokiej szklanki i posypać posiekanymlllstkaml szczawiu.
240635959.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin