Dieta rozdzielna, Ursula Summ, cz 5.pdf
(
6038 KB
)
Pobierz
240635959 UNPDF
, l
159
Galaretka z maślanki waniliowej z morelami
. błko z orzechami
i
twarożkiem
Pieczone Ja
cynamonowym
lOg niesiarkowanych suszonych
moreli
112laski wanilii
200
g
maślanki
3 listki białej żelatyny
3ŁS płynnego miodu
l ŁS nektaru śliwkowego
%!;
dla dwóch osób
\t
czas przygotowania:
ok. 40 minut
®
czas pęcznienia: ok. 6 godzin
$
czas chłodzenia: ok. 3 godzin
®
l porcja - ok. 310 kcal
2słodkie, kruche jabłka
l pelnoziarnisty herbatnik
1ŁS
rodzynek
.l
ŁS
posiekanych migdał~w
1
ŁS
posiekanych orzechow
laskovvych
l
ŁS
ply,~nego miodu
200
g
twarożku (20
%
tłuszczu)
, 4
ŁS
maślanki lub wody
. 3
ŁS
fruktozy
1
płaska ŁH cynamonu
@
dla dwóch osób
@
czas przygotowania:
ok. 1 godziny
%t
l porcja - ok. 450 kcal
l. Morele pokroić w bardzo drobną kostkę i włożyć do miseczki. Zalać
150 mi wody
i
odstawić na 6 godzin, aż namiękną.
2. Laskę wanilii nadkroić wzdłuż i wyjąć czarny miąższ ostrym nożem.
Dodać razem z maślanką do miodu i dokladnie wymieszać.
3. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić na
10 minut, aż spęcznieje. Odlać wodę, zostawiając odrobinę, i pod-
grzewać ostrożnie żelatynę w garnku, aż się rozpuści.
4. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z maślanką. Całość przelać przez
drobne sitko do dwóch szklanych pucharków. Odstawić na co naj-
mniej 3 godziny do lodówki.
5. W małym garnku podgrzać przed podaniem morele razem z wodą po
żelatynie i nektarem gruszkowym.
6. Oba pucharki z galaretką na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie. Wy-
łożyć galaretki na talerzyki deserowe, tak aby galaretka znajdowała
się na środku talerzyka. Oblać sosem morelowym.
1. Jabłka umyć i wytrzeć do sucha. sunąc g
U
'niazda nasienne. Piekarnik
2. Herbatlllk ~etrzec do naczy . ć
la
obu 'abłek i lekko przycisnąć.
i orzechaml. Mleszankę nało;'l'"
ł ~
ć na nich jabłka. Do jabłek
3. Przyciąć dwa kwadraty z alufo
11
l po ozy
nałoży~ po
1/2
.Ł~
miodu.,
podgrza~ do 200:C.
nia
i
w mieszać z rodzynkami, migdałami
4 Alufohę ostrozllle zawmąc,
w
'łożyć owoce do żaroodpornej formy
.
k ik na środkowy poziom.
i wsunąc do ple .arm ~. inut W t m czasie wymiesz
ac
5. Jabłka piec w ple~arlllku ~~ze~ 3~u: wod~. K.r~m przyprawić frukto-
w miseczce twarozek z mas an ą. . . błkami na dwóch ta-
zą i cynamonem i ułożyć razem z pleczonyml Ja
lerzach.
•
r
r
160
WYKWll\TNE PRZEPISY - ORYGINAL\E
po.'fnSLY
161
Tarta śliwkowa na ciepło z orzechami włoskimi
i syropem klonowym
A
Ryż z twarożkiem, gruszkami i daktylami
Na ciasto:
10niesiarkowanych suszonych
śliwek bezpestek
300gpełnoziarnistej mąki z orkiszu
175 g miękkiego masła
l
żółtko
3ŁSmiodu
1/4 ŁH solijodowanej
trochę masła doformy
e
12 kawałków
,t;
czas przygotowania:
ok. l 1/4 godziny
Q~
czas pęcznienia: ok. 6 godzin
~ l kawałek - ok. 300 kcal
75
g
niesiarkowanych suchych
gruszek
4suszone daktyle (bezpestek)
125
g
pełnoziarnistego,
okrągłego ryżu
:250
g
twarożku (20% tłuszczu)
:l
ŁS nektaru śliwkowego
~szczypta mielonych goździków
i
szczypta solijodowanej
dla dwóch osób
{iJ
czas przygotowania:
ok. 45 minut
czas pęcznienia: ok. 6 godzin
t.t
l porcja - 510 kcal
: I
Jeśli lubicie cynamon lub imbir,
. możecie wzbogacić smak tarty,
; używając jednej z tych przypraw.
i
Dodajcie 1/2 ŁH cynamonu lub
i
1/4 ŁH imbiru do śmietany. Poza
i
tym resztę przyrządza się
~ tak samo.
Na wierzch:
150 g twarożku (20% tłuszczu)
100
g
kwaśnej śmietany
(10
%
tłuszczu)
2 żółtka
3 ŁS syropu klonowego
3ŁSposiekanych orzechówwłoskich
l. Suszone gruszki i daktyle pokroić na cienkie paski i zalać w misce
150 ml wody. Zostawić pod przykryciem na 6 godzin, żeby spęczniały.
2. Ryż zalać wodą i również odstawić na 6 godzin. Potem przecedzić
przez sito i odsączyć.
3. Owoce odsączyć i zebrać kapiącą wodę. Wlać ją do naczynia z miar-
ką i dopełnić wodą do 300 mI.
4. Zagotować ze szczyptą soli w garnku, dodać ryż i ponownie zagoto-
wać. Całość gotować pod przykryciem na małym gazie jeszcze przez
25 minut.
5. Kiedy tylko ryż jest gotowy, resztę wody odparować w garnku bez
pokrywki. Jeśli ryż trzeba gotować dłużej niż 25 minut, dodać jeszcze
trochę wody.
6. Ryż zdjąć z gazu, jak tylko całkowicie wyparuje woda. Przełożyć do
szerokiego naczynia i ostudzić.
7. W tym czasie wymieszać twarożek, nektar gruszkowy i zmielone
goździki na gładką masę. Tę mieszankę dodać do ostudzonego ryżu.
Nałożyć deser do dwóch pucharków
i
podawać.
l. Śliwki pokroić na kawałeczki, włożyć do małej miseczki i zalać
150 ml wo~y. Zost~wić pod przykryciem na 6 godzin, aż spęcznieją.
2. W.tym czasre z mąki, masła, żółtka, miodu i soli zagnieść kruche ciasto.
3. CIasto rozwałkować w formie koła i wyłożyć nim dno i boki okrągłej
formy na tartę (przekrój 24 cm). Nakłuć kilkakrotnie widelcem ciasto
na dnie formy i odstawić na godzinę do lodówki.
4. Wyjąć śliwki z wody. Podgrzać piekarnik do 200
a
C.
5. ?,,:,oce uło.ż!,ć na. cieście. Wymieszać w miseczce twarożek, kwaśną
smietanę, zołtka I syrop klonowy. Masę równomiernie rozsmarować
na śliwkach. Posypać orzechami włoskimi.
6. Całość piec na środkowym poziomie piekarnika przez 45 minut.
7. Tartę nieco ostudzić i ostrożnie wyjąć z formy.Pokroić bardzo ostrym nożem
na 12kawałków ipodawać jeszcze ciepłą (na zimno tartajest również pyszna).
l62
163
Krem bananowy
Mus malinowy
i
1
banan
i
75
g
twarożku (20% tłuszczu)
i
1
ŁS soku z oliwnika
j
1
ŁH nektaru jabłkowego
dla dwóch osób
f1i
czas przygotowania:
ok. 10 minut
iJfJ
1 porcja - ok. 130 kcal
i
250
g
świeżych malin
: 4
listki jasnej żelatyny
:80
g
słodkiej śmietany
i
2
świeże żółtka
: 6
ŁSfruktozy
:80
g
gęstej, bitej śmietany
~6
listków mięty
\'l'i
dla dwóch osób
~ czas przygotowania:
ok. 15 minut
i9
czas chłodzenia:
ok. 1,5 godziny
1%
1 porcja - ok. 310 kcal
Banan rozgnieść widelcem i wymieszać z twarożkiem i oliwnikiem. Po-
słodzić nektarem jabłkowym. Nałożyć krem bananowy do pucharków
i podawać na zimno.
Maślanka z czarnymi jagodami i wanilią
1. Maliny przebrać, umyć, kilka ładnych malin odłożyć, z reszty ~robi~
puree i przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć na 5 minut w zimnej
wodzie. .
2. Rzadką śmietanę roztrzepać ze 120 rnl wody w metalowym naczyruu.
Zmiksować z żółtkami i fruktozą.
3. Całość tak długo ubijać trzepaczką w kąpieli wodnej na średnim ~a-
zie, aż powstanie dość sztywna masa. Krem ostudzić i powoli wymie-
szać z puree malinowym. ...
4. Żelatynę starannie odcisnąć, rozpuścić w kąPl~h w0?n~j ~a ~ałym
ogniu i stopniowo dodawać do musu. Potem zaclągn~c blt~ sml.e~al.lą.
5. Mus wlać do dwóch salaterek i przybrać pozostałymi malinami l list-
kami mięty.
50
g
czarnych jagód (ŚWieżych
lub mrożonych)
1/2 laski wanilii
125 g
maślanki
40
g
kwaśnej śmietany
1ŁSfruktozy
2 listki melisy cytrynowej
dla jednej osoby
0l
czas przygotowania:
ok. 5 minut
€:t
1 porcja - ok. 200 kcal
1. Jagody umyć i przebrać lub rozmrozić. Laskę wanilii nadciąć wzdłuż
i wyskrobać miąższ. Maślankę wymieszać z kwaśną śmietaną, wani-
lią i fruktozą.
2. Połowę maślanki wlać do szklanego pucharka. Ułożyć na wierzchu
jagody
i
polać resztą maślanki. Przybrać deser melisą cytrynową.
Sorbet z kiwi
i
śmietany
~~
2 kiwi
40
g
słodkiej śmietany
1ŁH miodu akacjowego
kilka świeżych listków mięty
@
dla jednej osoby
($
czas przygotowania:
ok. 15 minut
%9
czas mrożenia: ok. 2 godzin
<@
1 porcja - ok. 134 kcal
164
165
Tort biszkoptowy ze śmietaną truskawkową
~orbet należy podawać szybko.
Swieże owoce kiwi zawierają
enzym, który wiąże białko.
Na skutek tego deser może
w krótkim czasie zgorzknieć.
Dobrze jest zanurzyć
plastry
kiwi
na chwilę we wrzącej wodzie.
Enzymy przestają wtedy być
aktywne.
,40
g
twarożku (10
%
tłuszczu)
, 2
ŁS nektaru jabłkowego
2żółtka
1
ŁS mąki sojowej
3 białka
300
g
truskawek
3 ŁS nektaru jabłkowego
250
g
twarożku (10% tłuszczu)
250
g
słodkiej śmietany
7-10
ŁH
żelfixu
@
12 kawałków
~ czas przygotowania: 1,15 godz.
t}
1 kawałek - ok. 120 kcal
J, Kiwi obr~ć, o~oić dwa ładne plastry i odłożyć. Pozostałe o
WU?O
posiekać l przetrzeć przez sitko. woce
2. S.mletanę ubić na sztywno, dodać do puree i posłodzić miodem k
ciowym. .
a a-
3. Nalać do salater~i i mrozić w zamrażalniku przez 2 godzin Od
s~ do czasu zanneszac, aby nie utworzyły się kryształki lod~
cza-
1. Twarożek ubić na pianę z nektarem jabłkowym, żółtkami i dodać mą-
kę sojową. Potem ubić na sztywno białka i ostrożnie wymieszać z ma-
są twarożkową.
2. Ciasto przełożyć do dobrze natłuszczonej tortownicy o przekroju 26 cm
i piec przez 30 minut w temp. 140 do 150°C. Po ostudzeniu podważyć
ciasto, ale zostawić w formie.
3. Truskawki umyć, oczyścić i odłożyć kilka ładnych owoców. Pozosta-
łe rozgnieść widelcem i posłodzić nektarem jabłkowym.
4. Wymieszać twarożek z truskawkami. Ubić słodką śmietanę na sztyw-
no i wymieszać z masą twarożkową.
5. Na koniec dodać że1fix (gotowy żel ze sklepów ze zdrową żywno-
ścią). Rozsmarować na biszkopcie śmietanę truskawkową i przy-
brać pozostałymi truskawkami, Odstawić do lodówki. Pokroić tort
na 12 kawałków i podawać.
4. Przed podamem przybrać sorbet plastrami kiwi i listkami mięty
Talerz z jogurtem i maślanką na słodko
150 g maślanki
175 gjogurtu
(3,5%
tłuszczu)
2 ŁSfruktozy
1 dojrzały banan
1ŁSposiekanych, niesolonych
pestek pinii
8 listków mięty
@
dla
dwóch osób
czas przygotowania:
ok. 10 minut
.ti!
1 porcja - ok. 220 kcal
1. Starannie zmiksować maślankę z jogurtem i fruktozą
2. ~;~a;:ć o:~~~g~:~~:~~~:~~ie
rozgnieść widelcem, 'ubić trzepaczką
3. Całość nałożyć do dwóch głębokich salaterek iprzybrać pistacjami imiętą.
167
Drinki i koktajle
1. Suszone owoce pokroić w drobną kostkę, zalać wodą i odstawić na
3-4 godziny, aż namiękną. . ,. ,
2. Potem wszystko włożyć do dużego dzbanka l wlac pIWO.Podawac do-
brze schłodzone.
Kokosowe marzenie
JA
Napój orzeźwiaj ący
1
świeży orzech kokosowy
1 dojrzały banan
2 ŁH płynnego miodu
300 ml maślanki
.($
dla dwóch osób
~ czas przygotowania:
ok. 15 minut
~ 1 porcja - ok. 230 kcal
125 g
zsiadłego mleka
1/8 lpiwa
l
ŁS musu śliwkowego
l
ŁHmiodu
~ dla jednej osoby
@
czas przygotowania:
ok. 10 minut
iI}
1 porcja - ok. 280 kcal
1
Resztę miąższu kokosa możecie
l
zużyć do ciasta lub potraktować
1
jako małą przekąskę.
Jest bardzo orzeźwiający w upał.
Zmiksować zsiadłe mleko, piwo i mus śliwkowy na pienistą masę. Po-
tem posłodzić miodem i dobrze schłodzić.
l.
W
orzechu kokosowym wywiercić dwie dziurki i zebrać do szklanki
mleko. Owoc rozłupać. Kawałek obrać i drobno zetrzeć na tarce, tak
żeby otrzymać 2 ŁS wiórków kokosowych.
2. Banan obrać i pokroić na duże kawałki.
3. Zmiksować banana z miodem, maślanką i mleczkiem kokosowym.
4. Napój rozlać do dwóch szklanek i posypać wiórkami kokosowymi.
4. Grecki mix jogurtowy
.i
Poncz piwny
j
150
g
greckiego jogurtu
4-5 liści szczawiu
2-3 listki melisy cytrynowej
szczypta solijodmvanej
Do posypania:
l
ŁS świeżo
posiekanych liści szczawiu
e
dla jednej osoby
<rt
czas przygotowania:
ok. 5 minut
c.
1 porcja - ok. 100 kcal
50 g suszonych owoców (śliwki,
morele, rodzynki)
300 ml dobrego gatunku piwa
@)
dla jednej osoby
!!II
czas przygotowania:
ok. 5 minut
!!II
czas namaczania: 3-4 godziny
i'll
1 porcja - ok. 240 kcal
1. Jogurt zmiksować ze świeżymi liśćmi melisy, solą jodowaną i 80 ml
wody. . . . .
2. Nalać do wysokiej szklanki i posypać posiekanymlllstkaml szczawiu.
Plik z chomika:
margotbao
Inne pliki z tego folderu:
Zakwaszony organizm; objawy.odt
(32 KB)
Talerzem w raka.odt
(26 KB)
Sprzeciw zbożu.odt
(26 KB)
Górnicka - Leczmy się.pdf
(58 KB)
Dieta Surówkowa.doc
(30 KB)
Inne foldery tego chomika:
- KRYMINAŁY DO CZYTANIA - Seria z Jamnikiem
- KRYMINAŁY DO CZYTANIA - Seria z konikiem morskim
Muzyka Nastrojowa
! Poradniki
!!!!_KAWAŁY MP3
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin