Poledwica wieprzowa duszona z jablkamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.600 g poledwicy wieprzowej,1 lyzka maki,1 lyzka oleju,1 lyzka masla,3 jablka,1 cebula,majeranek, sol.1. Mieso oplukac, osuszyc, oproszyc sola i maka. Rozgrzac w garnku tluszcz,wlozyc mieso, obsmazyc je, posypac majerankiem, dolac wody, tak by zakrylamieso, dusic pod przykryciem na malym ogniu ok. 1 godz, uzupelniajac wygotowywujaca sie wode.2. Obrac cebule, pokroic w krazki. Obrac jablka, usunac gniazda nasienne, pokroic w drobna kostke. Pod koniec duszenia cebule i jablka wlozyc do garnkai dusic razem z miesem.3. Gdy mieso bedzie miekkie, wyjac, a sos przetrzec przez sito, oproszyc maka,osolic, wymieszac, gotowac kilka minut.4. Poledwice pokroic w plastry, ulozyc na polmisku, polac sosem. Podawac z kartoflami, buraczkami i kwaszonymi ogorkami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 44.
elyzabeth1